Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, prednison jsem kdysi brala já a v jiné souvislosti, ale chci říct, že se dá snést. Jen jsem měla některé vedlejší příznaky, například hrozný hlad, takže si udělej zásoby
a pak jsem během měsíce nabrala cca 5kg, ale to byla voda, po vysazení jsem to zase shodila. A nesmí se na něj pít alkohol, nevím jak pivo nebo víno, ale po tvrdším jsem měla vyrážku. Byla jsem mladá, nerozumná a šla pařit
Je to sice hrozný svinstvo, ale zabral a to je důležité. ![]()
Jsou to sajrajty, hodne se clovek musi hlidat, jelikoz se hodne pribira a hodne zavodnuje, taky casto pusobi na zmenu nalad a snizuje imunitu, takze je clovek nachylnejsi k nemocim
Samý radosti…, ale co se dá dělat. Já už toho taky dost zkusila.
Děkuji za odpovědi, prosím, a bral to i Váš chlap? Já to brát nemusím…
Manžel taky bral prednison na protilátky proti spermiím. Celkově jsme ho brali oba cca 6 měsíců a byli celkem 3× na testech z imunologie. Druhé výsledky vypadali u obou lépe a byli právě udiveni jak se spermiogram u manžela v něčem zlepšil. Prednison totiž bral na doporučení mého gynekologa, na imunologii nám řekli, že jim primárně jde o stimulaci ženy a i když má muž protilátky, prednison nepředepisují. No ale třetí výsledky byly v protilátkách zase horší.
Co se týče vedlejších účinků, manžel je alergik a během braní prednisonu to alergii potlačilo, ale jinak nic jiného nepociťoval. Já vlastně zrovna taky ne.
Jinak, v CAR nám právě díky těm protilátkám doporučili IVF, ale nejprve jednou zkusíme IUI
@eli196 Moc děkuji!!! Partner má totiž strach z té snížené imunity…no chytáme se do centra, takže uvidíme…
@Anonymní píše:
@eli196 Moc děkuji!!! Partner má totiž strach z té snížené imunity…no chytáme se do centra, takže uvidíme…
Jo, během braní prednisonu manžel pociťoval, že má trochu častěji nachlazený, ale kladným vedlejším účinkem bylo právě potlačení alergií. Brala jsem prednison stejně jako on a za sebe můžu říci, že žádné vedlejší účinky jsem nepociťovala, takže je to opravdu velmi individuální. Musíte to brát pozitivně, protože je fajn, že se něco našlo a dá se to řešit
. Jak jsem psala v CAR je právě zarazili ty protilátky. Jak na imunologii tak v CAR nám vysvětlili, že když si muž tvoří protilátky, spermie mohou být díky tomu pomalejší, vytváří si kolem sebe obal a též nemusí „plavat“ dopředu, ale mohou se točit na místě. Díky tomu je pak i horší morfologie, přestupný čas a tak. Ale právě tohle se dá vyřešit IVF s ISCI
Dobrý den! Zvolila jsem anonym, protože se jedná o mého partnera a mám tu mezi Vámi známé. Děkuji za pochopení.
Snažíme se dva a půl roku o dítě, partner měl výborný spermiogram, ale nadařilo se. Rozhodli jsem se pro testy na imunologii, po kterých jsme zjistili, že partner má vysokou hladinu protilátek proti spermiím. Čeká ho léčba prednisonem.
Chtěla jsem se zeptat, zda Vám léčba u partnera pomohla, a zda jste se pak snažili sami, šli na IUI nebo rovnou na IVF. JAk partner snášel kortikoidy?
Děkuji