Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
dneska se jedné z našich koz narodila 2 kůzlata, jedno zemřelo krátce po porodu a druhé ještě žije( od odpoledne). Bohužel se narodila dřív, o kolik přesně nevím. Kozička si ještě ani nestoupla, nemá sací reflex, teď večer už aspoň zvedla hlavičku a otevřela oči. Vzali jsme ji od kozy k nám do tepla a snažili se ji nakrmit přes flašku s dudlíkem, ale sama nesaje
Potřebovala bych vědět, jak často ji krmit a kolik přibližně by toho měla vypít na jedno krmení? Děkuju ![]()
Co takhle se zeptat na veterině?
Myslím, že to by bylo jistější, než na emiminu ![]()
Emimino je moje jediná záchrana
Žijeme v Rumunsku, teď večer sem žádný veterinář nepřijede a ani kontakt právě neseženu ![]()
Hledej intenzivně na googlu. Bylo tam toho celkem dost, sem bych to dávala sto let
držím kůzlátku moc palce, aby mělo dostatek sil!
Zkus to strikackou a casto jak novorozence. kazde 3 hodiny trosku, hlavne teplo. tou strikackou by ji to melo rychlejc projit do krku ![]()
Ahoj, to je mi líto
No, jediné co mne napadá je dát kůzleti dudlík na jazyk a jezdit s ním po jazyku, tak aby ho to donutilo polykat. Můžeš zkusit stříkačku, ale tak se mu nevyvine polykací reflex, ale zase to do něj dostane živiny. Můžeš zkusit i misku, namočit prst, dát mu čumáček k misce a prstem do něj dostat trochu mléka. Někdy se tak naučí pít líp než y flašky. Až to bude možné veterináře, aby mu napích živiny, držím palce. Pohledej ještě na internetu.
Stříkačkou, pokud nebude pít, tak zasondovat a zalívat mlíkem přímo do žaludku…
@lenna1810 zkus se zeptat na ifauně, tam Ti množství určitě poradí. Vloni jsem měla takovouhle ovečku, krmila jsem ji po dvou hodinách stříkačkou přes den a po asi čtyřech v noci, cca 60 ml, víc jsem do ní nikdy nedostala. Naštěstí druhý den vstala a od třetího dne se nám podařilo naučit ji pít od mámy. Neoddělovala jsem ji, ale bylo to v dubnu, tak už bylo celkem teplo. Hodně štěstí.
@lenna1810 Jak už je tu psáno, zkusit stříkačkou. Nejhlavnější je dostat do kůzlete mlezivo od kozy.
Mě když kůzlata nechtějí pít, tak kozu položím na bok, položím vedle kůzle a strčím mu cecík do huby, když by nechtělo takto pít samo, tak jedně tou stříkačkou.
Držím moc palce, ať to kůzlátko zvládne
Chovám také kozy, takže vím, jaké je to někdy s kůzlaty trápení, když nechtějí pít… ![]()
@lenna1810 Dávala bych ohřáté mlezivo od kozy, stříkačkou, hodně pomaličku a kontrolovat, jestli polyká. Pokud bude polykat, tak hned strčit do tlamičky cumel, jestli nezačne sát samo, někdy se zadaří. Množství-těžko říct, zpočátku by stačilo i 50 ml, hlavně aby se prdola zahřál a dostal protilátky v mlezivu.Od matky bych ho ale nebrala, pokud má koza o mládě zájem. Ony svou péčí dokážou zázraky
Jestli ho olizuje, poskytuje mu masáž, díky které se prokrví a ohřeje celé tělíčko kůzlátka.
Předčasné porody jsou u zvířat docela průser
.
Děkuju všem moc za rady
Už se mi podařilo do maličké nějaké mléko dostat, tak snad to bude už jen lepší.
@lenna1810 Nám se loni narodili předčasně kůzlata, na stříkačku jsme dali gumovou hadičku a strčili do krku. Dávali jsme sunar malou dětskou lahvičku každé 3 hodiny, v noci po 5 hodinách. Hlavně pořád udržovat v teple, my používali vyhřívanou dečku do zásuvky.
Za tři dny už pilo samo z dětské láhve.
Přeju hodně štěstí ![]()