Předčasně narozené miminko a vývoj

21.5.25 11:09

Předčasně narozené miminko a vývoj

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat jestli to je takhle v pořádku nebo ne asi se tu pořádně rozepíšu tak se předem omlouvám 😶, mám dceru (6,5 měsíců ) narodila se předčasně ve 33+5, po porodu vše v pořádku, váha 2 150g a měřila 43cm. 6 dní v Inkubatoru jinak vše v pohodě. Co se týká vývoje tak její vývoj podle neuroložky odpovídá korigovanému věku, tedy 5 měsíců a 2 dny. Kvůli predilekci jsme chodily na vojtovku asi 2 měsíce, hlavičku má pořád trošičku na pravé straně propadlou (preferovala pravou stranu, teď už na levou stranu hlavičku otáčí i když spinká ale jde vidět že ta pravá strana je pro ní při spánku lepší ) na vojtovce furt trvaly na tom že ji musíme postrčit ve vývoji atd lezlo mi to už na nervy 😃 pokaždé když jsme začaly cvičit malá tak začala brečet že nemohla dýchat má hypnoe ( zástavy dechu při silném pláči ) takže jsme šly na neurologii tak prý vývoj má tedy na korigovaný věk ale že by se měla přetáčet na bříško a že vidí že při pláči má pořád hlavičku stočenou na pravou stranu, na RHb nemusíme ale máme 6 krát denně dávat na bříško a cvičit v podobě hraní na bříšku a cviky na přetáčení stehýnko přes druhou nožičku a malá se už sama automaticky na bříško otočí s mojí pomocí, ještě se malá sama na bříško nepřetáčí na bok někdy ano když mě chce vidět, za 2 měsíce máme jít na kontrolu na neurologii jestli se to zlepšilo když ne zpátky na RHB na vojtovku už s malou chodit nechci koukat na to jak pláče a sotva může dýchat až ji tečou pěnovité bílé sliny ( jako kdyby měla záchvat tak to doopravdy vypadá ) a tak jestli s tím nemá nějaká maminka zkušenosti a jak to šlo s vývojem a celkově přetáčení atd. Moc děkuji za odpovědi potřebuju nějakým způsobem asi uklidit, je to moje první dítě tak si nevím rady jestli je to v pořádku nebo ne :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
21.5.25 11:29

Mám dcerku 33+4. Vývoj jela podle korigovanýho věku, přetáčet se začala až v šesti měsících korigo. Já teda mám celkem osvícenýho neurologa, který zkontroluje reflexy a svalový tonus a pokud je po téhle stránce všechno v pořádku, tak nechává děti vyvíjet jejich tempem až do posledního měsíce, kdy by danou věc měly ovládnout. U dcerky zkonstatoval, že je tlustá a líná - měl pravdu :mrgreen:. Ono je to těžký, neznáme přesnou diagnózu tvého dítěte, ale já ti po svých zkušenostech můžu říct, že tyhle děti na všechno potřebují víc času, nenechala jsem se nutit a cpát do tabulek, ale taky jsem musela vyvážit, aby se zase nic nezanedbalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.25 11:39

Na neurologii říkaly že je taková půl na půl jinak svalový tonus má prý přiměřený, mám takový pocit že na malou strašně pospíchají a taky si říkám že s mojí pomocí doma to vše dožene, u nás je taky problém že malá je doma v klidu hraje si povídá řve, na boky se otáčí a když na ni doma koukám tak si říkám „vždyť ona je úplně v pořádku tak proč Rhb atd“ :D ale jakmile jdeme na kontrolu tak brečí, furt sebou hází, je nevrla neukáže to co umí a někdy mě to štve 😃 a to proto že svým způsobem nemá ráda lidi, ta chce jenom mě :D dokonce na sebe nenechá sáhnout ani od svého tatínka 😃taková maminky mazlítko 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
21.5.25 12:08

Tak jim to natoč. Ať vidí jak se chová v reálu a v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.25 12:11

To už jsem zkoušela 😃 ale jakmile vidí obrazovku tak otevře oči dokořán a jenom kouká do mobilu 😑 mluvím na ní ukazuju ji hračky a nic, prostě zacatý dítě no 😃 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
21.5.25 13:03

Dcera 33+0 se začala přetáčet v 5měsicich bio(3,5korigo). Cvičila jsem s ní vojtovku i přes řev, byl prostě vidět progres.
V sedmi měsicich lezla, osmi se postavila a vzápětí si sedla. Chodit začala v roce do té doby jen obcházela nábytek. Vše píšu v bio věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.25 13:10

Jeee tak to je skvělý♥️, každé dítko je jiné a ta moje zlobilka si na všechno dává čas a nemám to za zlé až bude připravená tak se to naučí i bez mé pomoci, vojtovka u nás byla s pláčem na začátku pak už to malá nezvládala ani doma furt brečela, já bych s ní cvičila jenže jak má to hypnoe tak ono to docela člověka zaráží protože to fakt není v pořádku nedýchá třeba minutu je to hrozný na to koukat :? Dokonce paní co s náma cvičila vojtovku nás poslala domů že se boji že malý něco je 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.25 13:28

Ano pláčou protože jim jsou nepříjemné ty pozice neznají to neví co to je, jiné by bylo kdyby brečela normálně tak jako když brečí třeba když má hlad, jenže ona brečí tak že má zástavy dechu, to znamená že brečí zastaví dech třeba na minutu nedejchá zčervená zmodrají jí rty pak se zase nadýchne a takhle to trvá dokud se neuklidní. A to je ten důvod proč s ní cvičit nechci, nedej bůh může přestat dýchat úplně a to bych rozhodně nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 13:50

@Claudie 151
U předčasně narozeného dítka tě napadne ještě mockrát, co je ok, co není a tak. Většinou je pak vše ok, ale trvá to. Přidej se do facebook skupiny - Nedoklubko-Nejste v tom sami. Rodiče předčasně narozených dětí tam píšou, podporují se, dozvíš se tam hodně informací.

• Citovat
  • Upravit
495
21.5.25 14:02

Syn 33+5, apgar 1-7-8, hypotonie trupu. Taky jsem byla vyplašená, sledovala ho. Mě naopak rehabka a neuro uklidnovali, že je to ok. Přetáčení 6.5 Měsíc bio, 5 korigo, lezení až 11mesicich bio, do té doby se zdát se zdatne plazil. Chůze v 15 měsících bio. Teď zdravý ctyrletak, chytrý, horší jemná motorika, což může mít po mě. A jako bonus, druhé dítě v termínu a tady ty pohybové milníky jelo stejně jako prvorozený v bio věku, nikdo to neřešil, donosene dítě nikdo tak nehrotil. Vojtovku jsme cvičili první půlrok, postupem času ani neřval, měl to na háku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.25 14:16

Ta moje měla apgar 8-9-10
Každé dítě má jiný tempo ve vývoji, co jsem četla předčasně narozené miminko bylo dokonce o 1-2 měsíce napřed, zatímco donošené miminko v termínu bylo o něco opožděnější 😃 nechápu, když to dítko nemá žádné potíže co by ovlivnilo třeba chůzi to už je něco jiného to se řešit musí. U dcery se hlavně řeší že ještě pořád tak trošku jde vidět ta predilekce a to že je pomalejší v tom přetáčení atd, ale jak říkám každé má jiné tempo, ne každé miminko to zvládne hned že jo😃
Jinak koníčky pase hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky