Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky doktorka mi predepsala Prednison. Protoze moje stitna zlaza vytvari hodne hormonu a jsou i pry na vajecnikach a ty zpusobujou ze se mi nemuze uhnizdit vajicko ted to zacinam brat pred ivf ale byla jsem uz na 3iui a nevim jestli se to povedlo mam brat jednou denne 5mg a v tehotenstvi 2,5mg muze to ublizit miminku? a jeste jsem cetla ze nektere tady pri sexu musi pouzivan kondom ale ty maj alergii na sperma tak to asi nebude muj pripad? Dekuji za odpovedi ![]()
Nechapu dotaz. Jak souvisi Prednison se stitnou zlazou a vajecniky? To budu muset asi dostudovat. Pokud ti to napsal lekar, ktery te ma v peci na ivf, tak snad ti to vysvetlil, ne? Tezko by ti napsal neco, co by mohlo ublizit plodu, navic ti dal i davkovani v tehotenstvi, tak asi pocita s tim, ze ho budes jako tehotna brat.
@mroe píše:
Nechapu dotaz. Jak souvisi Prednison se stitnou zlazou a vajecniky? To budu muset asi dostudovat. Pokud ti to napsal lekar, ktery te ma v peci na ivf, tak snad ti to vysvetlil, ne? Tezko by ti napsal neco, co by mohlo ublizit plodu, navic ti dal i davkovani v tehotenstvi, tak asi pocita s tim, ze ho budes jako tehotna brat.
zjistili mi stitnou zlazu a proto nemohu otehotnet protoze se mi to drzi na vajecnikach ty hormony a ty hormony zabranujou uhnizdeni vajicka a doktorce jsem rekla ze jsem po 3iui ale asi nam nedoslo ze 14dni musim cekat jestli se to povedlo a prave jestli tech 14dni nejak to miminko neovlivni mam brat jen 5mg a pak v tehotenstvi jen 2,5mg
Jinak jestli tech 10 dni nebude vadit jestli budu brat 5mg jinak Gratuluji
Maja 25
Jak souvisi onemocneni stitne zlazy s nemoznosti otehotnet vim. Ale nepochopila jsem, proc na hyperfunkci stitnice mate jen Prednison.
Ten bych chapala u protilatek proti spermiim partnera…
No logicky, az budete mit pozitivni test, zacnete brat mensi davku. Myslim, ze dr. podobnou radu nedava poprve a jiste vedela, co rika.
@Maja25 píše:
@michaela.kristlikova Děkuji.Ne ne ne ani 5 mg mu neublíží, holky, které byly na IVF, tak brali i celé tablety.
A na tu imunologii tě poslali? Jelikož budeš mít asi ana protilátky proti štítné žláze…
To se obvykle neresi na imunologii, ale na endokrinologii. Podle me to je zakladni soucast odberu pri podezreni na onemocncnei stitnice, dela to klidne i obvodak, predpokladam, ze to uz ma hotove.
Hodne souvisi přečtěte si neco o tom je velke ryziko mimodelozniho oplodneni a jsou rozhazeny hormony ve vasem tele a kdyz bych byla tehotna a nelecila bych tu stitnou zlazu tak to muze miminku narusit nervovou soustavu proto mi endikrinolozka rika ze jakmile otehotnim tam mam okamzite prijit ze mi musi upravit prasky
Mě doktor říkal, že prednison z 90% metabolizuje v placentě, takže miminko by neměl ohrozit. U braní kortikoidů se spíš nežádoucí účinky projeví na matce, např. tlak je třeba hlídat. Brala jsem prednison 2 měsíce před a pak do 16tt a mimčo je v poho.
Maja25:jj ja ho beru 75mg doktotka mi dnes rekla ze mi funguje hodne tak to jsi me uklidnila
mi na konci cervence jdeme na ivf tak musim ho brat mesic pred
@michaela.kristlikova píše:
Hodne souvisi přečtěte si neco o tom je velke ryziko mimodelozniho oplodneni a jsou rozhazeny hormony ve vasem tele a kdyz bych byla tehotna a nelecila bych tu stitnou zlazu tak to muze miminku narusit nervovou soustavu proto mi endikrinolozka rika ze jakmile otehotnim tam mam okamzite prijit ze mi musi upravit prasky
No, ale pokud mate zvysenou funkci stitne zlazy, tak asi ani neotehotnite. Na to ma Prednison stacit? Neberete jeste jine leky?
Byla jsem na imunologii a nahlasila jsem ze beru eutirox75mg to je na snizeni ty funkce a prave mi napsala i prednison jinak jsme oba dva v poradku akorat ta stitna zlaza
Koukam, ze to mas nejake zmatene, ale konecne mi to zacina davat smysl. Euthyrox se uziva pri snizene cinnosti stitne zlazy, ne pri zvysene a zrejme mas v dusledku snizene funkce stitnou zlazu zvetsenou. A hlavni lek je tu ten Euthyrox, Prednison je jen podpurna lecba, zrejme prave proto, ze se snazite o dite.