Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám dcerku, je jí 6 měsíců, a zvažuju, že bych jí nechala propíchnout ouška. Na tohle téma jsem už něco četla, vím, že názory se dost různí, ale narazila jsem na fotky, kde mají holčičky dvě náušnice za sebou v jednom oušku – vypadá to fakt roztomile a docela mě to zaujalo. :smiling_face_with3_hearts:
Máte s tím některá zkušenost? Nechávaly jste dcerám dávat dvě náušničky, případně kdy a jak to probíhalo? A co třeba reakce okolí nebo doktorky?
Díky moc za jakékoliv postřehy! 💕
@Dn0712 píše: Více
Piercing ne, myslela jsem druhou dírku do ouška/oušek, jako je tady na fotce
@izabe píše: Více
Tak není to úplně obvyklé, spíš mě zajímá názor. Přemýšlím nad tím a potřebovala bych nějaký „poradenský hlas“ ![]()
Jako mě se to mega líbí. Sama mám těch náušnic v uchu víc. Ale vím jistě, že miminku bych to udělat nenechala! Dneska se ustupuje už i od klasických náušniček. S tím, že si má holčička říct sama.
Jako pokud se pro to rozhodneš počítej, že se to neobejde bez reakcí okolí. A za mě je to i dost nefér vůči dítěti. Tohle už má být čistě jeho rozhodnutí.
Po zkušenostech už bych nedala dceři žádné náušnice. První jsem nechala uši klasicky propíchnout, po cca měsíci jí jedno ucho hodně zhnisalo, že jsem s dcerou musela k pediatře. Pak už byl klid. Druhé a třetí jsem nechala náušničky nastřelit. Bez problémů, ani to nastřelení nepocítily a dírky nehnisaly.
Jenže první dcera si nechala v 7 letech zarůst dírky. Druhé zarostly o půl roku později (v 5,5 letech), protože byla delší dobu v nemocnici po vážném úrazu. Oběma ty zarostlé dírky vyhovují. A je to už 3 a 3,5 roku. Po těchto zkušenostech jsme čtvrté dceři nedali náušnice vůbec. Takže ze 4 dcer má náušnice jen 1. Nejmladší jsou 4 roky, nikdy ji nikdo nepovažoval za kluka. A ona zatím starší sestřičce náušnice nezávidí.
Pokud se někdy některá ze 3 dcer rozhodne pro náušnice, bránit jí nebudeme. Ale vážně bych to nechala na dítěti.
Jinak ty 2 náušničky v jednom uchu u miminka se mi vizuálně líbí a neodsuzovala bych nikoho, kdo je svému miminku dá. Jen jak píšu z vlastní zkušenosti, nechala bych rozhodnutí na dítěti.
Dceri jsem nenechala dat do ucha ani jednu nausnici, natoz 2. Jako vyslechla jsem si dost kecu, „ze se to tak delalo vzdycky“, „az bude starsi, bude si bolest pamatovat“ a jine perly.
Nevim, proc bych deti mela zdobit nausnicemi jen proto, ze mne se to libi. At se v budoucnu rozhodnou samy, jestli je chteji nebo ne. Tetovani jim prece taky nenecham udelat jen proto, ze by se mi to libilo a bylo by to roztomile.
Přijde mi to teda zvláštní, ještě jsem to na žádném miminku neviděla. Ale klidně ji to nech udělat, když je nebude chtít v budoucnu mít, tak si je necha zarůst ![]()
@dickys píše: Více
Nikdy to poradne nezaroste. Ja mam vytazenou druhou skoro 20 let, nosila jsem ji asi 5 a stale mam viditelnou dirku. to je jako kdyz mi mama tvdila, ze kdyz me nechala pokrtit, tak mi ale nevnucovala nabozenstvi. Mam na vyber.. mno jasny ![]()
@marketnova pokud se rozhodneš pro dvě náušničky v řadě, tak hlavně výběr kvalitní piercingový studio. Musí se vzít v potaz, že ouško poroste, je to jiný, než u dospělých a s tímhle nebude mít každý piercer zkušenosti.
Já jsem pro náušničky u holčiček, ale druhou a další dáme, až si řeknou.
@hospodki Tak pokřtěna jsem taky a věřící nejsem
Tam moc nechápu paralelu. Ale tečka na uchu by mě teda nestvala.