Přerušení rodičovské dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Preruseni rodicovske dovolene
Ahoj, chci jit driv do zamestnani a mam 2-letou RD. Myslite si ze ji muzu kdykoliv prerusit? I kdyz s tim zamestnavatel moc nesouhlasi?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslím, že by v tom problém být neměl. Nejsem tedy odborník, ale podle mě není RD povinná.. Já ji ukončovala o měsíc dřív. Ale nešla jsem do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pokud máš hlídání pro dítě a uvažuješ o návratu do práce, RD nepřerušuj, do práce se vrátit můžeš ale rodičák přeci můžeš pobírat dál, ovšem dítě nesmí navštěvovat jesle, musí se o něj starat jiná dospělá osoba, výše výdělku se nesleduje, můžeš chodit do práce a brát i RD do 2 let
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nj, ale pokud není zaměstnavateli po chuti, že by se vrátila do práce dřív, tak ji asi nevezme ne?
Kdežto podle mého (znovu opakuji laického!) pohledu, když ukončí RD, tak ji musí umožnit návrat do zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jsi u zaměstnavatele nahlásila, že hodláš být doma dva roky, je jeho dobrá vůle, pokud ti umožní dřívější návart do práce.
Pokud by ti návrat umožnil a ty se rozhodla pokračovat v čerpání RD, musí ti to umožnit až do 3 let věku dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja chci nazpet abych dostala odstupny a sla delat jinde. Musi me vzit zpet? Oni nevi ze uz jsem si zaridila novou praci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Janko,
můžeš RD ukončit dříve, než máš naplánované. Ale přijdeš o zbytek peněz od státu, to ti nikdo nedoplatí. A zaměstnavatel není povinen tě přijmout dříve. Takže pokud nesouhlasí s tím, abys nastoupila dříve, ve finále dopadneš tak, že budeš nějakou dobu bez peněz i bez práce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a proc neni? Vzdyt kdyz ukoncim RD tak by me mel prijmout zpet. Ja byla za pravnikem a rikal ze nikde neni napsano ze nemuzu prerusit kdykoliv chci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O peníze nepřijde, pokud nebude dítě celodenně hlídáno ve školce či jeslích.
A to čekáš, že tě vezmou zpět a dostaneš výpověď a odstupné, to moc nechápu, nebo budeš mít odstupné na základě dohody?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PetiteFillette píše:
Nj, ale pokud není zaměstnavateli po chuti, že by se vrátila do práce dřív, tak ji asi nevezme ne?
Kdežto podle mého (znovu opakuji laického!) pohledu, když ukončí RD, tak ji musí umožnit návrat do zaměstnání.
Zaměňuješ RD a RP…
RP = rodičovský příspěvek = peníze od UP, nemají s nástupem do práce nic společného, pokud dítě nechodí do jeslí, školky je možno pobírat RP a pracovat
RD = rodičovská dovolená = omluvené volno z práce, zaměstnavatel je povinen ji umožnit v rozsahu, o který požádáš, ale není povinen ti ji umožnit zkrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janka174 píše:
a proc neni? Vzdyt kdyz ukoncim RD tak by me mel prijmout zpet. Ja byla za pravnikem a rikal ze nikde neni napsano ze nemuzu prerusit kdykoliv chci.
Ty jsi požádal o čerpání, oni ti ti umožnili a nemají ze zákona povinnosat tě přijmout dříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mne nezajimaji penize za RD ja chci prijmout zpet abych mohla zmenit zamestnavatele
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janka174 píše:
Je napsáno, že ti musí umožnit čerpání v rozsahu, o který požádáš, tj. pokud si požádala do 2 let věku dítěte, tak je povinen ti to umožnit, tj. žádný předpis mu nenakazuje, že ti musí umožnit ji zkrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janka174 píše:
Mne nezajimaji penize za RD ja chci prijmout zpet abych mohla zmenit zamestnavatele
Nastoupit do jiné práce můžeš i tak, není podmínkou mít první zaměstnání ukončené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit