Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, googlila jsem jak se dalo, četla diskuze, ale nikde jsem nenašla odpověď na mou otázku… abych to trochu upřesnila. Vím jak se neštovice přenáší, jaká je inkubační doba a co očekávat… ALE… nevím jestli když jsem se já jakožto člověk co už prodělal neštovice mohu přenést virus na někoho kdo je ještě neměl, nemyslím ten „můj“, resp. ty protilátky co mám v těle, ale v sobotu jsem kamarádce hlídala holčičku a ona mi dneska oznámila že mají neštovice, první pupínky v neděli, myslela že je to alergie… Takže v době hlídání už byla infekční, jsou jí 4 měsíce takže jsem s ní byla v přímém a dost „těsném“ kontaktu při chování, už v tu dobu měla pupínky, nevim jestli tu byli neštovice, ale spíš ne řekla bych… No to je jedno, to už nezjistím ani nevyřeším, ale mohu tímto způsobem přenést neštovice na svou 18 měsíční dceru? Doufám že ne
sice po neštovicích „toužíme“, ale ne zrovna teď, když je malá týden po očkování spalniček
a jelikož ještě kojím, tak mi dr. říkala že tam se pak nevytvoří u dětí dostatek protilátek páč si část vezmou od matky nebo tak nějak mi to před několika měsíci říkala… No, v každém případě fakt bezva situace
2 dny po očkování chytla malá někde rýmu, další den jsme oba s manželem prodělali několikadenní nachlazení a teď takováto zpráva
ach jo
![]()
hele ja bych rekla, ze spis ne, protoze i kdyby to ta holcicka na tebe naprskala, tak nez jsi dojela domu a tak - vsechny mikrocastecky nejspis zaschly a viry v nich pochcipali. Ikdyz moznost prenosu urcite je. Jestli jsi sama nestovice mela, nemusis mit strach, ze bys je prenesla v sobe, ale obavu si muzes delat jen z pripadnych viru na sobe - rukach, obleceni a pod. Umejvas si ruce, kdyz prijdes domu?
Pudloslava píše:
hele ja bych rekla, ze spis ne, protoze i kdyby to ta holcicka na tebe naprskala, tak nez jsi dojela domu a tak - vsechny mikrocastecky nejspis zaschly a viry v nich pochcipali. Ikdyz moznost prenosu urcite je. Jestli jsi sama nestovice mela, nemusis mit strach, ze bys je prenesla v sobe, ale obavu si muzes delat jen z pripadnych viru na sobe - rukach, obleceni a pod. Umejvas si ruce, kdyz prijdes domu?
Pudloslavo díky, myslím si to taky tak, ale stejně červíček hlodá ![]()
No jéje, kolikrát si říkám jestli už to s tím umýváním rukou zase nepřeháním
Nedovedu si vůbec představit přijít domů a neumýt si hned ruce ![]()
Snad to tedy bude ok ![]()
Prej umyvat si ruce je nejlepsi prevence rymy
a nesahat si rukama na oblicej.
Pudloslava píše:
Prej umyvat si ruce je nejlepsi prevence rymya nesahat si rukama na oblicej.
No tak to já bych pak nikdy v životě nemohla rýmu snad ani chytit
ale bohužel to není jen o tom mytí rukou ![]()