Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, potřebuji radu. Mám 10měsíčního synka, který byl očkovaný Prevenarem 13 (předchozí dvě dcery zvládly očkování naprosto bez problému). Po 1. očkování měl pro mě zvláštní reakci: silný průjem, cca 4 dny vysoké horečky, cca týden byl hodně uplakaný. Hlásila jsem pediatričce a ta mi řekla, že občas reakce bývají a přemluvila mě i na 2.dávku. Reakce na 2.dávku byla trošku horší: cca 5 dní silný průjem, několik dní vysoké horečky a cca 10 dní totální hysterie, vůbec nespal, rval mi vlasy a úplně šílel. Volala jsem i dr, ta mi řekla, že s tímto nemá zkušenosti, ať se držíme, popřípadě pokud to nepřestane, přijdeme na kontrolu. Po 10dnech to přešlo a vše se zaběhlo do starých kolejí. Dr nic ani nezapsala do karty, což upřímně moc nechápu. Teď mě samozřejmě láme na další dávku, ale nejsem si tím jistá. Pry když je to 3.dítě, bylo by to vhodné vzhledem k tomu, že jeho setřičky chodí do školky a můžou pneumukoka dotáhnout domů. Jenže já se strašně bojím, že malej se mi zastaví ve vývóji, že reakce bude ještě hortší, že to bude mít následky. Zase manžel říká, že už je velký, už má 10 měsíců a váží cca 10kg, že by to zvládnout měl. Já teď nevím, zda to doočkovat nebo se na to raději vykašlat… Prosím, poraďte…
Syn mel po prevenaru taky reakci-nejdříve horečky a poté několik tydnu neutisitelny pláč zejména v noci, v pribalovem letáku je to označováno jako encefaliticky pláč způsobeny otokem mozku, sam pediatr mi řekl, ze další dávku uz nedáme..druhé dite Prevenar nedostane, kdyz jsem se o to začala vice zajímat, usoudila jsem, ze je naprosto zbytecne očko, které spíše uškodit nez pomůže..jinak jsem začala praktikovat přípravu na ockovani dle dr. Elekove a super, poprvé zadne reakce, syn ma 2 roky, zatim ma tedy jen hexu a ten jeden Prevenar, MMR odkladam..
Tak předně dr má POVINNOST zapsat jakékoli vedlejší účinky do karty a měla by to hlásit i na SÚKL. Jinak jí může hrozit i pokuta. Možná by bylo dobré jí to připomenout.
Hlásit můžeš i ty sama zde
Ve vašem případě si myslím, že už druhá dávka byla riziko. Dr je zřejmě ten tip, který pro očko nevidí dítě a zdraví jde jaksi stranou.
Syn byl očkován jen prevenarem nebo dohromady s hexou?
Jinak jak píše @iizabela, prevenar není vůbec tak nutný, jak se spousta dr a farma firem snaží předkládat. Když už chrání, tak proti 13 kmenům z více jak 70 možných.
Nedivím se ti, že se ti nechce riskovat poničené zdraví dítěte. Také bych to neudělala. U dr bych trvala na zapsání do karty, sama nahlásila a další očko velmi dobře zvážila.
Neporadím ti, nemám zkušenost, ale zkusila bych se na názor zeptat i jiného lékaře. (Já to tak dělám, když uvažuji o nějakém očkování, něco si přečtu, ale hlavně se poptám u více odborníků).
@Halamka ja ji to taky rikala a ona ted na poradne na me hukla, ze jake ze to mel reakce…nemela napsany vubec co jsem ji diktovala, pracne si zapsala. trosku me to zllamalo.ona neni primo takova, ze by me nutila, ale vzdy nenasilne a jemne rika ta pozitiva a rizika a pak ze to je samozrejme na me. trochu manipulace mam pocit… ![]()
@Halamka Syn byl poprve ockovan obema najednou (obe dcery vzdy a uplne ok, tak jsem se trosku ohradila, ze kluci vse snasi hur, at to rozdelime, ze pry to neni nutne),nechala jsem se opet prekecat… Takze jsem nevedela, na co je ta reakce.Tak jsem u druhe davky uz zabojovala, rozdelili jsme to a hexa ok, prevenar hruza.vim,ze prevenar je jen na 13 tech kmenu, ale bojim se tech imigrantu, proto chci i tuberkulozu.Kdo vi, co vse nam sem protahnou…Jako pomoci ano, ale s rozumem a proockovat ty lidi, prohlednout…Znama takhle dostala od Ukrajince tuberkulozu… Trosku me desi otevrene hranice… ![]()
@nehaneha a prave sukl vydal v obezniku varovani, ze ockovani hexou a prevenarem zvysuje riziko n. u. az o 40%.
Chapu tvou obavu, ale chce to opravdu videt z obou stran. Jake je skutecne riziko nakazy od pristehovalcu? Kde a jestli s nimi prijdete do kontaktu? I nakaza tbc vyzaduje urcitou dobu stravenou spolecne s nakazenym. Jake je riziko n. u. vakciny?
Nemelo by se slepe verit reklamam a vyvolavacum strachu, ale zvazit realne obe moznosti a najit, kde je to riziko vetsi.
@nehaneha píše:
@iizabela dle dr elekove???to mohu vygooglit?
Prosimte, neplytvej casem ani financemi co se teto ujete pani tyce.
Co se tyka Prevenaru, asi ho ditko spatne snasi, pokud byl stav po vakcinaci vyrazne odlisny proti normalu a dele nez 48 hodin, ockovani dalsi davkou bych zvazila/odlozila/ dal neockovala, kazdopadne bych mailem konzultovala ockovaci centrum v motole, mudr. Jitka Škovránková, vygoogli.
@Halamka píše:
@nehaneha a prave sukl vydal v obezniku varovani, ze ockovani hexou a prevenarem zvysuje riziko n. u. az o 40%.
Nemelo by se slepe verit reklamam a vyvolavacum strachu, ale zvazit realne obe moznosti a najit, kde je to riziko vetsi.
Riziko HORECNATYCH reakci… jsi chtela napsat, ze?
jj, s posledni vetou souhlas, jen me nestrasi rozalio, elekova apod. Vim co umi infekcni choroby, vic se bojim jich.
co se pristehovalcu tyce, tak se asi nejvic obavam rozsireni kmenu meningokoka, ktere u nas bezne nejsou, polia a tbc.
Aha vy jste očkovala prevenarem a hexou zároveň to jste měla napsat hned. Nikdy neočkujte dohromady žádné vakciny v jeden den. Doktoři do dělají kvůli úspoře práce. Už jsem to tady psal několikrát je to blbost - Pro dítě to znamená jen to, že má citelně silnější reakce po očkování a slabší imunitní odpovědi na očkování.