Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Nevíte kde bych se mohla právně poradit? Docela to spěchá a já už si nevím rady. Jde o to, že paní majitelka bytu nám řekla ke konci nájmu o tom, že byt chce prodat a že nám prodlouží smlouvu do června 2024,takže jsme kolem 25.11. podepsali dodatek k najemní smlouvě, jenže tady je to s bydlením a sháněním špatné tak jsme si našli hned v prosinci nový byt, když se naskytla šance. Paní majitelce jsem psala e-mailem, ať se nezlobí, ale že jsme si našli bydlení dříve a do června tudíž nezůstaneme a ona mi na to odpověděla, že to chápe a že nás uvolní z nájmu po dohodě kdykoliv. Celou dobu s tím neměla problém. Ale 31.12 nám napsala, že s tím nesouhlasí a bude nám počítat 3. Měsíční výpovědní lhůtu a počítá s tím, že budeme platit nájem. Kdyby jsme na to měli peníze tak by to bylo bez problémů, ale dva nájmy a dvě zálohy za energie prostě nedáme. Máme dvě malé děti a nevím jak a z čeho by jsme potom žily, když by jsme šly ještě do mínusu. Paní majitelka, že dokonce být nepřevezme, že se domluvíme příští týden na prohlídce bytu a domluvíme se co dál a kdy dojde k předání, tak vlastně nevím co teď dělat a jak ji vlastně vůbec napsat výpověď z nájmu
Jelikož máte pkatnou smlouvu, má na výpovědní dobu nárok a po tu dobu holt musíte platit i nájem ![]()
Sestra to měla stejně, na půl roku měli smlouvu, že být bude majitel prodávat, našli si jiný byt dříve a museli platit byty dva, bohužel. Prosím anonym, osobní údaje.
Příspěvek upraven 03.01.24 v 17:00
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Nevíte kde bych se mohla právně poradit? Docela to spěchá a já už si nevím rady. Jde o to, že paní majitelka bytu nám řekla ke konci nájmu o tom, že byt chce prodat a že nám prodlouží smlouvu do června 2024,takže jsme kolem 25.11. podepsali dodatek k najemní smlouvě, jenže tady je to s bydlením a sháněním špatné tak jsme si našli hned v prosinci nový byt, když se naskytla šance. Paní majitelce jsem psala e-mailem, ať se nezlobí, ale že jsme si našli bydlení dříve a do června tudíž nezůstaneme a ona mi na to odpověděla, že to chápe a že nás uvolní z nájmu po dohodě kdykoliv. Celou dobu s tím neměla problém. Ale 31.12 nám napsala, že s tím nesouhlasí a bude nám počítat 3. Měsíční výpovědní lhůtu a počítá s tím, že budeme platit nájem. Kdyby jsme na to měli peníze tak by to bylo bez problémů, ale dva nájmy a dvě zálohy za energie prostě nedáme. Máme dvě malé děti a nevím jak a z čeho by jsme potom žily, když by jsme šly ještě do mínusu. Paní majitelka, že dokonce být nepřevezme, že se domluvíme příští týden na prohlídce bytu a domluvíme se co dál a kdy dojde k předání, tak vlastně nevím co teď dělat a jak ji vlastně vůbec napsat výpověď z nájmu
no má na to právo.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Pokud dáte vypoved ted v lednu, tak platite ten byt do konce dubna.
A mas jeste ten email o tom ze vam napsala ze vas pusti kdykoliv?
@Anonymní píše:
tak vlastně nevím co teď dělat a jak ji vlastně vůbec napsat výpověď z nájmu
Jakou výpověď z nájmu???
Máte sjednanou nájemní smlouvu na dobu určitou, takže možnost předčasné výpovědi by musela být uvedena přímo v této smlouvě. Není-li to tam uvedeno, pak neexistuje žádná „předčasná výpověď“ bez právního důvodu.
Čtěte vaši nájemní smlouvu. Pak se pokuste o dohodu s pronajímatelkou. Můžete jí naznačit, že od začátku února má přijet Váš známý Šándor Lakatoš s pětičlenou rodinou a dvěma psy, a že budou v bytě na návštěvě nejméně do konce března.
To by mohlo pronajímatelku přimět k tomu, aby byla poněkud vstřícnější k Vašim návrhům.
Příspěvek upraven 03.01.24 v 17:29
@Tarena já to chápu, ale nepočítali jsme s tím, právě kvůli tomu, že nám psala, že nás pustí dohodou kdykoliv, takže teď jsme prostě v háji a nevíme jak co dál ![]()
@Ivana 85 ano mám to na e-mailu.
@Tala20 píše:
Jakou výpověď z nájmu???Máte sjednanou nájemní smlouvu na dobu určitou, takže možnost předčasné výpovědi by musela být uvedena přímo v této smlouvě.
Čtěte vaši nájemní smlouvu. Pak se pokuste o dohodu s pronajímatelkou.
Je to dodatek k najemní smlouvě, ale v nájemní smlouvě z roku 2019 to je, jenže e-mailem jsme se dohodli, že nás z nájmu pustí kdykoliv a chápe naší situaci, takže jsme se řídili podle toho a 30.12 jsem ji tedy psala, že bych se ráda tedy dohodla na předání bytu, jenže na silvestra mi odpověděla, že takhle to nepůjde, že chce nájem na leden a počítá s tím ať ji pošlu výpověď z bytu a s 3 měsíční kaucí ![]()
Výpověď kvůli prodeji bytu ti dát nemůže. Já spíš pochopila, že jste měli smlouvu na dobu určitou, ta končila a vy jste podepsali smlouvu novou nebo dodatek. Bohužel výpovědní doba se vás týká, musíte ji dodržet. Máte nějaký důkaz, že původní dohoda byla, že můžete nájem ukončit kdykoliv? Tohle jste měli mít ošetřeno ve smlouvě. Teď budete muset dodržet podmínky smlouvy.
Na já jí řekla, ať si tedy lednový nájem strhne z kauce, ale nevím jak mám napsat výpovědní smlouvu a počítala jsem s tím, že když jsme se domluvili na tom, že nás pustí kdykoliv, tak to tak opravdu bude
Promiň, ale to jsi čekala, že jí 30.12. napíšeš, že k 1. lednu už v bytě nebudete, jestli to dobře chápu, a čekalas že to vezme v pohodě? ![]()
Smlouvu na dobu určitou lze ukončit oboustrannou dohodou, ale ty hlavně musíš začít oficiální výpovědí a na to ti ona může reagovat, že souhlasí, že bude kratší než ty tři měsíce a pak domluvit, jak ta dohoda bude probíhát. Jinak je opravdu standardní doba výpovědi 3 měsíce a to ještě za pádných okolností.
Jo, v mailu můžeš mít komunikaci, ale je potřeba, aby tam bylo ujasněno, za jakých podmínek k dohodě dojde. Pokud tam nemáte ani ujasněné datum, tak se těžko něčeho domůžeš.
@Janli píše:
Výpověď kvůli prodeji bytu ti dát nemůže. Já spíš pochopila, že jste měli smlouvu na dobu určitou, ta končila a vy jste podepsali smlouvu novou nebo dodatek. Bohužel výpovědní doba se vás týká, musíte ji dodržet. Máte nějaký důkaz, že původní dohoda byla, že můžete nájem ukončit kdykoliv? Tohle jste měli mít ošetřeno ve smlouvě. Teď budete muset dodržet podmínky smlouvy.
Ja jako Talu nemusim, ale on ma asi pravdu, ze vypoved dat nelze, pokud to neni ve smlouve.
@tartaletka píše:
Promiň, ale to jsi čekala, že jí 30.12. napíšeš, že k 1. lednu už v bytě nebudete, jestli to dobře chápu, a čekalas že to vezme v pohodě?![]()
Smlouvu na dobu určitou lze ukončit oboustrannou dohodou, ale ty hlavně musíš začít oficiální výpovědí a na to ti ona může reagovat, že souhlasí, že bude kratší než ty tři měsíce a pak domluvit, jak ta dohoda bude probíhát. Jinak je opravdu standardní doba výpovědi 3 měsíce a to ještě za pádných okolností.
Jo, v mailu můžeš mít komunikaci, ale je potřeba, aby tam bylo ujasněno, za jakých podmínek k dohodě dojde. Pokud tam nemáte ani ujasněné datum, tak se těžko něčeho domůžeš.
Jenze oni ty okolnosti nemaji. Jen proste zpanikarili, ze v cervnu nenajdou byt, tak se chteji stehovat drive. To podle mne na vypoved nestaci.
@Tarena píše:
Ja jako Talu nemusim, ale on ma asi pravdu, ze vypoved dat nelze, pokud to neni ve smlouve.
Pokud vím já, i smlouva na dobu určitou se za jistých podmínek dá ukončit dříve. Na druhou stranu, má emailovou komunikaci, kde jí majitelka bytu jasně přislíbila, že nájem lze ukončit dohodou kdykoliv. Mazala bych s tím k právníkovi, co se zabývá bytovými vztahy.
@Janli píše:
Pokud vím já, i smlouva na dobu určitou se za jistých podmínek dá ukončit dříve. Na druhou stranu, má emailovou komunikaci, kde jí majitelka bytu jasně přislíbila, že nájem lze ukončit dohodou kdykoliv. Mazala bych s tím k právníkovi, co se zabývá bytovými vztahy.
Da, kdyby se stehovala pryc z mesta treba, za praci. Ale ja tipuji, ze se stehuji nekam vedle
Dobrý den,