Thajsko a očkování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101603
3.8.24 17:07
@Snorlaxik píše: Více

No, všem těžko, maximálně tak všem, co s tím vyhledají lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
3.8.24 17:08
@j.a.n.i1 píše: Více

Tak normální člověk s tím lékaře vyhledá :nevim:

• Citovat
  • Upravit
101603
3.8.24 17:09

Jasně určitě budu vyhledávat lékaře s tím, že jsem byla v jeskyni s netopýry a někde jsem se tam škrábla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
3.8.24 17:16
@j.a.n.i1 píše: Více

Normální člověk lékaře vyhledá, když ho cizí zvíře škrábne jeho kousne ;)

A pokud by se člověk val vztekliny z toho, že se někde škrábne o skálu al bez se měl nechat očkovat i v ČR, ne :think: Když se tu vzteklina objevila u netopýra.

• Citovat
  • Upravit
17850
3.8.24 17:20
@hopsahejsa píše: Více

Nevim o jakou vakcinu proti dengue jde, ale na Filipinach kdysi zastavili ockovani proti dengue po tom, co jim tam ockovani umirali na vazne formy, protoze diky ockovani se jim tvorili ADE protilatky, kdyz byli infikovani, mali tezsi prubeh.

Příspěvek upraven 03.08.24 v 19:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
3.8.24 18:55

Ach jo, čím víc si o těch nemocích čtu, tím míň se mi tam chce. Letenky jsem neplatila, bylo to překvápko, stejně tak bych neměla žádný náklad na hotely ani jídlo, pojištění nebo očko - vše platí přítel, původně to byl dárek k výročí, ale jak říkám, mám strach i z klíšťat, natož z komárů s nechutnými nemocemi. Prostě jsem nějak vnitřně přesvědčená, že to bude průser, přitom jsem nikdy na žádné dovolené neměla nikdy ani zažívací problémy, nebojím se létání ani lidí (krádeží nebo tak), ale prostě strach z nemocí mě jaksi ochromuje, možná tomu nahrává to, že tam bude období deštů, což jak jsem se dočetla, je mnohem rizikovější, protože v tom období je komárů mnohem víc. Upřímně žloutenky se nebojím (ani s ani bez očkování, to bych asi s hygienou nějak ohlídala), ale dengue, malárie, tyfus, japonská encefalitida, cholera mě děsí bez ohledu na čísla :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
3.8.24 19:36

@hopsahejsa jestli se tak moc bojíš nemocí, tak nejezdi, protože si to neužiješ. Já nikdy nic takového neřešila a to jsem po JV Asii cestovala i s dítětem. Celá rodina jsme měli očkování jen proti žloutenkám a ze začátku proti tyfu.

• Citovat
  • Upravit
645
3.8.24 19:47

Nevím, jestli se bojím nemocí, covidu jsem se třeba nebála ani trochu, nebojím se ani cizích psů nebo zvířat (tam si ani nepřipouštím, že by mě měli kousnout), ale mám strach z klíšťat (nevadí mi pavouci, hadi, ale tyhle svině jo, protože na základce umřel na klíště jeden kluk) a komár mi v rámci ČR neva, protože nepředstavuje nebezpečí, ale v tropech je pro mě komár ekvivalent klíštěte. Na druhou stranu si říkám, že se možná ochudím o zážitky ze dvou zemí úplně zbytečně, do Thajska jelo spoustu lidí, co znám, pravda víc na takovou tu „plážovou“ dovolenou, do Kambodže nikdo z mých známých nejel, tak tam nevím vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
3.8.24 19:51

@hopsahejsa klid, dodržuj základní opatření… ponožky, dlouhé kalhoty/sukně, repelent. Navíc mám zkušenost, že komáři si hodně vybírají podle krevních skupin… Po mně tak šli jak diví a dengue jsem neměla, stejně tak ji nechytil ani chlap a kluk, ale na tý komáři téměř nešli, mají jinou krevní skupinu.

• Citovat
  • Upravit
17850
3.8.24 19:53

Nenech se znechutit, v tropech mne ochranili vzdy repellenty, nikdy jsem dengue nemela a to pouzivam jen repelent pro mimina, kvuli skodlivosti. Nemusi tam byt v tom obdobi, kdyz tam budes, zrovna epidemie dengue, i kdyz bude obdobi dezdu a pokud bude, tak se to nejspis dovite z medii. ( Pokud se lide staraji o to, aby meli nezacpane okapy a nenechavaji venku zadne, ani male mnozstvi vody, nebyva moc komaru, pokud tam neni jiny zdroj vody. Komar je kupodivu „necestovatel“, pohybuje se prej jen kolem 50 metru od mista, kde jsou larvy, kde neni voda, nejsou komare.) Repellent te ochrani, uzite si dovolenou bez stresu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
3.8.24 19:57
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
3.8.24 20:09

Ani jsem sem psat nechtela, abych zase neschytala davku hejtu, jak jsem nezodpovedna matka, ale kdyz jsi takhle v koncich, tak sem prece jen ten prispevek dam. Byla jsem s dvema pubertalnimi detmi v Thajsku vloni v druhe pulce srpna. Za ctrnact dni nam prselo jednou asi hodinu, jinak nic. Cestovali jsme tamni hromadnou dopravou skrz cele Thajsko, mame spousty nadhernych zazitku. Byli jsme uz podruhe a urcite ne naposledy. Mame za sebou vse mozne, co Thajsko nabizi a nemeli jsme jedine ockovani krome v Cechach beznych. Takze asi tak. Vsichni jsme zivi a zdravi. Jedli a pili jsme vyhradne street food. Zadne hotely…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
3.8.24 20:09

V klidu, je to destinace kam jezdi x turistu a batuzkaru, zas z toho nesil..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
3.8.24 20:11

Kambodza je oky, dodrzuj zakladni hygienicka opatreni a bude to v pohode…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
3.8.24 20:26

Jako asi se někdy vyplatí být nezodpovědný, protože přemíra informací je na škodu. Už jsem četla i několik článků, jak se tamější komáři stávají rezistentní na repelenty a je to problém. Nicméně - ještě dva dny zpátky jsem měla za to, že prostě do Thajska se lítá „jen tak“, ano očkování není povinné a možná kdybych u téhle informace zůstala, tak vůbec neřeším nic, leda velký kufr a nové plavky. Nicméně od doby, co jsem zjistiala, že jsou jistá očkovací doporučení, nejen že jsem objednaná do očko centra, ale už znám nemoci, o kterých jsem předevčírem nevědela a vygooglila jsem si spoustu horor stories, nejen v češtině, o tom, jak někdo chytl malárii, dengue a ještě musel řešit ošetření v jejich nemocnicích. Opravdu, někdy je nevědomost sladká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek