Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Saroya píše:Lizbeth píše:Erin píše:Há..tak já jsem se ted zatočila do prava a manžel do leva
Můžete si udělat jednoduchý test. U kluků se první čakra točí doprava, holkám doleva. Když se dítě začne samo od sebe točit, kluci, pokud je jejich orientace v pořádku, se zatočí na pravou stranu, holky na levou. Opravdu to funguje![]()
tak to je v háji, operace nutná (samozřejmě obou)
ale abych to tu nezlehčovala - souhlasím s tím, že ty projevy u transexuality mohou být už takhle časné, ale že je asi těžké poznat, že je to skutečně definitivní a že to není přechodné experimentování. taky z práce vím o případu, kdy to tak měl chlapec odjakživa jasné
Ale kdež, právě proto s k sobě tak skvěle hodíme ![]()
Jinak souhlasím ,že takto se chová v tomto věku více dětí ,ale jen málo z nich se pak definitvně prokáže..Takže nezbývá než pozorovat.. ![]()
Kallkapa píše:Lizbeth píše:Já dolevaErin píše:Há..tak já jsem se ted zatočila do prava a manžel do leva
Můžete si udělat jednoduchý test. U kluků se první čakra točí doprava, holkám doleva. Když se dítě začne samo od sebe točit, kluci, pokud je jejich orientace v pořádku, se zatočí na pravou stranu, holky na levou. Opravdu to funguje![]()
Jako dítě jsem se točila ale pořád a pořád na jinou stranu. Nejdřív na jednu pak na druhou na odtočení hlavyTak nevím, můžu to odskoušet na kamarádovi gayovi ale nezdá se mi, že by to mělo mít nějakou vypovídající hodnotu..
A chlap taky doleva, takže to nefunguje
Nene, ono to funguje jenom u malých dětí, u kterých to ještě není rozumově ovlivněný. Rozhodně ne u dospělých a zvlášť ne, když už o tom člověk přemýšlí, jestli se má zatočit tak nebo tak. Musí to být vyloženě bezmyšlenkovité a spontánní.
manzeluv synovec je taky jen mezi zenskejma,nikdy nemel tatu a v rodine jsou jen dva chlapi,muj manzel a jeste jeho strejda,kdyz jsme se brali,hral si porad na me,oblikal se do dlouhych satu a chtel bejt furt jen nevesta,kdyz jsem otehotnela,zacal rodit miminka…nemyslim si,ze by to mel nakej vliv na jeho sexualitu ani nic podobnyho ![]()
Anonymní zakladatelko, je samozřejmě rozdíl mezi hrát si na… a cítit se být… Pokud je tvoje dítě skutečně transsexuální, již dnes by to bylo jisté a pokud vím, tak i zjistitelné. U nás se na tuto problematiku zaměřuje Dr. Fifková a Dr. Weiss, sexuologové. Pohledej kontakt na netu a napiš jim váš příběh, třeba ti budou moct nějak nadálku říct něco konkrétnějšího. Počítej ale s tím, že budou potřeba testy osobně, to je jasanka. Kamarádka má bráchu (dřív to byla ségra) a vím, že se tohle musí řešit co nejdřív, aby se takové dítě zbytečně netraumatizovalo, mohlo se k němu přistupovat správně (kromě jiného ve smyslu pohlaví, kterým se cítí být) a naučit ho zvládat posměch a nepochopení okolí, protože se s tím bude setkávat docela jistě. A v neposlední řadě by se pracovalo i s vámi jako s rodinou, protože to je pro všechny nová, zvláštní a těžká situace.
Držím palce, ať to zvládnete, ať je to jakkoliv.
Pokud by moje dítě mělo tento „problém“, určitě bych v první řadě řešila, aby bylo v pohodě a jak mu v jeho situaci ulehčit a pomoct.
Jo a pro některé, co tu psali ohledně sexuální orientace: mám více kamarádů homosexuálů a všichni to věděli od mala. Věděli, že je něco jinak a postupně jim došlo, v čem. Není to otázka až období puberty.
Těžko se o tom mluví, můj bratr je transexuál (teď už tedy holka), prý nám to říkal už od mala, zhruba od čtyř let, ale nikdo to neřešil, pak byl už starší a styděl se za to. Byl vždycky jiný, myslela jsem že gay. Začal si to řešit sám s Dr. Fifkovou v prváku na střední, doma to řekl až za dva roky. To už byl ale hodně divnej, chlap v pubertě, dlouhé vlasy a nehty. Pak začal brát hormony, operace, úřední změnění rodného listu atd… Je to těžký. Naši se s tím vyrovnali docela v pohodě řekla bych. Já ne a neodsuzujte mě za to.
já si myslím ,že je brzy řešit transexualitu ..jasně i já znám kluka co vypadal jak holka a chtěl být holka a nakonec je holka a je to krásná holka ..z Kamila je Kamila ona .. a je to..rodiče to vzali suprově ..já jen říkam ,že když se to stane ,tak co ,pořád je tvůj miláček a co naděláš ..jinak tohle je dané hned po oplodnění,ale do puberty se prd pozná ..aspon sexuologové to hlásají ..
Ahojky, náš malý (3,5 r.) se taky občas tváří jako holka, obléká si šatičky (do kterých mu samozřejmě pomůže jeho starší sestra), nedávno prohlásil, že by chtěl prcku, říká často „udělala, spinkala atd.“, taky už měl zmalované oči atd. A víš proč? Protože celé dny trávil mezi ženskýma, se mnou a dcerou, tatínek chodí z práce až večer, ale lepší se to od té doby co je ve školce. Myslím, že je to přirozené. Zamysli se, netráví tvůj malý většinu času mezi ženskýma? Kolem pěti let uzrává sexualita, děti experimentují, objevují rozdíly mezi holkama a klukama…v tomto úžasném období je teď moje pětiletá dcera, někdy se červenám
Ještě jsem si vzpomněla, můj bratranec chtěl být holka a tvrdil, že až vyroste, bude z něho holčička, malý brácha od spolužačky si zkoušel holčičí plavky a podprdy a oba jsou úplně normální průměrní chlapi!!!
Anonymní píše:
Zdravím, tak dnes poprvé anonymně. Synovi je 5 let a cca od 4 let pozorujeme, že něco není v pořádku. Moc se mu líbí boty na podpatku, podprsenky, kočárky,šití, panenky, když má příležitost, tak si fixy zmaluje obličej, udělá si z ručníku sukni, tvrdí, že je holka. Letos by měl jít do školky a co je horší, pak do školy. Mám dost strach, že bude terčem posměchu v kolektivu. Je možné už v tomto věku poznat nějaký sklon k transsexualismu nebo něčemu podobnému? Nebo se to ještě může změnit? Pomůže něčemu návštěva dětského psychologa? Jinak je šikovný, zná písmenka, čísla, akorát se moc nedostane do kolektivu vrstevníků, jsme dočasně v zahraničí, veškerý čas tráví se mnou a mladším bráškou. Děkuji za jakékoliv postřehy na toto téma. R.
Nečetla jsem reakce, tak jen já jsem vloni u mého čerstvě pětiletého syna pozoroval uplně to samé, dokonce mi dokázal se slzami v očích říct, že ho nemam tak ráda, jako mladší sestru protože mu nekoupím tak krásný růžový šatičky jako jí…Tou dobou už chodil do školky a dokonce si vyprosil červený bačkorky a děti se mu zato smály, že je holka a jemu to bylo uplně jedno a byl pyšnej. Šla jsem s ním k psycholožce(kvůli nevyhraněný lateralitě), tak jsem jí řekla i toto a ona, že je to uplně normální, že jen chce zkusit všechno a poradila mi abych ho doma zahrnula holčičíma věcma. Tak jsem mu koupila růžový tričko(na doma), růžovej kartáček na zuby s barbínou, růžovej hrneček na pití a ručník, červený pantofle…trvalo to necelý dva měsíce a sám přišel jestli bych mu nemohla koupit kartáček se Spidermanem, že už ho ty růžový nebaví, pak odložil i tričko a hrneček a byl z něj zase uplně normální kluk
Zkus to udělat taky tak ![]()
Saroya píše:
to je zajímavá rada, zahrnout ho těma věcma…
No to jo! A můžu říct že by mě to teda nenapadlo.
Člověka naopak napadne pravý opak - eliminovat ženské podněty. ![]()
To je dobrá rada, vím, že to použila i kamarádka na dceru, když měla dcera růžové období, tak ji zahltila a do měsíce měla oblíbenou černou ![]()
Mě popravdě, taky napadalo spíš, že bych nedávala tu růžovou ani dcerce, ale když to psycholožka řekla, tak jsem zkusila a vyplatilo se ![]()
ahoj,chtela.bych.se zeptat zakladatelky.Je se situace se synem,prosim,vyvinula?