Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já jsem všemi 10 pro adaptaci, ale hodinu denně po takovou dobu je k ničemu. To ji nic nedalo a nedivím se, že nechce a řve.
Nejsem pedagog, ale za mě je teda taky pozdě na adaptaci a pokud jste ji dávala na jednu hodinu do školky, tak to prostě nestačí. Musí se naučit fungovat v kolektivu, jestli ji chcete dát do klasické školy, tak tam bude trpět. Chce to pevné hranice a pravidelnost, ale uvidíte, co vám řekne psycholog.
Co pomohlo? Začít dřív a smysluplnější adaptací… tj. nevím vlastně, co bych v tuto chvíli dělala, protože osobně bych to do této situace v žádném případě nenechala dojít. Pokud má dítě nějaký zdravotní problém, který mu v začleňování mezi děti dřív bránil, tak už dávno mělo být „v procesu“ nějakého odbornějšího řešení, tj. v péči dětského psychologa, PPP, neurologa apod.
Začleňovat dítě poprvé mezi vrstevníky až skoro v šesti letech a ještě takhle hloupým způsobem - hodinu denně takovou dobu - to je postup už předem odsouzený k problémům.
Ve školce bych ji určitě nechala. Být to tříleté dítě tak řeknu, že stáhnout a zkusit za rok. Takto určitě ne. Jak velká je to školka? Třeba by ji seděla nějaká menší školka s menším kolektivem ve třídě? Co lesní školka? Neteř tam chodí a je jich tam asi 5. Třeba by to pro Tvoji dceru bylo lepší.
Nech jí ve školce, musí si zvyknout. Ať chodí třeba třikrát týdně až do oběda než každý den jen na hodinu. Je to lepší než kdyby šla až do školy. Já do školky nechodila a ve škole to pak byl průser, všichni se znali ze školky, já vůbec neuměla komunikovat. Doteď mám problémy zapadnout do kolektivu. Podle mě je v šesti letech pozdě.
Zakladatelko, nechápu, proč jí dáváš do školky! Do teď sis jí nechávala doma, takže skoro šestiletá neměla potřebu být v kolektivu? Ironie, samozřejmě!
Pokud máš možnost, tak bych ji nelámala a vzala domu na individuál. Dřív taky některé děti nechodily do školky a nástup do školy zvládly v pohodě.
@ibis píše:
Zakladatelko, nechápu, proč jí dáváš do školky! Do teď sis jí nechávala doma, takže skoro šestiletá neměla potřebu být v kolektivu? Ironie, samozřejmě!
Pokud už předem víte, že bude potřebovat odklad, tak bych uvažovala nad přípravnou třídou(berou i pětileté pokud mají místo).Tam být dva roky by mohlo pomoct potom ve zvykání na školu. A adaptaci bych nechala, ale s tím, že týden tam bude první hodinu, druhý týden 2 hodiny, třetí týden 3 hodiny a po měsíci tam bude normálně 4 hodiny a třeba půjde i na oběd(což by mohlo pomoci zase v komunikaci se spolužáky apod.,protože alespoň minimální kontakt je potřeba).Může být asociál, ale zároveň se musí naučit fungovat v tomto světě. A ještě neni jisté že je asociál či to je tím, že školka neproběhla už dříve. Tam hrajou roli i kroužky, kamarádi apod.,kteří to jsou schopni nahradit, ale pokud ani to do pěti let moc nebylo, tak z dítěte vyrůstá samotář, který se bojí světa.
@Villanelle Já jsem klidná, neboj. Jen od zakladatelky nejsou úplné informace, takže my tu můžeme opět jen spekulovat, že?
@ibis píše:
@Villanelle Já jsem klidná, neboj. Jen od zakladatelky nejsou úplné informace, takže my tu můžeme opět jen spekulovat, že?
Jo, proto jsi ji hned napadla. Ty tvoje vykricniky byly vylozene ztelesnenim klidu ![]()