Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím co Vám pomohlo, aby předškolák bez breku šel do školky? Naše dcera 5,5let nastoupila v září poprvé do školky. Strašně se těšila. První den ve školce jsem zůstala s ní i s mladším bráchou. Druhý den do školky a už brečela, že tam nechce být, vím je to pro ni nové a nezná to tam. Chodila měsíc a půl na hodinku do školky, časem lepší, že nebrecela. Teď posledních 14 dní je tam do oběda. Je to pro ni strašné trápení i pro mě. Někdy jde do školky a řekne mami běž a v pohodě, ale po nějaké době začne poplakavat po mě, že se jí stýská. Navíc ve školce nespolupracuje, myslím tím jako jak děti něco vyrábí a nebo zpívají a nebo se něco učí. Radši je sama a dětem se vyhýbá. S učitelkami jsem o tom mluvila, ale nevím jak ji pomoci. Bylo mi navrhnuto invidualni vzdělávání, ale semnou by ty úkoly co by dostávala nedělala, to, už vím a potom návrat do školky a nebo nástup do 1.tridy by nezvládla, už vůbec. Potřebuje se adoptovat, už teď vím, že bude mít odklad. Ještě nás čeká neurologie EKG jestli nemá něco na mozku a psychiatr, že podle paní z pedagogický poradny má nějaký blok. Všechno dělám pro její dobro, ale strašně mi je dcery líto a jsem v koncích a nevím jak dál.. Doma ji nechci nechávat, protože je potom horší zase nástup do školky, když tam chodí pravidelně je to bez breku. Vím, že učitelky ji nechávají volnou ruku, ať si dělá co chce, aby si na tu školku zvykla, tím myslím, že po ní zatím nic nechtějí vypracovávat nebo když si děti zpívají
Pokud mas moznost nechat ji doma, tak ji nechej doma a zkud to za rok, kdyz bude mit stejne odklad.
Proc nechodila predchozi roky, mela nejake problemy? Ona i ta adaptace 1,5 mesice po hodine, to bylo takto nutne? Je to nejake vyrazne nestandardni dite? Od toho by se odvijel zpusob reseni.
Já bych ji na vyšetření vzala, ale tu školku bych nerušila. Kdyby to byl tříleťák, tak by se to dalo pochopit. Odpoledne bych jí vymýšlela hezký program, aby se měla na co těšit.
Já myslím, že může hrát roli to, že do školky šla až dost pozdě - není možné, že děti se už znají a moc jí mezi sebe neberou? Nebo má nějaký závažný problém, že bylo potřeba, aby byla doma a 2 měsíce se adaptovala jen na dopolední výuku? Mluví dobře? Dokáže vyjádřit, co jí ve školce vadí nebo co by jí pomohlo, aby se tam cítila lépe? Jinak já bych jí nestahovala, nechala dopolední docházku a motivovala, vysvětlovala, hledala cesty, jak bude víc v pohodě. Musela jsem to takhle dělat s oběma dětma, ale myslím, že se to vyplatilo.
Školku bych nerušila. Je fajn, že ji zatím nechávají a nenutí.
Jinak se dítě projevuje jak? Je nějaké nestandartní? Jak se chová v jiných kolektivech?
Popřemýšlela bych o tom, jak fungujete doma. Jestli se okolo princezny moc neskáče, jestli nemá moc volnou výchovu bez povinností.
Já bych zvážila ten individuál, dá se v něm pokračovat i ve škole teoreticky. A nebo nějakou menší komunitní školku/školu. Dneska už je možností spousta, zkuste pohledat ve vašem okolí. Jistě najdete něco, co bude dostupné pro vás a zároveň to bude vyhovovat i dceři. Má dcera třeba nějaký kroužek, stýkate se s dalšími dětmi třeba na návštěvách?
Já například mám děti v domácím vzdělávání, přitom ale 1× týdně jezdí do školy a ten nejstarší (čtvrťák) ještě 2× týdně navštěvuje „domškolácký klub“, zbytek socializace zajišťují kroužky a návštěvy/výlety ostatních rodin naší komunity.
Držím palce, ať najdete, co bude vyhovovat vaší rodině.
Školku bych rozhodně nerušila. Pokud bude mít rok odklad, tak není nutné ji tam tlačit. Švagrová má taky asociální dítě. Taky se nechce moc podílet na společných aktivitách a většinou si dělá svoje. Jenže švagrová má štěstí na školku, kde učitelky mají docela málo dětí a zvládají tak i lehce individuální přístup.
Je třeba k dispozici školka, nebo nějaká dětská skupina, kde by bylo méně dětí? Třeba by jí pomohlo si zvyknout na menší kolektiv a pak by se mohla vrátit zpět do školky. Ne vždycky je to zdravotní problém, občas je to prostě povaha dítěte.
Já školku nenáviděla, utíkala jsem z ní, nechtěla jsem tam být, kolektivní aktivity se mi z duše příčily. Přitom jsem normální zdravý člověk
Škola nebyla až takový boj, ale taky jsem z ní nebyla zrovna odvařená. Začalo to být lepší až tak od 2 třídy, kdy přestaly kolektivní aktivity typu „teď si všichni hrajeme takhle, takže ty si takhle budeš hrát taky.“
Takže přeju pevné nervy.
Me po mesici chozeni zacala rano plakat 4 leta, zacalo to tim, ze na ni kluk plival. Kluka jsem si podala, ale i tak me rano v satne pobrekava. Ale vim, ze jen co se zavrou dvere uz nebreci. Je tam jen na do obeda. Starsi taky skolku moc nemusela, sice nebrecela, ale kdyz mohla byt doma byla radsi. Ted jako tretacka je ve skole rada a ma spoustu kamaradu a je oblibena. Ono si to sedne, je to pro ni velka zmena.
@Nikys12 píše:
Prosím co Vám pomohlo, aby předškolák bez breku šel do školky? Naše dcera 5,5let nastoupila v září poprvé do školky. Strašně se těšila. První den ve školce jsem zůstala s ní i s mladším bráchou. Druhý den do školky a už brečela, že tam nechce být, vím je to pro ni nové a nezná to tam. Chodila měsíc a půl na hodinku do školky, časem lepší, že nebrecela. Teď posledních 14 dní je tam do oběda. Je to pro ni strašné trápení i pro mě. Někdy jde do školky a řekne mami běž a v pohodě, ale po nějaké době začne poplakavat po mě, že se jí stýská. Navíc ve školce nespolupracuje, myslím tím jako jak děti něco vyrábí a nebo zpívají a nebo se něco učí. Radši je sama a dětem se vyhýbá. S učitelkami jsem o tom mluvila, ale nevím jak ji pomoci. Bylo mi navrhnuto invidualni vzdělávání, ale semnou by ty úkoly co by dostávala nedělala, to, už vím a potom návrat do školky a nebo nástup do 1.tridy by nezvládla, už vůbec. Potřebuje se adoptovat, už teď vím, že bude mít odklad. Ještě nás čeká neurologie EKG jestli nemá něco na mozku a psychiatr, že podle paní z pedagogický poradny má nějaký blok. Všechno dělám pro její dobro, ale strašně mi je dcery líto a jsem v koncích a nevím jak dál.. Doma ji nechci nechávat, protože je potom horší zase nástup do školky, když tam chodí pravidelně je to bez breku. Vím, že učitelky ji nechávají volnou ruku, ať si dělá co chce, aby si na tu školku zvykla, tím myslím, že po ní zatím nic nechtějí vypracovávat nebo když si děti zpívají
Nevím úplně přesně, co bych v Tvé situaci dělala. Ale znám rodiny, kde bylo dítě úplně bez předškolního vzdělávání na individuálu a nástup do školy i následná adaptace v pohodě.
Moje mamka a její sourozenci taky vůbec nechodili do školky, protože babička pracovala z domu, všichni žijí úplně normální život.
Moje děti taky nastupovaly později-po 4.narozeninách, žádné problémy s adaptací neměly, nejstarší jsou v pubertě, fungují úplně normálně. Nejmladší je lehce přes 5 let, ze školky bereme většinu času po obědě, jeden den v týdnu většinou nechodí, má ZUŠ. Taky v pohodě.
Nechození nebo jen krátkodobé a omezené chození do MŠ dítě z normálního prostředí nepoškodí, i když dnešní doba tomu nefandí a málokdo si to může dovolit zrealizovat.
Ten odklad vám navrhl kdo? Asi bych dítě nechala vyšetřit v PPP, tam se mnohé zjistí(jestli je problém v osobnostním založení dítěte nebo jinde).
@Nikys12 Může to být tím, že do školky nastoupila pozdě a nedokáže zapadnout do kolektivu. Jak se chová jinde, na hřišti, na krouzkach, je spolecenská? Nechce tam být protože se jí stýská po tobě, nebo protože se jí ve školce něco nelíbí? Jinak já jí chápu, školku jsem nikdy ráda neměla, nejsem stádní typ, společné zpěvy a tanečky, rozjívené děti, direktivní učitelky. Nic mě tam nebavilo, k tomu hnusné jídlo, ale chodila jsem do školky za komunismu, dnes je to naštěstí lepší..
@Alušáček Hlavne pri 6 tydenni adaptaci hodinu denne se nezapoji ani k detem, ktere jsou tam take nove a nebo prerazeny z jinych trid bez kamaradu. O zajetem kolektivu nemluve. Ale ona 1 hod adaptace u predskolaka nebyva pravidlem, takze u dcery zakladatelky bude patrne nejaky jiny problem.
Jestli mas podezreni na nejaky problem a stejne bude mit odklad, tak bych ji naprosto s klidnym svedomim nechala jeste doma.
Bude pak o rok starsi, zralejsi.
@Lucie_Sx píše:
Jestli mas podezreni na nejaky problem a stejne bude mit odklad, tak bych ji naprosto s klidnym svedomim nechala jeste doma.
Bude pak o rok starsi, zralejsi.
No ono pokud tam bude nějaký problém, tak naopak ťuťat si dítě jen další rok doma mu vůbec nemusí prospět.
Ale zakladatelka píše dost málo informací.