Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj. Prosím o zkušenosti a názory ohledně případného přehřátí miminka (4 měsíce). Miminko bylo nedopatřením vystaveno větší teplotě (u topení), krátce, cca do půl hodiny. Po probuzení bylo zpocené, mělo horkou hlavičku a obloukem zvracelo. Potom ale žádné příznaky nebyli, bylo spokojené, reagovalo v pořádku, normálně spinkalo, pilo. Po běžném spánku šlo hůř probudit (cca hodina potom), ale jinak vše ok. Až po cca 3, 4 hodinách začalo být plačtivé, ale žádné další příznaky (bez teploty apod.) Máte někdo s podobnou situací zkušenost? Je možné, že se příznaky nějakého přehřátí, úpalu mohou objevit až později, po více hodinách? Nebo by se projevilo hned např. do hodiny, dvou? Jde mi hlavně o to, po jakou dobu asi pláč apod. přičítat tomuhle a situaci řešit, a kdy už by to mělo být v pořádku. (na pohotovosti bylo mamince řečeno, ať pouze sleduje). Moc děkuju za odpovědi
Půl hodina u topení ho opravdu nezabije, ani jsem o žádném podobném případu přehřátí u topení neslyšela. Zpocené čelo, zvracení, plačtivost mohou být spíš příznakem nějaké virozy, nemoci.
@Sunlight515 děkuju. To zpocení, horkost a zvracení bylo bezprostředně po pobytu u topení, předtím nic, a ani potom už nebyl zpocený a nezvracel
Vyloženě byl „vyhřátý“ z té větší teploty, nebo jak to mám napsat.
Podle tohohle by to mělo být ok. Zvracení při přehřátí (úpalu) bylo možná z toho.
Se zpožděním se projevují příznaky u úžehu, když v tom jede slunce.
Já včera třeba zjistila, že se nám při větrání rozjelo i úplně vypnutý topení, tak si dovedu představit, že se to může stát. ![]()
Muze mit upal. Ja bych jeho stav po prehrati nepodcenovala, naopak. Stejne tak pul hodina v horku je pro malehokojence hodne. Ted to hodne prezenu, ale treba deti zapomenute v aute, kolabuji po 10 minutach.
@tulipán jasně, to určitě. Maminka samozřejmě nic podcenit nechce, ale mimčo je jinak kromě té prvotní reakce bez příznaků..
trochu plačtivé, ale to zas bývá i jindy..
@Anonymní píše:
@tulipán jasně, to určitě. Maminka samozřejmě nic podcenit nechce, ale mimčo je jinak kromě té prvotní reakce bez příznaků..trochu plačtivé, ale to zas bývá i jindy..
Ja bych s prehratym kojencem jela na kontrolu, zvlast kdyz zvracelo. Ale jela bych hned. Ted babo rad, nejspisje ok, to tady nerozklicujeme.
.
@tulipán píše:
Ja bych s prehratym kojencem jela na kontrolu, zvlast kdyz zvracelo. Ale jela bych hned. Ted babo rad, nejspisje ok, to tady nerozklicujeme..
však na pohotovosti byli a tam mamince řekli, ať dítě jen sleduje
@stinga píše:
však na pohotovosti byli a tam mamince řekli, ať dítě jen sleduje
To jsem prehlidla ![]()
Ahoj. Prosím o zkušenosti a názory ohledně případného přehřátí miminka (4 měsíce). Miminko bylo nedopatřením vystaveno větší teplotě (u topení), krátce, cca do půl hodiny. Po probuzení bylo zpocené, mělo horkou hlavičku a obloukem zvracelo. Potom ale žádné příznaky nebyli, bylo spokojené, reagovalo v pořádku, normálně spinkalo, pilo. Po běžném spánku šlo hůř probudit (cca hodina potom), ale jinak vše ok. Až po cca 3, 4 hodinách začalo být plačtivé, ale žádné další příznaky (bez teploty apod.) Máte někdo s podobnou situací zkušenost? Je možné, že se příznaky nějakého přehřátí, úpalu mohou objevit až později, po více hodinách? Nebo by se projevilo hned např. do hodiny, dvou? Jde mi hlavně o to, po jakou dobu asi pláč apod. přičítat tomuhle a situaci řešit, a kdy už by to mělo být v pořádku. (na pohotovosti bylo mamince řečeno, ať pouze sleduje). Moc děkuju za odpovědi