Přepis domu na přítele kvůli hypotéce

7
21.9.14 12:47

Prepis domu svému priteli

Dobry den, chtela bych se optat na prepis na sveho pritele. Chtela bych na nej prepsat pulku sveho domu. chtela byc vedet kolik se za takovy prepis plati nikde to nejak nemuzu najit. Zijeme spolu 6let a mame spolu 7m syna a chceme si vzit nebo-li spis pritel hypoteku, kdyz bude hypoteku zadat on sam tak nas to bude vychazet nejlepe nez kdyz budem zadat oba, tak prave proto bych chtela na nej prepsat polovic domu. Dekuji predem za odpoved. Ruzickova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
910
21.9.14 12:52

Na žádání na hypo on nemusí mít polovinu domu. Když jsme si brali hypo s bývalým manželem, vlastníkem domu jsem byla já a šlo to bez problémů.

Popravdě hodně dobře bych si rozmyslela něco někomu přepisovat, vztahy dneska jsou hodně divoké a abyste ho pak třeba nemusela ještě vyplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lulinaaa
21.9.14 12:52

Já nevím, láska neláska, já bych v dnešní době na nikoho nic nepřepisovala, byť by měl svatozář. Ale 6 let je zase dlouho… Pardon za OT :mrgreen: určitě ti poradí na katastru nemovitostí, kámoška se svojím řešili nedávno hodně podobnou věc. Nevím teda jak v místě tvého bydliště. Odkud jsi?

• Citovat
  • Upravit
910
21.9.14 12:56

Jinak řeší se to tak, že sepíšete darovací smlouvu a ta se donese na katastr nemovitostí, kde tuto změnu zapíšou (cca do měsíce). Vklad do katastru stojí 1.000,–, pozor také na to, že přítel bude muset podat daňové přiznání na FÚ s odhadem nemovitosti a bude muset zaplatit darovací daň. Od té jsou osvobozeni pouze příbuzní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.9.14 12:57

Já bych dům taky nepřepisovala. Dá se ručit domem k té hypotéce.

Ale k dotazu, přepsat dům jde dvěma způsoby, buď darováním, pak se platí darovací daň ve výši 15% u fyzických osob, což je docela darda. nebo klasicky kupní smlouvou, kde je daň 4%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
21.9.14 13:06

Přepsat dům kvůli hypotéce cizímu člověku? Neblázni! Po svatbě klidně, ale takhle? Nikdy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
21.9.14 13:09

@monik89 Přepis poloviny domu na přítele bych chápala pouze v případě, že on do něj vložil peníze, které odpovídají +- polovině tržní hodnoty domu. Jinak se nemovitst nepřepisuj.
Pokud si přítel bude brát hypotéku, na opravy, budete jí splácet společně, tak mu napiš adekvátní podíl-třeba 10 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
21.9.14 13:11
@ynax píše:
Přepsat dům kvůli hypotéce cizímu člověku? Neblázni! Po svatbě klidně, ale takhle? Nikdy!

Ani po svatbě bych nic jen tak nepřepisovala. Musel by k tou být důvod-tzn. přítel vložil peníze, odekvátně k výši vkladu bych darovala určitý podíl.
Takto moje maminka dojela na darování poloviny domu našemu tátovi…a to peklo nikomu nepřeju. A nakonec mu polovinu domu musela vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
21.9.14 13:14

Taky bych to být tebou nepřepisovala. Ohledně hypotéky se mi to zdá blbost. Buď si vezmete hypotéku na Vás oba a budete ručit budete barákem, nebo si může vzít jen on sám na sebe a nemusí ručit domem(některé banky to tak mají).
Záleží kolik chce hypotéku.
Ale přepisovat? - to je dost neuvážené - láska, neláska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karafice
21.9.14 13:23
@loula píše:
Já nevím, láska neláska, já bych v dnešní době na nikoho nic nepřepisovala, byť by měl svatozář. Ale 6 let je zase dlouho… Pardon za OT :mrgreen: určitě ti poradí na katastru nemovitostí, kámoška se svojím řešili nedávno hodně podobnou věc. Nevím teda jak v místě tvého bydliště. Odkud jsi?

Souhlasím, jen tak na něj nic nepřepisuj!

• Citovat
  • Upravit
36504
21.9.14 13:24

Za pár let můžeš šeredně litovat a mlátit hlavou o zeď. Láska je slepá a tohle je hodně drahá sranda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101603
21.9.14 13:28
@terinka4444 píše:
Já bych dům taky nepřepisovala. Dá se ručit domem k té hypotéce.Ale k dotazu, přepsat dům jde dvěma způsoby, buď darováním, pak se platí darovací daň ve výši 15% u fyzických osob, což je docela darda. nebo klasicky kupní smlouvou, kde je daň 4%.

Tímhle bych si nebyla tak jistá, podle mě je I. a II. skupina od daně darovací osvobozená, takže by žádných 15% neplatil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
21.9.14 14:02
@j.a.n.i1 píše:
Tímhle bych si nebyla tak jistá, podle mě je I. a II. skupina od daně darovací osvobozená, takže by žádných 15% neplatil.

Ale když to není manžel tak je to „cizí“ člověk ne? My darovací daň neplatili ale my byli v době převodu manželé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.9.14 14:03
Ano máš pravdu, já myslela, že se to vztahuje v druhé linii jen na manželé, ale ono ne
a dále od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou (typicky druh a družka, pokud splňují tyto zákonné předpoklady)
@j.a.n.i1 píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
21.9.14 14:05
@terinka4444 píše:
Ano máš pravdu, já myslela, že se to vztahuje v druhé linii jen na manželé, ale ono ne
a dále od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou (typicky druh a družka, pokud splňují tyto zákonné předpoklady)

AHA! Beru svůj přípěvek zpět :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1