Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, já se chci zeptat tady protože v okolí někoho se stejným problémem jako mám já nemám. Mám chlapečka za chvíli mu budou 3 měsíce a odmítá odpoledne spát večer taky moc nespí když ho dám do postýlky nechce spinkat ani v kočárku pořád kouká usne maximálně u krmení a to tak na 10 min. pak se vzbudí a už spát nechce chci se zeptat jestli je to v pořádku a některá jste to tak měla že to miminko přes den vůbec nepotřebovalo spát..dneska jsem krmila ráno v 7 a šel spát a vstával v 11 a od 11 hod. už nespí jen jí a nebo si hraje. A když ho chci uložit ke spánku tak jen pláče v postýlce nebo u houpání, nošení, mazlení, nošení v šátku, skákání na míči, i při jízdě kočárku, jsem zoufalá
Tvemu textu neni moc rozumet, chtelo by to pouzivat interpunkci. Kolik hodin denne (tj. za 24 hodin) naspi?
@Janča6 pardon ale já si myslím, že jsem se vyjádřila jasně. Dost jasně. Pokud textu nerozumíte, měla byste si ho přečíst ještě jednou a nebo raději neodpovídat. Nicméně to napíšu teda ještě jednou a snad pro Vás i srozumitelněji.
Mám malé miminko, kterému za pár dnů budou TŘI měsíce.
Miminko nechce přes den vůbec spát.
Konkrétně třeba dnes jsem krmila v noci v 1,4 a ráno v 7 kdy usnul po krmení a probudil se v 11 dopoledne a od té doby do teď (cca 20:00) mi naspal celkem ani ne 30minut. Hraje si, papá, všechno normálně jen nechce spinkat.
Zkoušela jsem ho uspat tím, že jsem ho nosila, ležela s ním, šoupala s postýlkou, nosila v šátku, skákala na míči, vozila v kočárku a nic mi nezabralo.
Je normální, že takhle malé miminko prostě nechce spinkat? Děkuji za odpověď.
@Elienkaaa píše:
@Janča6 pardon ale já si myslím, že jsem se vyjádřila jasně. Dost jasně. Pokud textu nerozumíte, měla byste si ho přečíst ještě jednou a nebo raději neodpovídat. Nicméně to napíšu teda ještě jednou a snad pro Vás i srozumitelněji.
Konkrétně třeba dnes jsem krmila v noci v 1,4 a ráno v 7 kdy usnul po krmení a probudil se v 11 dopoledne a od té doby do teď (cca 20:00) mi naspal celkem ani ne 30minut. Hraje si, papá, všechno normálně jen nechce spinkat.
Zkoušela jsem ho uspat tím, že jsem ho nosila, ležela s ním, šoupala s postýlkou, nosila v šátku, skákala na míči, vozila v kočárku a nic mi nezabralo.
tak večer usne ve 20hodin? spí celou noc… jen dvě malé přestávky na mléko a pak až do 11 hodin zase spinká?
@Elienkaaa píše:
Pardon, ale z tohoto popisu skutecne neni jasne, kolik hodin ze 24 naspi. I kdyz ted s tou interpunkci se to cte lepe. A kdyz pres den nespi, tak je unaveny, place?
Treba moje prvni dcera v tomto veku provriskala okolo 16 hodin denne. Kdyz nekdy naspala 9 hodin z 24, tak to byl svatek. Ale to normalni nebylo, byla unavena, ale kvuli bolesti briska nemohla usnout. Kdyby bylo dite v klidu a prospivalo (pribiralo, dobre vylucovalo), tak bych byla v klidu.
Dalsi 2 spaly mnohem lepe, ale pres den spanku taky moc nedaly, jen uz si nepamatuju pres na cisla. Hlavne nemely bolesti briska. Az ctvrta spala hezky v noci i pres den.
Ne, nakrmim cca ve 22 kdy má hlad a snažím se uspat. Marně. Podaří se mi uspat třeba kolem 23:30 a vzbudí se v 1 ráno, opět nakrmim prebalim a jde se na náročné uspavani. Tohle se děje do těch 11 dopo kdy fakt je masakr uspat. A často se budí na dudlik.
Za cely den mi naspí tak 9hodin maximálně. Je unavený mne si očka a když mi začne konečně zabírat, jakoby sebou cukne a oči dokořán a zase řve. Nic ho netrápí a podotýkam že ještě týden zpět nám spal krásně celou noc. Stačilo dát do postýlky a už spinkal. Nemůže to být nějaký spurt nebo tak? Přece tak malému miminku tohle nemůže stačit. Třeba teď večer jsem začala krmit ve 20:10 ve 20:40 byl nakrmený a vykrkaný ve 21h usnul na manželovi, tak čekal dal do postýlky a v tu ránu řev. Oči dokořán a nebude a nebude spát. Tak si ho vzal znovu a nechal ho na něm zase usnout. Ani se nehnul a malej se po 5ti minutach vzbudil ale bez breku a žvatlá si. To není unavený? Protože my dva jsme. Na večer dělám kafe a dávám si noční. Včera jsem spala jen 1hodinu.
Dcera mela podobne obdobi - cca po 3 tydnech to odeznelo samo. Nakonec nejvic pomohlo nesnazit se cely den uspavat, ale unavit hranim, jizdou v kocarku, nosenim v klubicku (aby se mohla rozhlizet kolem sebe)… Chapu, ze je to narocne, posilam spoustu sil a energie, prejde to ![]()
Nezkousela bych ho uspaneho prendavat do postylky. To kdybych delala s nejstarsi, tak naspi tak 4 hodiny denne.
Neuspavala bych takhle hrozne ma silu.
Tak ho dej do nositka a neco si delej.
Nebo jdi fakt spat s nim a usni, nech ho vedle sebe a neres, jestli spi.
Proste zadny natlak.
A kdyz usne, tak ho nechte spat tak, jak je (na sobe, v posteli atd).
Nakonec usnul kolem půlnoci a k mému překvapeni se probudil až teď ve 4 ale jedeme na novo. Děkuji všem za rady, moc si toho vážím. Tam jde i o to že to hraní si ho nebaví moc dlouho a pak pláče, tak dáme třeba na klín, zase chvilku vypadá spokojeně a pak se mu to zase nelíbí 🤭 😄
Můj malej taky nespal, přes den třeba jen 3× po 5 minutách a to jsem dělala všechno možný, nakonec to odeznělo samo a začal hezky spinkat přes den tak 4 spánky cca po hodince.
mám pocit, že se to u miminek hodně mění s tím spánkem, neboj, určitě bude líp. ![]()