Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobréé ránoo !!!! asi budu mit hloupí dotaz ale chtěla jsem se zeptat muj starší 6 letí syn ma zanět středniho ucha a ja se chci zeptat je tato nemoc přenosna myslim tim zda to muže dostat i jeho mladší sourozenec děkuji
to je zajímavé, já bych laicky tipla, že ano, jde o napadení nějakým virem nebo bakterií, ne?
Já si taky myslím, že ano - když se to ve školce objeví, tak to má hned víc dětí.
může a nemusí. Mladší dcera na to dost trpěla, starší to nechytla nikdy
Jako je dobré dávat pozor na hygienu (a učit nesahat si do ucha)
Jinak si myslim osobně, že spíš je nakažlivej původce a je otázka, jestli se to projeví a kde ![]()
Rozhodně ne !!!! Můžeš být klidná.
Nemám tolik času vám tady sáhodlouze vysvětlovat, co je zánět středního ucha a jak vzniká. Ale někde na netu si to najděte.
Nepravděpodobné. ten zánět je uzavřený v uchu a bakterie se ven nešíří nijak masově. proti rýmě je nakažlivost skoro nulová.
ne na druhého člověka,ale z jednoho ucha do druhého ano.Takže o mladší sourozence se bát nemusíš.
Hmm, tak ja si teda laicky myslela, ze zanet str.ucha je zpusoben pneumokokovou infekci a prave proto to muzes nekde chytit… tak ted jsem z toho jelen a budu taky moc rada, kdyz to tu teda nekdo fundovany vysvetli, jak to je ![]()
74paja píše:
Hmm, tak ja si teda laicky myslela, ze zanet str.ucha je zpusoben pneumokokovou infekci a prave proto to muzes nekde chytit… tak ted jsem z toho jelen a budu taky moc rada, kdyz to tu teda nekdo fundovany vysvetli, jak to je
Jsme na tom stejně ![]()
pak totiž nechápu když nám ve školce hlásí, že se tam objevil zánět středního ucha a nikdy to není jen jedno dítě.
zanet stredniho ucha muze zpusobit cokoliv, nejen pneumokok. hlavne zanet neni primarni onemocneni - je to kompliace neceho jineho v hrdle, anginy, rymy …
Takze to znamena, ze zanet stredniho ucha muze i nemusi byt prenosny? Chapu, ze kdyz boli ucho od rymy, tak to tam proste tlaci. Ale pokud to zpusobi ten pneumokok, tak to prenosny bude ne?
Takze by to chtelo asi vyter z ucha, pro klidnejsi dusi zakladatelky.
zrovna řeším, jestli dát dítě očkovat proti pneumokokům…tak i proto jsem to zpochybnila. chápala jsem to tak, že chytneš infekci a projeví se to na slabým místě - někomu na průduškách, někomu zánětem ucha …ale fakt to je jen moje dedukce.
jestli jde zakladatelce o to, aby se nenakazilo druhé dítko, tak je otázka jak toho v rodině docílit, pokud nemůže děti oddělit (napsala jsem překlep
oddělat)