Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, prosim vás, nemáte s tim některá zkušenost???Já šla dnes k doktorovi, že mám po ránu silný křeče a on mi řekl, že se mi začala oddělovat placenta, ať jsem doma a až do příští kontoly-14 dní, ležim…mám docela strach.:-(..Jinak nekrvácim, mám jen po ránu tu křeč
Terka , já měla stejný problém, měla jsem placentu nízko a začala se mi předčasně odlučovat, já neměla bolesti, ale krvácela jsem.Ležela jsem v nemocnici, klidový režim, problémy mi začaly taky nějak kolem 26tt.Sice jsem nakonec kvůli té placentě předčasně porodila akutním císařem, ale syn je zdravý a bez jakýchkoli následků…určitě to nepodceňuj a v klidu lež, nech se obskakovat, žádný sex a zbytečná námaha a určitě všechno dopadne dobře.Zhoršení jsem poznala podle toho, že jsem začala víc krvácet (dost…).
Jinak už je to osm let a teď už je všechno zase o kus dál, pokud by to bylo akutní, určitě by tě domů nepustili.Mě doktor tenkrát říkal, že placenta je hodně nadceněná a i když se kus odloučí, miminku by to mělo stačit (ale pokud jsi nekrvácela, určitě se neodloučilo nic).
Moc držím palce, kdyby něco, už jsi ve stádiu, kdy má miminko ohromnou šanci a každým týdnem je to lepší a lepší.
Tak se snaž moc nestresovat, znám víc holek, co měly stejný problém a řada z nich miminko donosila úplně do termínu. ![]()
PS:To samé jsem ti před chvilkou psala do Hysterických těhulí, píšu radši i sem. ![]()
Ahoj Terko,
není pravda, že pokud nekrvácíš, placenta se určitě neodlučuje. Záleží na tom, kde je položená. Pokud je výš, může se krev hromadit za ní, protože nemá kudy odtýkat jako při vcestné nebo nízko položené placentě.
Ale to tě nechci strašit, to jen malé vysvětlení. ![]()
Pokud máš další kontrolu za 14 dní, tak se nic vážného a akutního dít nebude.
Dávej si pozor, jestli nemáš trvalé bolesti v jednom místě. To by mohlo znamenat, že se v tom místě hromadí krev právě z odlučující se placenty. Pak bych se být tebou vydala k dr.
Přeji hodně štěstí.
S.
Tak vidíš, jak jsem tě mystifikovala
…naštěstí mě Sonule doplnila.
ahoj, dík za odpověď..jj, tohle s tou kví mi doktor řikal, že krvácení nemusí být jen ven, ale i dovnitř no…to právě zní dost hrozně..
Zdravím, náš syn měl komplikovaný příchod na svět. Ve 33. týdnu mi začaly porodní bolesti, respektive kčeče jak hrom. Odvezla mě sanita, v nemocnici mě vyšetřily a doktor řekl, že se jedná´o předčasný porod, dali mi jen kapák na zklidnění kontrakcí, když mi to nepomáhalo, doktor mě vyšetřil znovu a udělal ultrazvuk, teprve po 1,5 h zjistil, že se mi odlučuje placenta a je nutný okamžitý císařský řez, malého mi odvezli do Poruby v Ostravě (byl v inkubátoru připojený na ventilaci) a mě nechali ležet v Karvinské nemocnici, svoje mimi jsem vůbec neviděla, teprve až osmý den, hned jakmile mě pustili z nemocnice, respektive jsem odešla na revers, protože kvůli špatnému krevnímu tlaku mě pustit nechtěli. Řekli že až se mi upraví krevní tlak, jenže ačkoli nejsem lékař, tak vím, že krevní tlak se může upravovat týden, dva týdny, měsíc, dva… je to dlouhodobá léčba. Bylo to hrozné, malý nechtěl sát, pořád spinkal a dostat do něho 45ml mlíčka na jednu dávku zabralo 30 minut. Ale teď už je dobrý, prospívá, v prvním roce začal chodit a dělá nám radost. A to je hlavní, no každopádně bych chtěla druhé dítě donosit aspoň do 36. týdne, to už je mimi připravené dostat se na svět
Nechci tě nijak plašit, ale je to fakt moc rizikové a já jsem taky nekrvácela, krev se mi hromadila v děloze, doktor říkal, že jsem tam měla krevní sraýženinu velkou jako pěst, ani mi neodtekla plodová voda, prostě nic, tak klidně lež a odpočívej a kdybys měla jakékoli křeče podobné střevní kolice, nebo kdybys pořád pociťovala nutkání na velkou , raději zavolej sanitu, jde fakt o život.
Ahoj holky. Jsem v 29. tt a mám předčasně odlučující se placentu. Zatím jsou to cca 2 cm. Lékař mě objednal za 2 týdny na ultrazvuk, nic víc mi k tomu ale neřekl. Jak moc je to vážné? Mám doma dvouletého raracha, který mě nenechá chvíli na pokoji. Mám mít nějaký klidový režim? Vůbec se v tom nevyznám a jsem tak trochu vyděšená
. Díky všem za odpověď.
Tohle
Je podle me na spital -konzultuj s jinym mudr. Pokud se placenta odlouci miminko nema kyslik je to akutni stav. Odpocivej pri jakem kolik spineni hned jed smer spital. Nechci te desit opatruj se
Ahoj holky. Jaké jsou příznaky? Musí to mít příznaky (či se to děje i bezpříznakově)??
Jde o rychlou záležitost, či se může jednat o postupný proces, pomalý?
A poslední? Bylo by to vidět na ultrazvuku?
Děkuju.
Ahoj, mám za sebou abrupci placenty a můžu říct, že to byl teda fofr. Nic mě nebolelo, ale začala jsem hrozně krvácet. To bylo jediné štěstí, jinak bych ani nevěděla, že se něco děje. Jinak na všechny Tvé otázky lze odpovědět, že to můžee být i tak i tak. Pokud se to děje, tak to každý může mít jinak. Někdo má bolesti, někdo krvácí…Já jsem byla dva dny před tím na UTZ a dr žádné odlučivání neviděl. Přišlo to z ničeho nic.
U me to byl taky fofr, stejne jako u @Koty . Kolem poledne mi zacaly jakoby mirne menstruacni bolesti, cca za hodinu a pul mi praskla voda a zacalo tect spoustu krve.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.