Předčasně narozené kůzlátko, jak je krmit?

3400
19.2.15 17:50

Předčasně narozené kůzlátko

Ahoj holky,
dneska se jedné z našich koz narodila 2 kůzlata, jedno zemřelo krátce po porodu a druhé ještě žije( od odpoledne). Bohužel se narodila dřív, o kolik přesně nevím. Kozička si ještě ani nestoupla, nemá sací reflex, teď večer už aspoň zvedla hlavičku a otevřela oči. Vzali jsme ji od kozy k nám do tepla a snažili se ji nakrmit přes flašku s dudlíkem, ale sama nesaje :( Potřebovala bych vědět, jak často ji krmit a kolik přibližně by toho měla vypít na jedno krmení? Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
865
19.2.15 17:51

Co takhle se zeptat na veterině? :think: Myslím, že to by bylo jistější, než na emiminu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.15 17:56

Jejda :roll: volej MVDr :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
19.2.15 18:01

Emimino je moje jediná záchrana ;) Žijeme v Rumunsku, teď večer sem žádný veterinář nepřijede a ani kontakt právě neseženu :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.15 18:03

@lenna1810

ještě zbývá strýček googl :hug:

Pravda do Transylvánie MVDr nepojede :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
19.2.15 18:05

Odkaz 1
Odkaz 2

Hledej intenzivně na googlu. Bylo tam toho celkem dost, sem bych to dávala sto let :kytka: držím kůzlátku moc palce, aby mělo dostatek sil!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mrs.gendy
19.2.15 18:06

Zkus to strikackou a casto jak novorozence. kazde 3 hodiny trosku, hlavne teplo. tou strikackou by ji to melo rychlejc projit do krku :think:

• Citovat
  • Upravit
865
19.2.15 18:06

A jinak mě napadlo - pokud nesaje, tak zkusit stříkačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
19.2.15 18:16

Ahoj, to je mi líto :( No, jediné co mne napadá je dát kůzleti dudlík na jazyk a jezdit s ním po jazyku, tak aby ho to donutilo polykat. Můžeš zkusit stříkačku, ale tak se mu nevyvine polykací reflex, ale zase to do něj dostane živiny. Můžeš zkusit i misku, namočit prst, dát mu čumáček k misce a prstem do něj dostat trochu mléka. Někdy se tak naučí pít líp než y flašky. Až to bude možné veterináře, aby mu napích živiny, držím palce. Pohledej ještě na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
19.2.15 18:17

Stříkačkou, pokud nebude pít, tak zasondovat a zalívat mlíkem přímo do žaludku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.15 18:34

@lenna1810 zkus se zeptat na ifauně, tam Ti množství určitě poradí. Vloni jsem měla takovouhle ovečku, krmila jsem ji po dvou hodinách stříkačkou přes den a po asi čtyřech v noci, cca 60 ml, víc jsem do ní nikdy nedostala. Naštěstí druhý den vstala a od třetího dne se nám podařilo naučit ji pít od mámy. Neoddělovala jsem ji, ale bylo to v dubnu, tak už bylo celkem teplo. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
494
19.2.15 18:37

@lenna1810 Jak už je tu psáno, zkusit stříkačkou. Nejhlavnější je dostat do kůzlete mlezivo od kozy.
Mě když kůzlata nechtějí pít, tak kozu položím na bok, položím vedle kůzle a strčím mu cecík do huby, když by nechtělo takto pít samo, tak jedně tou stříkačkou.
Držím moc palce, ať to kůzlátko zvládne :hug: Chovám také kozy, takže vím, jaké je to někdy s kůzlaty trápení, když nechtějí pít… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
19.2.15 18:54

@lenna1810 Dávala bych ohřáté mlezivo od kozy, stříkačkou, hodně pomaličku a kontrolovat, jestli polyká. Pokud bude polykat, tak hned strčit do tlamičky cumel, jestli nezačne sát samo, někdy se zadaří. Množství-těžko říct, zpočátku by stačilo i 50 ml, hlavně aby se prdola zahřál a dostal protilátky v mlezivu.Od matky bych ho ale nebrala, pokud má koza o mládě zájem. Ony svou péčí dokážou zázraky ;) Jestli ho olizuje, poskytuje mu masáž, díky které se prokrví a ohřeje celé tělíčko kůzlátka.
Předčasné porody jsou u zvířat docela průser :?.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
19.2.15 19:56

Děkuju všem moc za rady :) Už se mi podařilo do maličké nějaké mléko dostat, tak snad to bude už jen lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
19.2.15 20:32

@lenna1810 Nám se loni narodili předčasně kůzlata, na stříkačku jsme dali gumovou hadičku a strčili do krku. Dávali jsme sunar malou dětskou lahvičku každé 3 hodiny, v noci po 5 hodinách. Hlavně pořád udržovat v teple, my používali vyhřívanou dečku do zásuvky.
Za tři dny už pilo samo z dětské láhve.

Přeju hodně štěstí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný