Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, ráda bych věděla, od těch, co už byli v Thajsku, zda se nechávali očkovat a na co přesně? Letíme v září (období dešťů) plus chceme i do Kambodži. Vzledem k tomu, že sice bydlet budeme na hotelech, ale taky se dost přesouvat, jíst street food nebo si dáme výlet do přírody apod., tak to prostě není úplně „Thajsko v resortu u moře“. Co jsem si zjišťovala, asi si nechám dát žloutenku (zřejmě obě), vzteklinu nevím, jestli stíhám, ale min. se budu modlit, aby mě nic neraflo/nedráplo (naproti tomu určitě nepůjdu), nevím, jestli si dávat i břišní tyfus (to mi asi poradí v očko centru). Takže by mě zajímaly zkušenosti - kdo si lajzl tam jet úplně neočkovaný, kdo případně řešil nějaké problémy na místě, ještě si nastuduju inkubační doby, protože je dost možné, že i když tam člověk něco chytne, bude už zpátky v ČR. Všem díky za info a rady ![]()
Ahoj, byla jsem v Malajsii a kamaradka ve Vietnamu a v Kambodži. A obě jsme meli presne ta ockovani, ktera tam mas vypsana. Zloutenky jsem si nechala pichnout obe dve, vzteklinu i brisni tyfus. A jeste bych si zjistila, kdy naposledy si byla na tetanovce. Bez ockovani a bez pojisteni bych mela strach. Prislo by mi to jako zbytecny risk.
Mela jsme to same, byli jsme Vietnam, Thajsko, Kambodza a Laos, ja nych po zlusenosti zvazila ocko na horecku Dengue, ja ji prodelala v Thajsku a nebylo to nic hezkeho..
@Fojtisek píše: Více
Já si tetanovku zjistit nechám, ale myslím, že jsem na ní byla pár let zpět, blbý je, že doktorka má od zítřka dovolenou, ale četla jsem, že v lékárně dokážou oproti OP vyjet nějakou očkovací historii, nevím, jestli je to pravda, ale zkusím to, protože žádný očkovací průkaz (jako má třeba dcera) nevlastním. Vzteklina se prý píchá až po případném kousnutí? Já nemám ambice lézt za opicema nebo tak, těžko říct, jak vysoké nebezpečí je od těch toulavých psů…
@astoret píše: Více
Děkuji, já ale dengue určitě nestíhám, teď se mi plete všechno dohromady (protože jsem si četla asi o dalších 4 očkováních), ale tuším, že na dengue jsou nějaké rozestupy a začít se musí 2 měsíce před odletem. Zase si říkám, že kdybych tam dengue chytla, tak bych snad už byla i zpět v Česku, i když inkubační doba není úplně dlouhá (5-10 dní). Teď jsem dojela z blbé Moravy a jsem celá doštípaná, tam budu mít z komárů asi hysterák, malárie se moc nebojím (ta má být údajně dost vzácná). Já bych měla jít zítra na očko hep. A a B, možná i tyfus, pokud to doktor doporučí a doslova za 30 dní máme odlétat, tak nevím, kolik je reálné toho stihnout. Vůbec ani nedokážu odhadnout, jak účinné jsou repelenty - někde jsem četla, že někomu nepomohly, jinde, že je lepší koupit až na místě „jejich“ thajský. Obecně se víc bojím Kambodži, ta hranice Thajska a Kambodže má být na komáry nejhorší ![]()
Mne doktorka vysvetlovala, ze je treba vzteklinu ockovat nekolikrat, a ze jeden z rozdilu - ocko/neocko je ten, ze po pripadnem pokousani je bez ockovani potreba ockovat do 24 hodin, s ocko treba 72. Ty hodiny si nepamatuju presne. Zkus se informovat v nejakem ockovacim centru. Jinak co se tyka tech opic….:) ja z nich byla na zacatku uplne hotova, skoro bych si je poňuňala, ale kdyz jsem videla ty zuby, tak me to rychle preslo. A na mistech, kde jsou turisti jich bylo strasne moc a byly desne voprskly. Kradly lidem tasky, cenily zuby, to si fakt clovek uvedomi, ze to kousnuti nebo skrabnuti muze byt hned…
Mame toho v tehle casti Asie zcestovano docela dost a pred prvni cestou jsem si ockovala zloutenky a brisni tyfus. Vzteklinu jsem kvuli rozestupum ockovani nestihala. Brisni tyfus ma, mam takovy pocit ucinnost 3 roky, pak uz jsem ho nikdy nepreockovavala. Me po tomhle ockovani bylo fakt mizerne a asi 3 dny me to vyradilo z provozu, ale samozrejme lepsi nez prodelani nemoci. Ted s detmi, kdychom cestovali „timto smerem“, bych ockovala znovu i brisni tyfus.
Vzdycky jsem pred a na dovolene jedla probiotika, davala jsem si hodne pozor na vodu (vcetne ledu a podobne) a narozdil od mych spolucestovatelu me nikdy nic neprohnalo.
Břišní tyfus a žloutenka. Vzteklina je to k ničemu, stejně úplně nechrání a když tě něco kousne, tak jdeš na další očkování, jen jich je míň v případě, že už máš očkování.
Očkování na dengue bych si zatím dát nenechala. Je to moc nová vakcína a je stále diskutabilní její účinnost. Spíš se pořádně chránit před komáry. Ti asijští šmejdi jdou nejvíc po kotnících, takže nosit i v sandálech ponožky, používat repelenty. Nejvíc jsou aktivní ráno a navečer.
@Snorlaxik První rok po očkování proti vzteklině není postexpozicni přeočkování potřeba, takže bych tak úplně netvrdila, že je k ničemu…
@j.a.n.i1 píše: Více
Takhle mi to kdysi řekli v očkovacím centru. Stejně se v Asii dá z většiny míst do 24 hodin bez problémů dostat do nemocnice na očkování po pokousání.
@Snorlaxik píše: Více
Což je naprosto irelevantní s ohledem na tvrzení, že je očkování proti vzteklině k ničemu.
@j.a.n.i1 píše: Více
Tak dobře… Není nezbytně nutné, protože se člověk stihne dostat včas k lékaři. A stejně ve spoustě asijských zemích dávají po pokousání zvířetem vakcíny všem, bez rozdílu. Jen těm, co už mají očkování, dávají těch následných vakcín míň.
My mame hepatitidu 2 dávky, břišní tyfus obnovujeme po 3 letech. S dengue je to pro mě zatím na vazkach, a vzteklině taky zatím zvazuju, ale většinou to dopadne tak, že ji už nestíháme. Jinak určitě bych ještě zkontrolovala tetanus.