Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mamimky chci se Vás zeptat, jste tu některá, která má trombozu a prošla si předčasným odloučením placenty a po něm jste měla další těhu? bylo vše ok…
Já měla trombozu v těhotenství 2 x, ale píchala jsem si Fragmin, v hodně vysokých dávkách, takže vše v pořádku.
Placenta se ti může odloučit i při normálním těhotenství, to snad nemá s trombozou nic společného, ne? Tam spíš jde o to, aby se ti neucpaly tepny vedoucí do placenty, to už musí umět pohlídat hematolog ![]()
MĚ bylo právě řečeno, že kdyby se na tu trombozu přišlo dříve, tak se mě placenta odloučit nemusela… Lékaři mě říkali, že se to může opakovat, ale na poslední kontrole na hematologii mě řekla dr. že snad se ještě uvidíme, třeba u dalšího těhu a když jsem řekla, že to už asi nehrozí, tak mě řekl, že by se to jen více pohlídalo…
Sice nevím, kdy jsi trombozu v těhotenství měla, v kolikátém tt, je pravda, že se člověk musí hlídat a s každou blbostí letět na hematologii…Naví mně každý měsíc brali krev, hlídali DD, od 24 tt jsem co 14 dních chodila na průtoky přes úpupečník, prostě opravdu pohlídaná, zvládli jsme to na jedničku.
Když bude příště, tak ti nasadí od začátku nízkomolekulární heparin a uvidíš, že to půjde ![]()
Právěže já jsem o tom vubec nevedela první těhu vpohodě, ale druhé těhu jsem začala v 37tt vnoci silně krvácet a mě se odlučovala placenta a v tu chvíli až v nemocnici se na to přišlo. Byl to hodně komplikovany porod. Syn měl po porodu i trombozu v hlavičce, takže jsme museli píchat injekce i mu. Po všdch testech jsme trombofilní já i moje dvě děti