Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
dodržují prerusovany pust 14/10 a rada bych se zeptala kdy se muže pít káva?
Dodržují pust od 9:00-19:00, od 19:00 nejim až do rána do 9:00, ale kávu piju už v 8:00. Není to špatně?
Děkuji za odpověď ![]()
9h-19h je v podstatě normální stravování, doporučovala bych spíš 8/16 aby z toho vůbec něco bylo.
Jéé, tak to já taky držím přerušovaný půst a ani o tom nevím
Přijde mi normální nejíst aspoň 3 hodiny před spaním a snídám taky až v 8 nejdřív. S váhou to vůbec nic nedělá
Pokud vím, většinou ty přerušované půsty lidi dělají tak, že první jídlo dne je oběd, pak sváča a večeře kolem 17-18 a pak už nejí. Čili z kalorického příjmu se odebere snídaně a dopolední svačina. Když budeš v čase 9-19 jíst normálně 5 jídel, tak, jako dřív, tak prostě nezhubneš ![]()
Já taky momentálně dodržuji přerušovaný půst, ale mám to nastaveno na 8/16, což je myslím o dost efektivnější. Kávu, pokud je bez cukru a mléka, si dát můžeš kdykoliv, samozřejmě ne večer před spaním ![]()
Káva bez cukru a bez mléka není problém. V době, kdy můžete jíst je třeba dodržovat zdravé a vyrovnané stravování a i tak se snažit omezit kalorický příjem. U žen do cca 40-45 let je tato metoda poměrně účinná, u starších žen, vzhledem ke změnám metabolizmu je třeba počítat s podstatně pomalejším úbytkem váhy. Jinak přerušovaný půst má dobrý vliv i na hladinu kortizolu, tedy hormon mimo jiné také ovlivňující hubnutí a přispívá k lepšímu spánku.
Já se snažím dodržovat 7 - 17, přibližně…
Spíš chci váhu udržet a mít v jídle nějaký řád.
Ještě jsem přidala jasmínový čaj (z květů jasmínu, ne zelený s jasmínem) a ten taky pomáhá hubnutí a příznivě ovlivňuje metabolismus.
Když tam nedáš cukr a mléko. Tak je to ok. Nepiju vůbec kávu. Nikdy jsem ji nepřišla na chuť. Ale zas piju pu-erh čaj. Dávám si do něj jen trochu citrónu. Měla jsem jiné časy PP. Momentálně mám okno jídla buď od 8-17h. Dneska od 9-17h. Nedělá mi problém, když si operativně posouvám čas. Ráno většinou cvičím nebo jdu běhat. Pak sprcha, snídaně. Nachystat se do práce a odchod směr práce.
@ale2107
To není pravda, i z 14:10 zhubnete. Je to i o tom mít vyvážený jídelníček. Jen mě zajímá ta káva. Už mi stačí dat dolu je.ln 4 kg mám 59 a chci 55 kg, je mi 32. A jsem po dvou dětech.
Když jsem cvičila jen k večeru, tak jsem okno otvírala ve 13 h a zavírala ve 20 nebo 21h. Jelikož jsem cvičení rozdělila, že jedu ráno něco. Když je čas, tak i večer a k tomu se jde se psem na procházku delší. Tak jsem to přehodila.
@Karmen23 píše: Více
to mléko si myslím asi rozběhne už metabolismus, takže půst přerušíš. Podle mě by to musela být čistá káva, ale i tak jsem na pochybách. Co jsem zjišťovala, tak krom léků, vody, případně bylinkového čaje nedoporučují nic…
Ale nejsem odborník. Třeba má někdo jinou informaci…
@paulita4
16/8 jsem zkusila dva dny a nedávám to. Mám dvě děti… menšímu je 9 měsíců a na prd spi, trpěla jsem
ale už jsem na pust 14:10 zhubla…. Jim vyvážené a nesladim a pohybu mám dost. Akorát jsem nevěděla jak to kafe
bez nej neudělám ani ranu ![]()
@liggy
Dobře tak já ji začnu raději pít až od 9:00 co začínám? ![]()