Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ![]()
Potřebovala bych menší radu, dcerka má jít na předškolní tento rok, ale zatím ve školce nebyla. Kam se zapisuje předškolák.
Do MŠ nebo už na ZŠ.
Jsem z toho paf a vůbec nevím, ani se někam koho zeptat. Všechny kamarádky mají děti mladší než já ![]()
Opět styl hotentot. Kolik je dítěti teď a kdy mu bude 6 let?
Předškolák je poslední ročník v mateřské škole.
Přihlášky se podávají někdy zjara duben/květen, myslím, zjisti si to na stránkách dané školky, kam chcete dítko dát, nebo do té školky zajděte osobně, poradí vám.
U nás ve městě se vyplňuje vše elektronicky, podá se přihláška a pak asi za týden chodí informace o přijetí.
V Plzni to vypadá takhle (ještě tam není info o aktuálních počtech volných míst, ale pro představu):
https://mszapis.plzen-edu.cz/
@Mar__tanka1983 píše:
Předškolák je poslední ročník v mateřské škole.
Přihlášky se podávají někdy zjara duben/květen, myslím, zjisti si to na stránkách dané školky, kam chcete dítko dát, nebo do té školky zajděte osobně, poradí vám.
U nás ve městě se vyplňuje vše elektronicky, podá se přihláška a pak asi za týden chodí informace o přijetí.
V Plzni to vypadá takhle (ještě tam není info o aktuálních počtech volných míst, ale pro představu):
https://mszapis.plzen-edu.cz/
Ježíš děkuju
já si fakt nevěděla rady jak to vlastně je a nikde na netu jsem to nemohla najít. Tak já mrknu na zápisy u okolních školek, tak snad mi malou vezmou. To je jediné co jsem našla. Že na předškolní musí vzít školka akorát v trvalém bydlišti, ostatní ne. Tak budu muset doufat, že malou nebudu muset vozit x km daleko.
A jak to vlastně funguje. Mám malou zapsat do vícero školek a pak se zařídit podle toho, která ji vezme nejblíže? ![]()
@Cuddy píše:
Opět styl hotentot. Kolik je dítěti teď a kdy mu bude 6 let?
Teď ji bude v květnu 5 let
@Síma23Šár píše:
Ježíš děkujujá si fakt nevěděla rady jak to vlastně je a nikde na netu jsem to nemohla najít. Tak já mrknu na zápisy u okolních školek, tak snad mi malou vezmou. To je jediné co jsem našla. Že na předškolní musí vzít školka akorát v trvalém bydlišti, ostatní ne. Tak budu muset doufat, že malou nebudu muset vozit x km daleko.
A jak to vlastně funguje. Mám malou zapsat do vícero školek a pak se zařídit podle toho, která ji vezme nejblíže?
A ona má trvalé bydliště jinde, než reálně žijete? protože by se ti mohlo stát, že místo bude jen v té spádové školce
a mrkej rychle, zápisy už frčí, tak ať to neprošvihneš…
@Keyllah píše:
A ona má trvalé bydliště jinde, než reálně žijete? protože by se ti mohlo stát, že místo bude jen v té spádové školcea mrkej rychle, zápisy už frčí, tak ať to neprošvihneš…
Právě, že jsme v nájmu úplně jinde než kde máme trv. pobyt. Ale naštěstí je to jen 15minut autem, kdyby náhodou mi ji nevzali tady.
Ty brďo tak to jsem netušila, že už zápisy jsou
tak já si to jdu vypsat a zjistit
Můžeš přihlásit i do více školek, pokud máte v okolí víc. Já dávala dvě.
Trvalý pobyt je docela blbý, že nemáš v místě - většinou se to boduje a mají přednost děti s trvalým pobytem ve spádové oblasti. Někde ale dávají body navíc i za nájemní smlouvu (tedy faktické bydliště) ve spádové oblasti.
@Mar__tanka1983 píše:
Můžeš přihlásit i do více školek, pokud máte v okolí víc. Já dávala dvě.
Trvalý pobyt je docela blbý, že nemáš v místě - většinou se to boduje a mají přednost děti s trvalým pobytem ve spádové oblasti. Někde ale dávají body navíc i za nájemní smlouvu (tedy faktické bydliště) ve spádové oblasti.
No teď jsem koukala, zápisy mají být až 7.kvetna ![]()
Jinak školky v okolí jsou 3. Jednu máme hned před domem, ale ani nespadáme do spádové oblasti takze se bojím, že mi ji nevezmou.
Do školky kde máme trvaly pobyt se mi ji moc dávat nechce. Je to taková malá vesnice a mě tedy dost ve školce a škole šikanovali právě tam ![]()
A pak mám ještě 15 km odsud soukromou mš, tam by mi ji vzali ze známosti, ale musela bych to vyřídit tuhle středu, aby jsme pak nepřišli o místo. Teď jsem prave domluvila s paní ředitelkou, že by mi tam nechala místo přednostně ještě před zápisy, ale že je veliký zájem tak to chce, abych se tam stavila co nejdříve.
Teď jsem z toho nervóznější ještě více než předtím
Přeci jen to dojíždějí je naprd a nevím jak by to tam vzali, kdybych si ji tam zapsala a pak ji dala jinam, kdyby se tu pro ni ve městě udělalo místo ![]()
No a nejde se s majitelem bytu domluvit, že potřebujete TP kvůli školce? Vyřízeno je to za chvilku, a budeš mít školku přes ulici. Vozit dítě z města někam na vesnici do školky je nesmysl - navíc, bude mít dítko problém s kamarády, v jednom místě chodit do školky, v jiném bydlet.
@Síma23Šár Do 7.5. je dost času vyřídit trvalé bydliště, ne?
@Mar__tanka1983 píše:
No a nejde se s majitelem bytu domluvit, že potřebujete TP kvůli školce? Vyřízeno je to za chvilku, a budeš mít školku přes ulici. Vozit dítě z města někam na vesnici do školky je nesmysl - navíc, bude mít dítko problém s kamarády, v jednom místě chodit do školky, v jiném bydlet.
@zrcadlo píše:
@Síma23Šár Do 7.5. je dost času vyřídit trvalé bydliště, ne?
Právě jsme ten TP už řešili a jaksi to nedopadlo, tak já nevím jak to vyřešit. V té soukromé to má jistě na 100%, že ji vezmou, ale fakt se musím rozmyslet do středy, aby tam pak treba bylo místo, a bojím se, že tady na ni místo nebude a proslšvihneme tím i tu soukromou.
V té školce kde máme trv. Pobyt to prostě nepřijde v úvahu, aby tam chodila ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.