Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Předčasně narozené děti mají dvě různá stáří. Kalendářní věk je podle toho kdy se opravdu narodili a korigovaný věk podle data, kdy se měli narodit. Vždy by jsi měla hlásit oboje. Já jsem vždycky říkala - má šest měsíců, čtyři a půl měsíce korigované. v prvním roce je to hodně důležité, upravují se podle toho požadavky na vývoj.
Jak píše Janli, říkají se oba věky..já hlásila třeba sedm měsíců, tři a půl měsíce korigovaně
Jj, hlásit obojí. A toho, že je v něčem napřed a v něčem pozadu se neboj, srovná se to ![]()
Jak píše @Janli
Nicméně jestli je napřed, tak to asi hrotit nemusíš…jinak nevím, jak bys ho brzdila, přece ho nesvazes?
Mentální vývoj v tomhle jde s fyzickým, ale někdy je to takové rozhozene - pamatuji si kamarádky syna, co začal chodit v 9.mesicich a bylo vidět, že ten mozek tam úplně nebyl…ale ono se to srovná…
Já měla syna o 4 týdny dřív a byl spíš pomalejší, takže to vždy brali, jako by byl o měsíc „mladsi“
Jinak s tím porozuměním…staršímu je 10 let a mladšímu 6 a furt nemám pocit, že bych je měla úplně přečtené
Ale chápu, taky jsem s prvním furt řešila, proč něco dělá a co se děje a co mám dělat…pár spolumatek přísahalo na nějakou aplikaci, co ukazovala vždy podle věku, co by to mohlo být, kdy jsou „lepsi“ a kdy „horsi“ období atd…na nás nefungovalo nic, je to pokus a omyl ![]()
Určitě hlásit oba věky jak skutečný dle věku narození tak korigovány podle toho kdy se narodit měl. Minimálně do roka určitě. U hodně nedonosenych se to rozlišuje ještě dele
Aha, tak třeba tohle mi nikdo neřekl, že se to takhle má říkat, a že vývojově by se měl brát podle nižšího věku tedy. Ja jsem teď dva dny zpět začala zkoušet příkrm dýni
jinak kojim, ale chtela jsem mu dávat o oběd trochu jidla, aby ho to víc kaloricky zasytilo, protože občas nechce prsa(kort kdyz to mam dostat), tak ted nevim, jestli mu neubližuju, kdyz mu jsou čtyři měsíce jakoby. Jinak mu šmakuje, docela se na to hrne
davam i lžičku vody před kojením ![]()
U druhé dcery jsem na začátku hlásila oba věky, v 6m bio mi na neurologii řekli, že těch 6 týdnů dohnala a o 14dní předběhla donošené děti…moje Mudr si to vždy spočítala sama, kolik jí je…na fyzio to kontrolu ji znala…teď má 1,5roku, je veliká a šikovná, mazel to je, v noci nespí a kojí se, ale je naše vybojovaná…
@Vladusxx to je pravda, sice už je to 18 let, ale pamatuju, že si to ještě nějak přepočítávali u doktorů, i ten korigovany vek, rodila jsem o tři a půl měsíce dřív.
Po mě dokonce někdy chtěli i gestační týdny, to už byl teprve mazec dopočítávat…. ![]()
Také v tom tápu. Naše malá je narozená sice 37+1, takže z lékařského pohledu donošená, ale musela ven, jelikož se jí nedařilo a nerostla, takže měla 2170g a váhově neodpovídala termínu těhotenství. Takže doktoři ji berou jako donošenou a fyzio 3 týdny odečítá, když byla prcek. Takže to chci na příští prohlídce také probrat detailněji.
Syn je narozený 35+ 3 tt a nikdo to nikdy nějak neřešil. Nic se mu neodčítalo, nikam jsme nechodili. Je to tedy 17 let.
@Snopy123 píše: Více
No mám pocit že když nebylo dítě v inkubátoru na hadičkách tak se to tolik neřešilo…já jsem taky narozená o 6 týdnů dříve a nikdo to neřešil protože jsem nepotřebovala do inkubátoru
dneska se řeší pomalu každej prd..na jednu stranu se dříve třeba odhalí nějaké problémy na stranu druhou ženy které mají sklony k úzkosti právě lítají pak k doktorům opravdu úplně se vším a všechno strašně hrotia hrozně ty děti pozoruji a porovnávají které už umí tohle a tamto… (což si prosím nikdo ze zde přítomných neberte osobně)
@Anonymní píše: Více
Jestli se na to hrne a smakuje mu tak vpohode…dávala jsem mu obou dětí příkrmy od 4m u nekojeneho i kojeneho -u toho dokonce o něco dřív než u toho nekojeneho protože se po jídle sápal jak kdyby měsíc nejedl… ![]()
@Anonymní píše: Více
To mu nemůže ublížit, klidně mu můžeš dávat příkrmy, běžně se u dětí na UM začíná už ve 4 měsících.
Ahoj,
Trochu “netradiční” doraz, jsem z toho zmatená. Syn pět měsíců. Narozen o pět týdnů dříve, takže teoreticky necelé čtyři? Jak to mám brát? Podle narození nebo podle toho kdy se měl narodit. Pokaždé když jdeme k MUDr(chodíme každých 14 dni na očko), tak se mě ptá “tak copak jsme se naučili?” Vždycky mám sto chutí ji říct, že malou násobilku ještě neumíme

Na fyzio ho bere jakože čtyřměsíční miminko, ale náš malej je v něčem dost napřed až moc podle ni. Zvedání nohou a chytání, převalováni na břicho a i zpět, ale ja furt nevim jak to brát, že ho mam trochu brzdit. Jde mi o to, jestli je fyzicky zdatný a mentálně na tom třeba neni tak vyspěle. Třeba problem se spánkem, bojkoty kojení. Máte někdo podobný “problém”? Nevim jak malému porozumět, jestli prochází nějakou regresi nebo už prošel, jestli máme za sebou spurt atd. Nechci to nějak hrotit, ale furt je pro mě problém odhadnout i únavu, jak dlouho ho nechat, aby se nepřetáhl atd.