Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky ![]()
mozna jste z mych prispevku zaregistrovaly, ze jsme se se zenou blizili k porodu, necekane pri kontrole 3.1. nam (termin 24.1.) v Motole diagnostikovali preeklampsii a udelali porod jeste ten den! ![]()
Takze je ze me stastny tatka!
… a ja se presouvam nyni do jine diskuzni skupiny, hledam, kdy a kde se holcickam delaji nausnice,…teda ty dirky do ousek ![]()
…k te preeklampsii, priznaky jasne, eskalace behem jednoho, max dvou dnu, takze opravdu rychle a pokud budete citit podobne, rozhodne nevahejte. Tlak rano 7:30 163/95, otoky v obliceji, superotoky na nohou, zacinajici na rukou. Zadrzovani vody - za posledni tyden jsme pribrali 4,5 kg, celkove v tehu 29Kg. Ve 14:00 byl tlak 183/105, v nemocnini zacali sledovat bilkoviny z moci, byly hodinu od hodiny horsi a tak jsme sli v 17:00 na sal, cisarem.
Mit doma tlakomer, mozna jsme prisli i o par (jsou dva) dni driv.
Pritomen jsem byl, malou Leontynku mi dali pochovat, dostala same desitky a jsem asi jeji nejcastejsi navstevovatel a nejvetsi obdivovatel ! ![]()
Diky vam vsem za podporu a rady behem tehu, rady budem asi dal potrebovat.
p.s. po zakroku je na tom vzdy hur maminka nez miminko a jsem rad, ze JIP ma tak dobry monitoring. dnes, 24 hod po sekci uz maminka s obtizemi vstava, ale tlak klesa jen pomalu, dulezite je udrzet (myslim, systolicky je ten vyssi?
) diastolicky tlak pod 90, ted jsme cca 160/85 a klesa to jen opravdu pomalu, obecne otoky se jeste vetsily, ustoupi az pri kojeni, za par dni…snad nebudem muset strihat snubak ![]()
Vas
Twist
Ahoj,
moc gratuluju ![]()
Též jsem měla diagnózu preeklampsie, jen trochu zanedbaná - též mě „řízli“ v den nástupu do nemocnice, prý jsem strašně otekla (to už nevím) a začala jsem mít křeče, tlak před operací 180/130 - po sekci jsem ležela na JIPu chirurgie - děs, běs, na můj dotaz proč, tak prý, protože mám po chirurgickém zákroku… Doufám, že máš manželku na interně, protože tak by to mělo být.
Kvůli tlaku jsem byla v nemocnici 15 dní, šlo to dolů hrozně pomalu, doteď se léčím, možná to bude tím, že máme kardiovaskulární choroby v rodině. Každopádně se lékaři divili, taková hubená a vysoký tlak, to by nepředpokládali (teď si vzpomínám, že jen obvoďák mě upozorňoval na hraniční tlak - prý co na to na gyn? nic? hm…
no comment.
Malá měla míry 2 kg a 45 cm
už delší dobu nefungovala kvůli tomu tlaku správně placenta - to doktoři trošku neuhlídali, dozvěděla jsem se vše až PO.
Manželce přeju moc síly a miminku, ať je zdravé a roste jak z vody ![]()
Taky se přidávám s gratulací a všem vám přeju hodně zdraví. I já mám za sebou preeklampsii, tk při porodu 220/120. Celkově jsem byla v nemocnici 10 dní, z toho 3 na JIP. Malá měla 2,045 kg a 46 cm a byla naštěstí bez obtíží. Léky na vysoký tlak užívám dodnes a jsou to od porodu skoro 4 roky. Všichni doktoři, ke kterým chodím, se divili, že se malá nenarodila císařem. Teď jsem na začátku druhého těhu a doufám, že se preeklampsie nebude opakovat.