Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rád bych se zeptal zdejších maminek na jednoduchou otázku ![]()
po kolika letech se provadí přeočkování proti tetanu u dospělého člověka? Já jsem dnes zjistil, že už mám po očkování 17 let
@clovicek841 píše: Více
Zajdi si na protilatky, vysledek ti primo rekne, kdy preockovat.
@Paní Bubáková píše: Více
zítra volám praktické lékařce, snad to bude ještě stačit přeočkovat
@Paní Bubáková píše: Více
no to nevím, vždyt se nedávno teprve začalo používat, že ne deset, ale 15.
Tohle jsem našla, ale i tak je nejlepší zavolat své doktorce a domluvit se s ní. Ty tam vůbec nechodíš? Ta moje tetanovku hlídá.
Přeočkování proti tetanu u dospělých: jak často?
V dospělosti se tetanus očkuje po uplynutí deseti až patnácti let od poslední dávky, tedy mezi dvacátým a dvacátým šestým rokem. Poté se očkuje pravidelně se stejným odstupem, tedy deset až patnáct let. Lidem starším šedesáti let a osobám s oslabenou imunitou se doporučuje absolvovat přeočkování po deseti letech.
Příspěvek upraven 08.08.24 v 18:11
Po 15 letech, u mladých lze i 15-20, nad 60 let spíše 10-15 let. Je možnost nabrat i protilátky. Občas má někdo spoustu protilátek i po 20 letech…
@vokishka píše: Více
Už to není tak nedávno, našla jsem stanovisko české vakcinologické společnosti a po 15ti letech se dospělí přeočkovávají už od roku minimálně 2013. Ale ukazuje se, že často protilátky vydrží až 20 let. Jinak je to tak, jak píše @Lucka1111
A když je pochybnost, tak nabrat protilátky, já měla poslední tetanovku 2010 a vloni mi praktická Dr. nechala protilátky nabrat a z laborky přišlo, že je mám ještě minimálně na 3 roky a že pak znovu nabrat. Ale jelikož jsem chtěla přeočkovat černý kašel, tak jsem si letos nechala dát tetravakcínu, kde je i tetanus.
No vidíš, tak to se omlouvám za mystifikaci. Jsem celou dobu skálopevně přesvědčená, že je to víc😇
Kombinovana tetanovka je lepsi…s cernym kaslem dohromady.
Plati se a pote na to pojitovna prispiva z bonusoveho prispevku.
@Lollitka tetravakcina? Spíš jen troj, ne? Tetanus, záškrt a černý kašel.
Po 18 letech jsem měla protilátek dost, imunolog rozhodl přeočkovat jednou dávkou.