Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky.Slyšela jsem,že když první porod byl předčasný,tak druhý bude asi taky.První byl ve 36tt a vážil jen 2560g a 47cm.Teď jsem 29tt.Máte někdo o tom info?Dík
Ahoj já mám zkušenost vlastní
.Je to bohužel tak, asi to sice není pravidlem ,ale pravděpodobnost je určitě větší.
Já rodila 36+6, 38+2 a teď naposledy 35+ 2 .
Zuzo,já rodila prvního 37+2tt a druhýho 39+3tt.Taky jsem si myslela,když byl první porod dřív,druhej bude taky,ale opak je pravdou. ![]()
Tak hlavu vzhůru určitě miminko donosíš do termínu.
to záleží…já se narodila dříve s 2200 g, mladší brácha normálka s úctyhodnými téměř 4 kg. sama jsem porodila ve 32 tt, tak doufám, že toto pravidlo není pravidlem a příště to dotáhnem dále ![]()
nicméně si myslím, že pokud je důvodem předčasného porodu nějaká menší fyziologická vada (např. částečná přepážka)o které ani nemusíte vědět, podruhé už je děloha přizpůsobivější a lze to proto dotáhnout dále. takto mi to i vysvětlovala doktorka…
Já první taky rodila dřív tak by mě nějaká statistika taky zajímala. Ale myslím si, že hodně je to i o důvodu z kterého jsi rodila dřív. Já teda nad ním dodnes spekuluju, jestli to byl stres z práce a každodenní dojíždění (fakt jsem byla vystreslá - blbej šéf apod.) a nebo zda tam byly nějaké jiné zdravotní důvody. ![]()
Ahoj ja prvniho syna rodila 32+0 a druhyho přenašela jedenact dní
Není to pravidlem pokud tedy nemaš vyloženě sama komplikace
Panuško já s největší pravděpodobností porodila dřív taky kvůli stresu,ale z hospitalizace v porodce a taky z doktorů,nějak jsem to nemohla rozdejchat,že budu až do porodu zavřená tam a doktoři zas nevěděli cose mnou,jednou císař,za hodinu už zas né a tak to bylo pořád dokola.Až to Štěpánek rozsekl za nás všechny.Narodil se 5 den mé hospitalizace. ![]()
Ja poprvy 37+3 vyvolavane po predcasnem odtoku plodovky, podruhe 35+2 spontanne(ale starsi ditko melo tyden predtim nestovice, manzel byl na sluzebce a dalo mi to dost zabrat). Tak nevim, cemu to prisoudit, pokazde byl mechanismus porodu jiny, poprve byla dcera i dost vysoko a nebyt ukapavajici plodovky, tak mozna prenasim… Takze nevim…
Znám holčinu, co má obě holky narozený předčasně, ale u ní byl problém, že miminka dostatečně nevyživovala placenta, tak musely obě dřív ven.
Zkus na to nemyslet! Porodní váha 2,5kg je krásná. Moje holky měly 1,6 (31+6) a určitě se tu najde hooodně mamin, co měly dětičky při narození ještě míň ![]()
Drž se a přeju hodně štěstí a naskakující tt ![]()
zuzo určitě záleží na příčině, proč byl ten předčasný porod. já rodila 33+3, Vojtíšek měl 2280/45 (čiliže slušný), a v podstatě od 21 tt jsem cítila kontrakce. postupně se mi zkracovalo děložní hrdlo. 2× antibiotika (bakterie v moči), ve finále masivní uroinfekce se zánětem levé ledviny, to už Vojtíšek spěchal ven, aby to ode mě nechytl.
Takže u mě je prý předpoklad, že se mi to může stát znovu.
Prevence je - kromě toho, že jsem konečně sledovaná a léčená na urologii a imunologii - taky v klidovém režimu během těhotenství.
Prostě dát těhotenství na 1. místo a vykašlat se na práci. I na domácí práce…
Průšvih ovšem je, co s malým dítětem, když už je… to řeším teď, kdy otěhotnět, protože si neumím představit ležet v nemocnici a doma mít malýho Vojtíška samotnýho… asi raději ještě počkáme.
Obrazek tak to řešíme to samé. Taky bych šla srdcem do druhého dítka hned, ale rozum radí ještě chvilku počkat. Bydlíme ve 3. patře bez výtahu a malá chodí teprv chvilku.Dala jsem si limit až začne chodit trošku po schodech. No po čtyřech vzládne jedno patro, po dvou dva schody
tak to snad nebude trvat tak dlouho ![]()
Zuzo,
tak já mám taky vlastní zkušenost, první dítko se mi narodilo ve 35+4tt (kluk, 50cm/2650g) a teď čekám druhé - holčičku a dnes jsem přesně 37+0tt a nic se neděje!!!
Včera jsem byla v poradně a prý se k žádnému porodu neschyluje. Jsem sice už za termínem, a nikdo neví kdy to může přijít - od toho se taky odvíjí moje neustálé nervy
ale asi to pravidlem není. Je fakt, že u prvního těhu jsem byla v permanentním psychickém stresu (netýkajícím se těhotenství!) a to asi způsobilo ten předčasný porod.
Byla jsem z toho tehdy v šoku, pže přišel zcela nečekaně - neměla jsem do té doby jedinou kontrakci, nic - naprostá pohoda, pak mi v noci praskla voda a za 3 hodiny byl malý na světě ![]()
Zato teď cítím od cca 34tt všechno možné a jsem jak na číhané co z toho bude… No pakárna
ale zatím nic víc jen obyčejní poslíci, tak snad to vydrží co nejdýl ![]()
Být Tebou neznepokojovala bych se tím až tak moc
![]()
Ahoj holky me se mala narodila 16.8.2009 v 31tt.Od zacatku cervence jsem uz vedela ze se mi zkracuje delozni cipek uz tehdy jsem si mela vzit volno a byt doma a odpocivat.Ve 23tt jsem jeste mela odber plodove vody protoze mi vysel spatne tripl test 1:45 nevim jestli to k tomu take neprispelo.Na konci cervence me doktorka poslala do Bohunic na prijem,ale doktor co me vysetroval uznal ze prijem neni nutny a pustil me domu.Dne 8.8. jsem zacala krvacet tak me prijali na JIP s velkou pravdepodobnosti predcasneho porodu.Dostala jsem dve injekce na urychleni dozrani plic a infuze.12.8. mi zacali slabe kontrakce ktere trvali az do rana 16.8. kdy mi praskla plodovka a to uz se nedalo nic delat.Mala skoncila na JIP ale diky dozralim plicim dychala sama bez pristroju.Premyslime o druhem ditku tak snad tentokrat bude vse o.k. I kdyz mi doktorka po porodu rekla ze donosene ditko by jsem normalni cestou neporodila.Mala vazila 1600 a 40cm.