Přejmenování dítěte v půl roce

Anonymní
28.2.23 22:27

Přejmenování dítěte v půl roce

Ahoj, asi budu považována za blázna a proč jsem si to nerozmyslela dříve…ale nemůžu se sžít se jménem pro dceru. Nejdříve jsem si říkala, že to jsou poporodní hormony, ale za dva týdny bude mít dcera půl roku a já lituju, že jsem nedala druhé jméno, které bylo ve výběru. Všichni si už zvykli na její jméno, i syn, ale já to pořád cítím jinak. Přejmenovali byste miminko? Znáte někoho takového?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13010
28.2.23 22:32

Ano, znám, přejmenovávali někdy v 11 měsících

dali při narození poměrně šílené jméno typu Sidonie a to druhé bylo vážně vooo hodně lepší a holčičce sedí

nejste žádný blázen, ani v nejmenším, může se to stát že jméno nesedne, nesžijete se s ním, nesedí vám, máte pocit že nesedí dítěti, že to je omyl

přejmenujte a vůbec se tím netrapte…jednou z toho bude historka pro rodinu

nic se neděje, kdyby se stávalo jen tohleto, tak je svět lepším místem

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
28.2.23 22:33

Po půl roce bych to už nechala.
A samozřejmě se hlavně radila s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9036
28.2.23 23:10

Jméno bych neměnila, ale chápu tě. U nás jméno vybíral manžel. Jméno je to krásné, opravdu hodně se mi líbí, takže jsem nebyla proti, ale k našemu dítěti mi tak první dva roky nějak nesedělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
28.2.23 23:17

Se jménem syna jsem se sžívala aspoň 6 měsíců. Nemohli jsme se na ničem shodnout, manžel vše zamítal a tohle bylo jediné, které bych ochotný dát. Já nakonec souhlasila, bylo to opravdu chvilku před porodem a já už se bála, že syn se bude jmenovat “Státní svátek”. Teď je mu 12 a jméno k němu pasuje :mrgreen:

A pokud víš, že to jméno ti nikdy k srdci nepřiroste a manžel souhlasí, jdi do toho. A čím dřív, tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
28.2.23 23:42

A co dopsat to tvoje preferované jméno jako druhé? Dítě by se nemuselo přejmenovávat úplně a zároveň bys nepřišla o možnost oslovovat ho tím druhým.

Já jsem měla jméno pro dceru vysněné, ale po porodu jsem taky měla nějakou dobu pocit, že by k ní víc sedělo jméno, které bylo jako plán B. Navíc jsem byla trošku zoufalá z kombinace s příjmením, která objektivně opravdu není ideální. Nakonec mě to ale přešlo a teď mám pocit, že dcera se jmenuje přesně tak, jak má. Nakonec i to příjmení mi v kombinaci se jménem začalo znít dobře. Prostě si všechno sedlo a dneska nelituju ničeho. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
1.3.23 00:02

Kamarádku rodiče taky nechali přejmenovat. Sice dřív, ale jméno k ní sedí lépe, jak to původní. Jestli to tak cítíš a manžel je pro, tak to s klidem udělej, okolí si za chvilku zvykne a syn taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.23 00:30

U starší dcery jsem chtěla nechat jméno vybrat hlavně manžela, ani jsem nějak netušila, že nám život přihraje ještě jednu holku.
Byl tak z toho jména šťastný, ze jsem to neřešila. Chtěl holku, těšil se na holku, byl úplně našdsený. Já se jménem, které vybral méně…
Každopádně dceři se líbí.
Když se vybíralo jméno pro druhou dceru, tak to nechal na mě.
Nicméně na jméno starší dcery si stále zvykám (11 let) přitom vnímám, že se jí líbí. Nevím proč to tak mám.
Záleží, jak se domluvíte s manželem. Pokud bude shoda, tak bych klidně jméno ještě změnila, ale už je fakt na čase…

• Citovat
  • Upravit
531
1.3.23 01:32

Mě rodiče přejmenovali v 11 letech :) takze pohoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14946
1.3.23 05:40
@kakadel píše:

Já se nikdy se změnou jména nesetkala. To bylo na tvoje přání? Bylo to první nějaké šílené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
1.3.23 06:33

Kamárádi přejmenovali holčičku, protože zjistili, že vybrané jméno nepoužívají a říkají jí jménem „z bříška“. našli jméno, ke kterému je to bříškové logickou zdrobnělinou. je to nebvyklé jméno. nevím, jak třeba prarodiče, ale my tu informaci vzali v pohodě, podobně jako když ti někdo vykládá vtipnou historku… žádné halo, protáčení očí nebo tak, jestli se toho obáváš.

pak je možnost říkat jí, jak ty sama chceš, manžel má strýčka, kterému se celoživotně (už je důchodce) říká docela jinak, než má v občance. Přitom oboje jsou normální běžná česká jména. Sourozenci tak rozhodli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
1.3.23 06:34
@kakadel píše:

u nás je tohle rodiná tradice :-) matka pojmenuje dceru po sobě a ta si to v pubertě změní. naštěstí to šlo do sestřiny větve, čekám, kdy to přijde :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
1.3.23 06:45

Asi ne…občas člověku chvíli trvá než si na jmění zvykne. Navíc píšeš že okolí (hlavně syn) už jsi na jméno zvykli tak bych ti neměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825
1.3.23 08:28

A nebylo by jednodušší přidat nové jméno jako druhé? Nebo ho dát jako první a původní nechat jako prostřední jméno? Dítě i okolí si pak samo může vybrat které jméno bude používat. Mně se třeba dvě jména u dětí moc líbí, ale máme tak dlouhé příjmení, že už teď se sotva vejdeme do kolonek formulářů :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
1.3.23 08:38
@Anonymní píše:
Ahoj, asi budu považována za blázna a proč jsem si to nerozmyslela dříve…ale nemůžu se sžít se jménem pro dceru. Nejdříve jsem si říkala, že to jsou poporodní hormony, ale za dva týdny bude mít dcera půl roku a já lituju, že jsem nedala druhé jméno, které bylo ve výběru. Všichni si už zvykli na její jméno, i syn, ale já to pořád cítím jinak. Přejmenovali byste miminko? Znáte někoho takového?

Proč ne? Pokud je ti to jméno tak nepříjemné, řeš jenom, jak to cítíš ty a manžel, a na názory okolí kašli. Přeci jen, je to „jen“ půl roku, co je mimi na světě.
V tomhle mi přijde výhoda, jak to mají v Británii - jméno můžeš dát až pár měsíců po porodu, přesně z tohohle důvodu.
Já jsem takový ignorant, že skousnu skoro každé jméno, ale chápu, že je to pro spoustu lidí takhle důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí