Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer,
teď jsem trochu na rozpacích, trochu taky v šoku… Jistá organizace v Brně hledá lektora, který bude docházet do mateřských školek několikrát týdně a bude děti učit bojové sporty! Tak to hledím a přemýšlím, co mně ještě uteklo, co ještě neznám..... Co vy na to? Hodí se toto do mateřské školky?
(Ptám se mimo jiné i proto, že jsem jako začátečník - řekněme to tak - dělal judo i karate…)
nevím jestli je to zrovna vhodné pro předškoláky ,ale zrovna včera jsem přemýšlela nad tím ,že by sebeobrana a prevence napadení mohla být součástí školní výuky třeba v tělocviku.Všude kolem nás samé nástrahy a vůbec se neumíme bránit.
moje dcera chodí od 3let a judo a spíš si tam hrajou než aby dělali bojový sport. Hrozně ji to baví a vyřádí se tam, naučí kolektivu a celkově se pohybovat, protože má hodně energie. Pokud je to vedeno touto formou tak jen doporučit.
Nevidím na tom nic špatného… ovšem za předpokladu, že trenér bude rozumný, výuku přizpůsobí dětěm, vysvětlí jim i etiku (přiměřeně věku) a nebude to jen slepé bušení do sebe navzájem.
Jura007 píše:
Dobrý večer,
teď jsem trochu na rozpacích, trochu taky v šoku… Jistá organizace v Brně hledá lektora, který bude docházet do mateřských školek několikrát týdně a bude děti učit bojové sporty! Tak to hledím a přemýšlím, co mně ještě uteklo, co ještě neznám..... Co vy na to? Hodí se toto do mateřské školky?
(Ptám se mimo jiné i proto, že jsem jako začátečník - řekněme to tak - dělal judo i karate…)
Kamarádi mají nežravého (tudíž velmi vychrtlého) chlapečka s problematickou motorikou a držením těla. Na rehabilitaci jim byl doporučeno právě karate jako ideální sport. Také ho už dva roky dělá (je mu osm) a je fakt, že mu neuvěřitelně pomohl. Ale zrovna tenhle chlapeček, ač nevypadá, je opravdu velmi šikovný na sporty, snad i díky tomu karate ![]()
Vím, že jsme se tomu všichni divili, ale právě karate nezvyšuje agresi, spíš pomáhá s motorikou, držením těla a celkovým zpevněním těla.
Juro, za mě se nedivím, ale jako nepoučený rodič bych možná měla jiný názor.
Ahoj Juro, tak tahle otázka mě překvapila letos v září- přihlašovali jsme našeho osmiletého syna na karate a měli tam věkové skupiny od 4-8let, od 8-12let a dále.
Docela mě to zarazilo, ale zase, možná kdybychom nad tím přemýšleli už ve školce, nemuseli bychom řešit teď karate jako obranu proti šikaně.
Byli jsme se podívat na zkusné hodině a pro ta mrňata byl ten trénink udělaný hodně formou hry a protahování, takže bych to jako problém neviděla.
Navíc máme super trenéry, kteří preferují právě to cvičení tělíčka a etiky, max případnou sebeobranu a zatím po skoro půl roce chození na karate jsem se u svého syna nesetkala s takovými těmi namachrovanými řečmi ani pohyby, což oceňuju.
Takže za mne- pokud je rozumný trenér, proč ne i prťata.
![]()
No právě ta etika mně u předškolních dítek vrtá hlavou. Přímočará sdělení typu „zabíjej nebo tě zabijou“ asi dětská hlavička pobere spíš než takové to „karate má sloužit k obraně, ne k útoku…“
Takže z toho pramení moje obava, jak to předškolní děti přijímají.
Jura007 píše:
No právě ta etika mně u předškolních dítek vrtá hlavou. Přímočará sdělení typu „zabíjej nebo tě zabijou“ asi dětská hlavička pobere spíš než takové to „karate má sloužit k obraně, ne k útoku…“
Takže z toho pramení moje obava, jak to předškolní děti přijímají.
Pokud vím, tak prťata nebojují, spíš bezkontaktně nacvičují správné pohyby. Tudíž není třeba řešit „zabíjej nebo tě zabijou“ ![]()
Juro vidíš a já marně shánim v plzni už rok něco jako karate nebo judo pro mého syna a marně.Bud je plno nebo pro větší.Co bych za to dala takovej kroužek v okolí pro malého mít.
Kvuli motorice,kvuli sebeobraně a to že by je tam učili zabij nebo budeš zabit to mě pobavilo
To fakt tak není ![]()
Lesi to vím
… Já to myslím v kontextu k tomu, co se na ně třeba „valí“ od divočejších vrstevníků. Děti holt mají sklon napodobovat a přejímat vzory chování.
Jura007 píše:
Lesi to vím… Já to myslím v kontextu k tomu, co se na ně třeba „valí“ od divočejších vrstevníků. Děti holt mají sklon napodobovat a přejímat vzory chování.
Víš, divocí vrstevníci v této věkové kategorii (první stupeň ZŠ) ještě nejsou takovou hrozbou. Buď jsou opravdu nezvladatelní a tam připomínají spíš zaseklý buchar (to eliminují dospěláci) nebo jsou sprostí. Případně ječí a koušou - ale děti jsou ještě hodně pod dozorem rodičů či jiných dospělých, takže na nejhorší dojde málokdy…
Taková ta rafinovaná zloba bývá až na druhém stupni - ale osobní zkušenost naštěstí nemám.
zalezi na trenerovi - pokud je rozumny, s malochy se ve vsech sportech stejne nejdriv dela vseobecna pruprava, no a z upolu pak tak max. pretahy, pretlaky a upol. hry, ne zadne chvaty!
za me rozhodne ano! (pokud dobre vedene) jsou super pro celkovy rozvoj motoriky a o to v tomhle veku jde!
Já čekám až mi A. doroste do 6ti let a bude moct tady u nás začít s judem
Byli jsme se kouknout na trenink nejmladších a už teď by chtěla chodit, ale přijímají od těch šesti let. Za mě určitě, jak pro sebeobranu (nikdy nevíš) a za druhé je tam učí nepoužívat násilí zbytečně ale jen k obraně atd. Navíc se tam vyblbne a nebude mi doma dělat kotrmelce letmo z jedné postele na druhou (snad
). Nic jiného než judo u nás v nejbližším okolí není, ale vím ,že mají dobré vedení a i se jim daří jako oddílu na závodech, v létě a v zimě jezdí na tábory. Takže se už nemůžu dočkat ![]()
Jé nazdar „těhotná magistro“
(jak tě titulovaly ostatní…) Jo, kris - když já mám s oněma dětma trochu jinou zkušenost - a to byl „jenom“ zálesák a „jenom“ hu-tu-tu…
No něco bude na tom, co píše Lesina… Ale už ve třetí třídě tam vykrystalizoval „čtyřlístek“, který si vytkl za hlavní cíl rozvrátit celou organizaci schůzky a popřít autoritu vedoucího… No krotili jsme je čtyři dospěláci současně. Tak možná i z toho pramení moje obavy…