Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky chci se zeptat syn ma 8 tydnu a za dva tydny nas ceka prvni hexa a mame se rozhodnout jestli k tomu chceme i jedno z techto ockovani a meningokoka, nejak se nemuzu rozhodnout jestly prevenar nebo Vaxneuvance ( o nem jsem se jeste zadne diskuze nedocetla) a zda dat zaroven s hexou nebo s odstupem 14 dnu. Jak jste prosim ockovaly vy a co z toho?
Naše doktorka očkuje hexu a prevenar dohromady, takže obě holky měly najednou a reakci neměly. Co se týče vakcíny, tak ta Vaxneuvance je nová vakcína a je na víc typů toho pneumomoka a zrovna jeden z těch co nejsou v Prevenaru je v poslední době na vzestupu.
Očkovala bych určitě jednotlivě, syn měl téměř po každé vakcíně reakci, i když byly všechny samostatně, po některých i závažnou. Máme rozočkovaný prevenar, druhou vakcínu neznám, minulý rok ještě nebyla v nabídce.
@Lucka1111
A dala by jste tedy spise novou neznamou vakcinu nebo prevenar ktery je znamy?
Obě holky mají Prevenar, meningokok a všechny povinné. Nikdy bych neočkovala dvě najednou min. s měsíčním rozestupem. Nikdy nevíš jaká bude reakce a dvě vakcíny naráz je pořádná nálož pro dítě.
Jako prvni jsme dali hexa+prevenar+rotaviry, jako druhou davku dostal hexa+vaxneuvance+rotaviry. Kdybych o vaxneuvance vedela pred tim, dostal by rovnou tu. Starsi dite ma prevenary. Na konci roku dost radil pneumokok co neni v prevenaru, takze i dost ockovanych deti koncilo v nemocnici se zanety usi
Dáme Prevenar, v odstupu měsíc od hexy. A meningokoka (Bexsero) taky až měsíc po druhém Prevenaru. Na Bexsero bývají nehezké reakce, tak to určitě nechci s ničím spojovat.
@Grety
A byli prosim nejakr horecky nebo neco po te hexe s vaxneuvance?
@Monousek8 píše:
@Lucka1111
A dala by jste tedy spise novou neznamou vakcinu nebo prevenar ktery je znamy?
dala bych tu novou. Zas tak velký rozdíl v těch vakcínách není, takže reakce bych se nebála. Prevenar je proti 13 typům, tohle proti 15 typům. Jinak je ta vakcína stejná. A jeden z těch typů co nejsou v Prevenaru je v poslední době častý. Já mám děti u ve škole, takže já se rozhodovala mezi Synflorixem a Prevenarem a zvolila jsem lepší Prevenar.
@Grety píše:
Jako prvni jsme dali hexa+prevenar+rotaviry, jako druhou davku dostal hexa+vaxneuvance+rotaviry. Kdybych o vaxneuvance vedela pred tim, dostal by rovnou tu. Starsi dite ma prevenary. Na konci roku dost radil pneumokok co neni v prevenaru, takze i dost ockovanych deti koncilo v nemocnici se zanety usi
Hele podle mě i po jedné Vaxneuvance výbornou ochranu, když předtím dostal Prevenar. Třeba dospělým se dává jen jedna dávka. Takže Tě nemusí trápit, že první dávka byl Prevenar.
Pri soucasnem podani obou vakcin je vyssi riziko kreci - viz pribalovy letak. Doporucuju precist pred jakymkoliv ockovanim.
Jinak ockovat muzes nebo nemusis nic.
@Lucie_Sx ja prave na internetu nic o te vakcine vaxneuvance nenasla
Já mám děti očkované pouze povinnými vakcínami (takže nemají pneumokoky ani meningokoky), ale to je každého rozhodnutí. Jen základní pravidla jsou - vždy očkovat pouze 100% zdravé dítě a nikdy nedávat 2 vakcíny naráz. V případě NÚ nebudeš vědět, na kterou vakcínu ti dítě reagovalo.
Hexa a prevenar dostala naráz nějak ve 3-4m. Z hexy - tetanus - měla boulicku jinak děti bez reakci vc meningokoka