Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat..v očkování jsem se vydala spíše opatrnější cestou a syn v 5 letech má za sebou pouze očkování 2+1 Pediacelem (penumokoky, MMR nemá)
Teď v 5 letech se má přeočkovat na záškrt, tetanus a černý kašel.
Stejně jako jsem se nerozhodla dát mu dříve hexavakcínu a dala raději asi „šetrnější“ Pediacel, tak se vás chci zeptat, která vakcína je ta „šernější“ právě proti výše zmíněnému (pokud vůbec něco je).
Nebo vůbec neočkovat? U MMR v očkování nevidím smysl, je toto podobná situace?
Děkuji!
I my jsme dávali adacel. Dokonce mi ho částečně uhradila vzp.
@Brontik píše:
I my jsme dávali adacel. Dokonce mi ho částečně uhradila vzp.
Fakt? Nám nechtěli, že prý je to alternativa k bezplatnému očkování, tak se ten příspěvek na to nevztahuje. Ale to je jedno, byla to první vakcína, na kterou malá neměla reakci, tak bych zaplatila cokoliv.
@aleba píše:
Odklon od tématu, ale syna ti vzali do školky?
Jojo, vzali.
Fakticky mu chybi MMR, ale ta nema hranici, do kdy musi byt ockovan. A nemyslim si, ze jsou ve skolce tak znali, aby tusili, ze v Pediacelu neni zloutenka.
Pediatr zminoval jeste Boostrix…ale jak bylo jednoznacne, ze Pediacel je asi lepsi volba, tak o tomto nemam nastudovane uz nic.
@renap
Fakt.
Byla jsem na pojišťovně na jaře skrz cosi, tak jsem se na to ptala a řekli mi, že mi ho proplatí. Když jsmem jí ho dali, tak jsem s tím na pojišťovnu došla (raděj hned
) a proplatili. ![]()
Infanrix, vakcína, kterou se přeočkovává v 5. letech je tzn. prvotní vakcína, kterou se očkuje zkraje, kdy dítě nemá žádné protilátky. U dítěte, které bylo již očkované na uvedené nemoci, se protilátky v těle mohou vyskytovat a poté bývají nežádoucí reakce. Proto i dr. Petráš doporučuje přeočkování „šetrnější“ vakcínou Adacel nebo Boostrix.
Nicméně složka na černý kašel selhává-proto se č. k. vyskytuje hojně u přeočkovaných dětí a záškrt-nevím, mě osobně neděsí, ale to je věc každého. Nicméně jsem řešila u dcery toto očkování kvůli n. ú. na MMR a potažmo i na hexu, ale MMR bylo zásadní a zatím jsem nedala nic. V současné době se dělá test na protilátky tetanu, o kterém, jako jediném, jsem ochotná do budoucna uvažovat.
Očkování v 5. letech se má podle kalendáře provést do završení 6. let, ale to je opět jen díky tomu infanrixu, který by se neměl píchat starším 6. let, ačkoli dělá neplechu i u těch 5. letých.
Jak říkám, dceru nemám v 5. očkovanou, protože si nevezmu na triko případné neurologické problémy, ze kterých se ji poslední roky snažím dostat. Chce to hodně hledat a číst a ptát se. Ne jen slepě důvěřovat, což @Lolinka79 podle všeho moc dobře ví ![]()
Jee, diky za informace, take se mi hodi. Dcera (5 let) nyni bere Ribomunyl na imunitu, tak mame ockovani odsunute za pul roku. A na vsechna ockovani mela hnusne reakce, ale doockovali jsme. Ale tady bych o tom Adacelu uvazovala - koukala jsem, ze je proti stejnym 3 nemocem jako ta plosne ockovana vakcina. Kdo mate vic nastudovane info, v cem je setrnejsi?
@Aliik Tady je to hezky popsane.. . Ale zkusenost s ní tedy nemám…
Holky, díky za příspěvky.
Parvděpodobně půjdem do Adacelu, když už jsme očkovali Pediacelem. Nechci vakcíny od GSK.
Očkovat, ale budem asi až těsně před nástupem do školy, tj. v 6,5 nebo v 7,5 letech. Syn už je ve školce a do té doby než půjde do školy to nikoho v papírech zajímat nebude. Není kam spěchat.
@Lolinka79 píše:
Holky, díky za příspěvky.
Parvděpodobně půjdem do Adacelu, když už jsme očkovali Pediacelem. Nechci vakcíny od GSK.
Očkovat, ale budem asi až těsně před nástupem do školy, tj. v 6,5 nebo v 7,5 letech. Syn už je ve školce a do té doby než půjde do školy to nikoho v papírech zajímat nebude. Není kam spěchat.
Ahoj, syn je očkován pediacelem a je ve školce. Šlo to bez žloutenky nebo jste museli doočkovat? Pardon za OT.
@mistakemm píše:
Ahoj, syn je očkován pediacelem a je ve školce. Šlo to bez žloutenky nebo jste museli doočkovat? Pardon za OT.
Šlo to. Ale diky pediatrovi, ktery napsal, ze ockovany dle individualniho planu. Zaonacil to. Mit nejakeho pedanta, co to presne vypise, nevim, zda by to proslo. Chce to spolupraci, resp. porozumeni s pediatrem ![]()