Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Snorlaxik píše: Více
Děkuji za tipy, mrknu. Přítel taky víc baží po Kambodži, strávíme tam určitě půlku času. Já zcestovalá jsem, Evropu mám projetou kromě Skandinávie skoro celou až k Albánii, žila jsem v New Yorku, Skotsku i na Kypru. Akorát jsem nikdy nebyla v „exotice“ typu jih Afriky, Asie. Partner naopak byl v Již. Americe i Africe nebo Íránu, na několika místech a docela dlouho, ten už má očkování i z minula a zažil kde co, pro něho je Thajsko na levelu „s prstem v nose“, moje obavy dost nechápe. Cestovní pojištění máme k letenkám na celou dobu pobytu, to tam přítel přihodil hned při bookování (letíme s Qatar Airlines), ale klidně si ještě dáme separátní - neměla jsem začít možnost zkoumat detaily, protože nemám přeposlaný mail s letankama a podmínkama, na tom šetřit nebudu, očkování vyjde podle mě dráž než kvalitní pojištění, takže to jsou minimální náklady.
@hopsahejsa kdyby to bylo tak děsný, tak tam nežijí miliony lidí a další tam nejezdí na dovolené.
Důležité na cestách je dobré cestovní pojištění, aby ti v případě případných potíží hradili ošetření v soukromých zařízeních. Ty bývají mnohdy na mnohem lepší úrovni než naše nemocnice.
Jestli tě to uklidní, žili jsme s rodinou 6 let v JV Asii, cestovali po Asii. Nikdo z nás tam nechytil dengue, japonskou encefalitidu, malárii a ani nic dalšího. A že mě komáři zbožňují, takže jsem pořád byla poštípaná
Jediný, co jsem si 1× užila byla otrava jídlem, kdy jsem šla do restaurace pro cizince v době, kdy ještě kvůli covidu byly zavřené hranice, takže tam nebyli cizinci. Jinak jsem ve všech zemích v pohodě jedla street food, pila věci s ledem, dávala si čerstvé džusy,…
V Kambodži kromě klasiky Angkor Wat, doporučuju v Siem Resp kambodžský cirkus (to byl snad větší zážitek než historické památky kvůli kterým jsem tam jela), pak ještě stanici na výcvik krys na hledání nevybuchlé munice. A z hlavního města jsme dělali celodenní výlet do záchranné stanice. Bylo to drahý, ale asi nejsilnější zážitek z celé Kambodži
https://www.wildlifealliance.org/…phnom-tamao/#book
Thajsko nás nikoho nějak nezaujalo. Stačil nám prodloužený víkend (Bangkok, Hellfire pass, most přes řeku Kwai).