Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já si dodnes pamatuju, jak můj mladší bratr běhal v podpatkách, dával si na uši klipsny, a maloval se máminýma líčidlama, to mu mohlo být o něco více než vašemu dítku. A zaručuju vám, že dnes je 100 % na holky… no uvidíte co napíšou ostatní.
Hm, to je zvláštní, zkus si něco vygooglit, jestli se něco dozvíš, možný to je. u nás tady v sousedství byl jeden kluk co s námi chodil do školy, už je z něj žena, ale já na ňom tedy nic moc nikdy nepozorovala, byl spíš takovej slušňák, učil se dobře a nedělal s ostastníma klukama moc bordel… ![]()
zkusila bych dětského psychologa, nejsem si úplně jistá, jestli se transexualita může projevit už tak brzo… šikovný dětský psycholog podle mně může být nápomocný hodně
nulu86 píše:
Já si dodnes pamatuju, jak můj mladší bratr běhal v podpatkách, dával si na uši klipsny, a maloval se máminýma líčidlama, to mu mohlo být o něco více než vašemu dítku. A zaručuju vám, že dnes je 100 % na holky… no uvidíte co napíšou ostatní.
já uplně souhlasím bratr měl barbie a já meče a luky ![]()
a jsme v pořádku
Nejsem žádný psycholog, ale nepřikládala bych k tomu žádný velký význam..Je spoustu holek, co hrajou fotbal, mají raději autíčka, nesnáší sukýnky a chtějí mít krátké vlasy a lézt po stromech..
Samozřejmě varinata, kdy kluk se chová jako dívka je jaksi více " komická" a uvádí okolí více do rozpaků, ale může se jednat o přechodnou záležitost..
Nikdo nemůže vyloučit, že se jednou z něho vyklube takto „mimořádná“ osobnost, ale tím jak se chová nyní, to ještě nepotvrzuje..
Možná právě školka ho uvede na správné koleje..Kdo ví.
pokud vím, tak už vpředpubertálním věku se může zjistit, že se dítě narodilo do špatného těla, někde jsem o tom četla článek, že pokud je to po vyšetřeních fakt průkazné, tak se prášky oddaluje puberta a když se vše potvrdí, tak se rovnou dají hormony, aby tělo narostlo do těch správných tvarů.
Ale jinak je spousta dětí, které toto dělají, akorát když holčička nenosí sukýnky, nehraje si s panenkama a má ostříhaný vlasy, tak to pro okolí není tak markantní jako když kluk dělá ty holčičí věci.
Zatím bych si s tím moc hlavu ne,ámala, času dost, pokud je opravdu v duchu holčička, tak se na to přijde, stejně s tím člověk nic nenadělá. Ale spíš bych řekla, že se zkrátka baví a přejde ho to.
Odpovedela sis sama,posledni vetou,ze veskerej cas travi s tebou,tim padem se chce podobat mamince,a dela to co ona.nemej strach muj syn to delal taky,jeste nedavno jsme kupovaly misto auticek barbiny.zacak chodit do skolky a je z neho pravej kluk bez autka ani ranu,bude to v pohode uvidis. ![]()
no hlavně jak píšete tráví veškerý čas s váma, malé dítě když jeho máma vaří tak taky zkoumá hrnce a chce jí pomáhat…tak má ve vás podle mě vzor a proto vás pravděpodobně napodobuje… náš otec se o bratra moc nezajímal, a taky napodobňoval podle mého mámu…
Psycholog nejsem, ale podle mě jde o nevinou dětskou hru. Nic bych za tím asi nehledala, i když je mi jasné, že okolí vždy kouká hůř když si hraje kluk holčičím způsobem, než když si hraje holka způsobem klučičím..
já myslím ,že sexuální orientace se ustálí až v pubertě ..
a ikdyby se tak stalo a byl by dále takový ,tak co ..dyk se nic neděje ..hlavně že je zdravý a šikovný ..zatim se s tim netrap,co to píšu
vůbec se s tím netrap ![]()
http://www.translide.cz/dotazy?…
hoj mrkni na ten odkaz, jinak bych kontaktovala mudr fifkovou, ta je expert na trans a rekne ti, jestli je to jen detska hra ci ne
U nás zase v rodině 4letá sestřenka vyprávěla: „že chce být kjuk“
a chtěla nosit jen modré věci a rifle. Dneska jí je okolo 13 a myslím, že v pohodě ![]()
Z tvého příspěvku je vidět, že se toho hodně obáváte - taky bych se bála, to je normální, nikdo si nepřeje pro dítě komplikace. úplně laicky si myslím, že ti nezbyde nic jiného,než počkat, jak se to vyvine, obávám se, že teď by si nikdo netroufnul stanovovat nějakou diagnózu, je ještě maličkej - navíc u případné změny pohlaví se to sakra řeší, aby nedošlo k nevratnému omylu.
to, co píše Gladys mě zaskočilo, nevím o tom, že by tohle bylo u nás v ČR možné.
Co se týče případné šikany v kolektivu - nemyslím si, že by takhle okatě pokračoval, děti většinou rychle reagují podle okolí. spíš tipuju, že by se stáhnul a snažil se nevyčnívat, ale to je už fakt věštění z koule…
přeju hodně štěstí a pro syna jen to nejlepší
saracenka píše:
já myslím ,že sexuální orientace se ustálí až v pubertě ..a ikdyby se tak stalo a byl by dále takový ,tak co ..dyk se nic neděje ..hlavně že je zdravý a šikovný ..zatim se s tim netrap,co to píšu
vůbec se s tím netrap
tohle ale nesouvisí se sexuální orientací, jde o problém se sexuální identitou- klidně může nastat situace, kdy je člověk v „nesprávném těle“ a je heterosexuální ale taky třeba homosexuální, takže pak je to paradox - kluk chce být holka a je na holky, takže vlastně klukovi se líbí holky…
Zdravím, tak dnes poprvé anonymně
. Synovi je 5 let a cca od 4 let pozorujeme, že něco není v pořádku. Moc se mu líbí boty na podpatku, podprsenky, kočárky,šití, panenky, když má příležitost, tak si fixy zmaluje obličej, udělá si z ručníku sukni, tvrdí, že je holka. Letos by měl jít do školky a co je horší, pak do školy. Mám dost strach, že bude terčem posměchu v kolektivu. Je možné už v tomto věku poznat nějaký sklon k transsexualismu nebo něčemu podobnému? Nebo se to ještě může změnit? Pomůže něčemu návštěva dětského psychologa? Jinak je šikovný, zná písmenka, čísla, akorát se moc nedostane do kolektivu vrstevníků, jsme dočasně v zahraničí, veškerý čas tráví se mnou a mladším bráškou. Děkuji za jakékoliv postřehy na toto téma. R.