Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
S partnerem se rozchazime, neustále tvrdí, ze mi syna vezme a už nevrátí. S pravnickou sme ee domluvili, ze podam předběžné opatření. Ted ale nevím, jak to probíhá. Za jak dlouho soud rozhodne a je potreba, abychom u rozhodnutí u predbezka byli oba?
Kolik je dítěti? Máš to písemně, že ti dítě nevrátí?
PO je třeba zdůvodnit, jen tak ho nevydají, ikdyž jako matka máš větší šanci.
Jinak počítej s tím, že on může v reakci na tvé PO podat také PO, na jeho péči a tobě styk.
U rozhodnut u předběžka nebudete ani jeden, rozhoduje se bez jednání. A musí rozhodnout do 7mi dní.
U předběžného opatření nebudete nijak fyzicky přítomni, podá to tedy tvoje právnička a tobě to přijde poštou. Obávám se ale, že v tomto případě soud PO nenařídí. Jestli tvůj ex něco plácnul, tak to pro soud nebude důvod k PO. Podej si žádost o svěření do péče a o výživné. S otcem bych prostřednictvím právničky zkusila sepsat dohodu o kontaktu s dítětem, jak si ho budete předávat a pod. Případně kontaktuj OSPOD, domluvte si schůzku společně a nějakou takovou dohodu sepište s pomocí sociální pracovnice. Až v případě, že by skutečně otec dítě převzal a delší dobu ti ho nevracel, by mělo PO smysl. S největší pravděpodobností tě chce jen zastrašit.
Předběžné opatření se vyřizuje rychle, do týdne. Ale to ti právnička určitě řekla a o průběhu jak to probíhá tě měla informovat.
@Tiger-lily píše:
U předběžného opatření nebudete nijak fyzicky přítomni, podá to tedy tvoje právnička a tobě to přijde poštou. Obávám se ale, že v tomto případě soud PO nenařídí. Jestli tvůj ex něco plácnul, tak to pro soud nebude důvod k PO. Podej si žádost o svěření do péče a o výživné. S otcem bych prostřednictvím právničky zkusila sepsat dohodu o kontaktu s dítětem, jak si ho budete předávat a pod. Případně kontaktuj OSPOD, domluvte si schůzku společně a nějakou takovou dohodu sepište s pomocí sociální pracovnice. Až v případě, že by skutečně otec dítě převzal a delší dobu ti ho nevracel, by mělo PO smysl. S největší pravděpodobností tě chce jen zastrašit.
Bud zastrašit nebo se jen bránit, aby styk nediktovala matka.
V tomto případě ho téměř jiste nenaridi. Dítě by muselo být ohrozeno na životě,zdraví nebo by musel být nějakým zasadnim zpusobem ohrožen jeho vývoj,vychova. Ty bys to musela dokazat. To,ze otec neco plácá,důkazem není.
Jak už tu bylo psáno,sepiste si dohodu nebo se domluvte prostřednictvím OSPOD.
@Lama Lama píše:
Bud zastrašit nebo se jen bránit, aby styk nediktovala matka.
Jak diktovala? Může si požádat o svoji péči nebo o populární střídavku, v čemž by mu soud nejspíš vyhověl. Že syna vezme a už nevrátí, to mi fakt přijde jako výhrůžka. ![]()
Mmch zakladatelce bych taky doporučila, aby nechala svoji právní zástupkyni to po stáhnout, za prvé mi to zavání typem advokáta, který sepíše klientovi kdejaký canc, jen aby ho zkasíroval. A za druhé u soudu se zapíše jako hysterka, která dává nesmyslné žádosti a návrhy.
Ahojky holky
řešíme teď v okolí takovou nepříjemnost ohledně dítěte před rozvodem. Jak je to prosím s předběžným opatřením? Jde o to, aby matka nezamezovala otci ve styku s dítětem. Já stojím na straně otce a tvrdím mu, že má na dítě stejné právo jako matka, může se rozhodovat jak s ním chce trávit čas, taky ale si ale musí dohodnout výživné. Teď si ale nejsem jistá - toto opatření se sjednává na OSPOD a je platné dnem, kdy se rodiče dohodnou? A co když matka s dohodou nesouhlasí? Na OSPOD jdou oba nebo jen žadatel? Děkuju
Jo a teď tady čtu, že předběžné opatření je také rozhodnutí soudu. Já myslela, že ho vydává právě OSPOD, protože na soud se čeká věčnost a většinou rodiče nechtějí čekat na umožnění vidět své dítě. Asi jsem to popletla s tím, když se tady píše o tom, že např. z důvodu koronaviru matka nechce pustit dítě v otci a jemu je dána rada obrátit se na OSPOD - to už ale rozhodnutí mají. Jsem to popletla ![]()
Vydává ho soud a od podání na to mám 7 dní. Jedná se o zatímní úpravu, takže ať otec nepočítá s tím, že pokud mu soud vyhoví, tak to nebude v definitivní podobě.
@Petula306 nemyslím, že to usnesení soudu je definitvní, ale že v tom svým návrhu nemůže požadovat, aby soud usnesením rozhodl o konečné podobě.
Dobrý den,
prosim o radu. Kamarád po rozchodu s přítelkyní. Mají sedmiletou dceru. Rozešli se v říjnu. Soud svěřil dceru do péče matky, určil otci výživné. Styk neřešil. Takže takzvaně dohodou.
Matka nyní otci brání v kontaktu. Dceru viděl naposledy v únoru. Je možnost podat předběžné opatření, aby malou viděl?
Děkuji
@Nikky31 Předběžné opatření asi ne, tomu se vyhovuje jen, kdyby bylo dítě v ohrožení zdraví. Teď v nouzovém režimu to zvlášť nikdo řešit nebude. Ale může si podat klasický návrh na úpravu styku.
@Jana206 píše:
@Nikky31 Předběžné opatření asi ne, tomu se vyhovuje jen, kdyby bylo dítě v ohrožení zdraví. Teď v nouzovém režimu to zvlášť nikdo řešit nebude. Ale může si podat klasický návrh na úpravu styku.
Nemusí jít jen o ohrožení zdraví. Ale jinak souhlas - nikdo nic teď neřeší. Matky si mohou dělat, co chtějí.
S partnerem se rozchazime, neustále tvrdí, ze mi syna vezme a už nevrátí. S pravnickou sme ee domluvili, ze podam předběžné opatření. Ted ale nevím, jak to probíhá. Za jak dlouho soud rozhodne a je potreba, abychom u rozhodnutí u predbezka byli oba?