Přejít ze soukromého sektoru do státní správy?

18
4.8.17 08:22

Přejít ze soukromého sektoru do státní správy?

Ahoj holky. Potřebuji poradit od těch, kdo pracují ve státní správě - konkrétně na městském úřadě. Mám nabídku tam pracovat. Dosud jsem pracovala u soukromníků, kde bylo hodně práce, stres, nemožnost vzít si delší dovolenou, nemocenskou…prostě klasika. Co ale řeším jsou peníze - ve státní správě nabízí nástupní plat výrazně nižší s postupným navyšováním…ale to je tak na roky. Nicméně méně stresu, jisté místo a nebojí se investovat i do vzdělání zaměstnanců (školení atd.). Váhám, jak se rozhodnout. Zda jistotu za méně peněz nebo zabojovat a hledat si zase v soukromém sektoru :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1972
4.8.17 08:32

Já bych šla do státního. Je tam jistota té práce a hlavně určitě méně stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 08:33

Pardon za anonymitu, ale nechci, aby se všeobecně (na zdi) vědělo, že dělám na MÚ :)
Záleží, na jakou jdeš pozici, ale obecně ano, méně stresů, klid a relativně pohoda, když „padne“, tak prostě odložíš tužku a jdeš dom.
Také je velkou výhodou, že na většině úřadech je dobrá zastupitelnost, takže nikoho nerozhodí, když např. budeš půlku zimy marod s dítětem, narozdíl od soukromého nekoukaj jak tě vyhodit jen co zjistí, že jsi těhotná.
Ale záleží, co chceš - já zvolila klid a pohodu, jistou výplatu a „práci až do důchodu“ (když vezmu v potaz, že důchodový věk se pořád zvyšuje!), ale je to samozřejmě na úkor peněz…dělám na MÚ už 15 let a vyhovuje mi to.
pokud bys chtěla vědět podrobněji, tak ti můžu napsat SZ :)
 M.

• Citovat
  • Upravit
18
4.8.17 08:38
@Anonymní píše:
Pardon za anonymitu, ale nechci, aby se všeobecně (na zdi) vědělo, že dělám na MÚ :)
Záleží, na jakou jdeš pozici, ale obecně ano, méně stresů, klid a relativně pohoda, když „padne“, tak prostě odložíš tužku a jdeš dom.
Také je velkou výhodou, že na většině úřadech je dobrá zastupitelnost, takže nikoho nerozhodí, když např. budeš půlku zimy marod s dítětem, narozdíl od soukromého nekoukaj jak tě vyhodit jen co zjistí, že jsi těhotná.
Ale záleží, co chceš - já zvolila klid a pohodu, jistou výplatu a „práci až do důchodu“ (když vezmu v potaz, že důchodový věk se pořád zvyšuje!), ale je to samozřejmě na úkor peněz…dělám na MÚ už 15 let a vyhovuje mi to.
pokud bys chtěla vědět podrobněji, tak ti můžu napsat SZ :)
M.

Moc děkuji za odpověď. Pokud to půjde, prosím o napsání SZ - hlavně co se týče financí (tabulkově vím, jedná se mi o přibližnou výši odměn a benefitů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
4.8.17 08:40

Nešla bych, pro mě to byl hrozný sešup. Ve státní správě hrozné vztahy, peníze blbé, ale tlak na práci pomalu jak kdyby měl člověk plat dvojnásobný. O každý benefit se div nežebralo a že je státní dneska nějaká extra jistota, to už taky neplatí.

Nejhorší je boj se systémem, kdy ve státní správě dost často rozhoduje, kdo je s kým kamarád, neschopní lidi často nezaslouženě sedí na své židli, a pravá ruka dost často neví, co dělá levá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
4.8.17 08:47

MÚ je v pohodě..já dělám v justici a to je hruza..platově děs běs ( dostávají jiné finance než úřady ), nezastupitelnost, takže vzít si volno nebo nemoc je hrůza, protože pak tě práce zavalí. Odměny žádné..Ale jak říkám je to úřad od úřadu, správa od správy..
a odměny nejsou jisté nikde, nakonec se může stát že budeš mít jen tabulovou výplatu a nějaké benefity
Jinak souhlasím s Imamother a jejím příspěvkem..

• Citovat
  • Upravit
1080
4.8.17 09:02

S tím stresem dost záleží na tom, co konkrétně budete na úřadu dělat. Obecně lze ale říci, že pro matky s malými dětmi, které jsou často nemocné, to je lepší než u soukromníků. Většinou nedělají potíže s ošetřovačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 09:07

Zalezi na tom jak kde a jaky sef a jaky tajemnik! Ja delala na MU a teda zadna pohoda to nebyla. Delala jsem na dvou mistech naraz za 15 cisteho a to byl jeste ten lepsi plat tam. Vedouci trpela pocitem vlastni dulezitosti, hazela na nas vlastni praci a zodpovednost a sama nedelala nic. Kdyz nam mela dat tisicovku odmeny, bylo kolem toho kecu, sama brala odmeny desetitisice. Na jedne strane ti chdo nadavat lidi, ze dostavas „jejich dane“ na druhe na tebe tlaci politici, kteri to chteji nezakonne a odmitaji pochopit, ze to nejde. Prescasy jsou samozrejmosti a neproplaceji se, muzes si jakoze vzit volno za ne, ale zalezi na tvem vedouci, jestli te pusti, takze u nas hodny na konci mesice propadaly. Vikendy, prace domu, sluzebni mobil se musi vzit vzdycky vsem a i o nemocenske pracovat z domu. Dovolenou naddelat, kompetence nerozdele, zadna zastupitelnost, napln prace definovana organizacnim radem, ne smlouvou, takze porad tam tajemnik muze comoliv prihodit, treba napln prace prac. mista, ktere zrusil, aby byly penize na soukromy projekt pani starostky atd. A kazdy te ma za lempla, kdyz ma takovouto polozku v CV.
Za ty penize je to pekne na H. Jediny plus, ze penize posilaji jkaz takz v terminu
Jo a to skoleni je povinne - x hodin za 3 roky, ale pozor, nemusi te pusiti na ta nejdrazsi skoleni, co cches. Pak budes chodit po z ytecnych softskills a jeste si budes muset cestu nadpracovat

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.17 09:14
@Imamother píše:
Nešla bych, pro mě to byl hrozný sešup. Ve státní správě hrozné vztahy, peníze blbé, ale tlak na práci pomalu jak kdyby měl člověk plat dvojnásobný. O každý benefit se div nežebralo a že je státní dneska nějaká extra jistota, to už taky neplatí.Nejhorší je boj se systémem, kdy ve státní správě dost často rozhoduje, kdo je s kým kamarád, neschopní lidi často nezaslouženě sedí na své židli, a pravá ruka dost často neví, co dělá levá.

Ano, to jsem zapomnela. Pracovalo tam jenom 10% lidi, 90% je tam politicky dosazenych a nedelalo nic. Vedouci proste videl, ze je neschopny, tak mu praci nedaval.
Kdyz jsem potrebovala neco od ostatnich odboru - kysele prdele, nekolegialni, neochotni - neco se nutne potrebovalo, ze by treba mesto rpislo o miliony dotaci apod. a oni mi oznamili, ze jdou v jednu domu. Ale postizeni nikdy nebyli oni. Pak se o MU vykladalo, jak jsme tam neschopni a lidi k nam uz chodili prednasrani.

• Citovat
  • Upravit
1883
4.8.17 09:19
@salia33 píše:
Ahoj holky. Potřebuji poradit od těch, kdo pracují ve státní správě - konkrétně na městském úřadě. Mám nabídku tam pracovat. Dosud jsem pracovala u soukromníků, kde bylo hodně práce, stres, nemožnost vzít si delší dovolenou, nemocenskou…prostě klasika. Co ale řeším jsou peníze - ve státní správě nabízí nástupní plat výrazně nižší s postupným navyšováním…ale to je tak na roky. Nicméně méně stresu, jisté místo a nebojí se investovat i do vzdělání zaměstnanců (školení atd.). Váhám, jak se rozhodnout. Zda jistotu za méně peněz nebo zabojovat a hledat si zase v soukromém sektoru :nevim:

Běž do státního, nebo rovnou dávky, to je vůbec nejjistější. Ale posouvání papíru prací nenazývej. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 09:30

Ahoj,
manžel teď přešel do státního sektoru, ne teda na MÚ, ale pracuje jako vývojář.

Plusy:

1. bylo horko a v kanclu není klimoška, tak byli s kolegy puštěni ve 13 hod. domů a nikdo se nad tím nepozastavoval (pracuje od 8 hod.). V soukromém sektoru by se mu nic takového nestalo, tam se naopak bralo za samozřejmost, že bude denně dělat třeba i 10 hodin, ale peníze za přesčas nikdy nedostal.
  2. má slíbeno hodně školení, uvidíme, jak to bude…
  3. když by potřeboval volno navíc pro závažné důvody, tak to není problém. V soukromém sektoru, když jsem rodila a manžel mě odvezl do porodnice (ani nebyl u porodu), tak si ten čas pak musel nadělat.

další pozitiva se týkají přímo jeho profese, to pro tebe není relevantní

negativa:

• peníze, výplatu má o třetinu horší

Když to shrnu, tak ve státní správě je to takové lepší k chování vůči zaměstnanci, ale o dost horší na peníze.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.17 09:43
@Anonymní píše:
Ano, to jsem zapomnela. Pracovalo tam jenom 10% lidi, 90% je tam politicky dosazenych a nedelalo nic. Vedouci proste videl, ze je neschopny, tak mu praci nedaval.
Kdyz jsem potrebovala neco od ostatnich odboru - kysele prdele, nekolegialni, neochotni - neco se nutne potrebovalo, ze by treba mesto rpislo o miliony dotaci apod. a oni mi oznamili, ze jdou v jednu domu. Ale postizeni nikdy nebyli oni. Pak se o MU vykladalo, jak jsme tam neschopni a lidi k nam uz chodili prednasrani.

Tak u nás tohle třeba není. Neříkám, že tu občas ženský nedrbou a speciálně mezi dvěma odbory nejsou neshody (ale to si dělaj dvě tři ženský mezi sebou samy), ale jinak - rozhodně jsme kolegiální, ochotné a i klienti od nás povětšinou odchází spokojení a říkají nám „kdyby to takhle šlo všude, jako to jde u vás“.
Je to prostě o jednotlivých lidech, nic víc nic míň ;)

• Citovat
  • Upravit
31289
4.8.17 09:44

Znám několik lidí ve státním a nestěžuje si nikdo. Jo, občas někdo zabrble kvůli penězům, ale zase se nepředřou, takže ve finále to tak špatné peníze nejsou.
Když vidím, jakou pakárnu mají leckde jinde, zlatý kanclík ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41251
4.8.17 09:46
@AlphaOmega píše:
Běž do státního, nebo rovnou dávky, to je vůbec nejjistější. Ale posouvání papíru prací nenazývej. :kytka:

Takže všichni, kdo pracují ve státním posouvají v kanceláři papíry? 8o asi moc nemáš potuchy, které všechny profese do státního sektoru patří, že? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 09:46
@Anonymní píše:
Tak u nás tohle třeba není. Neříkám, že tu občas ženský nedrbou a speciálně mezi dvěma odbory nejsou neshody (ale to si dělaj dvě tři ženský mezi sebou samy), ale jinak - rozhodně jsme kolegiální, ochotné a i klienti od nás povětšinou odchází spokojení a říkají nám „kdyby to takhle šlo všude, jako to jde u vás“.
Je to prostě o jednotlivých lidech, nic víc nic míň ;)

anonymní M.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat