Přerušení studia VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přerušení studia VŠ
Zdravím, momentálně studuju zubní lékařství v Plzni, avšak dost přemýšlím nad změnou oboru, a tedy že bych začala studovat učitelství biologie a chemie na Přírodovědecké fakultě UK. Nicméně je mi trochu líto zanechat úplně ty zuby, protože přeci jenom je těžké se sem dostat a bůh ví, zda si na PřF zas nerozmyslím, že se budu chtít vrátit. Proto jsem uvažovala nad přerušením studia. Myslíte, že je přerušení možné, anebo se přerušuje jen ze zdravotních důvodů? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zavolat na studijni a zeptst se? Kazda vs a fakulta ma jiny podminky pro to kdy a z jakych duvodu jde studium prerusit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Coriel píše:
Zdravím, momentálně studuju zubní lékařství v Plzni, avšak dost přemýšlím nad změnou oboru, a tedy že bych začala studovat učitelství biologie a chemie na Přírodovědecké fakultě UK. Nicméně je mi trochu líto zanechat úplně ty zuby, protože přeci jenom je těžké se sem dostat a bůh ví, zda si na PřF zas nerozmyslím, že se budu chtít vrátit. Proto jsem uvažovala nad přerušením studia. Myslíte, že je přerušení možné, anebo se přerušuje jen ze zdravotních důvodů?
Nebylo by nejlehčí to dostudovat a pak se pustit do dalšího oboru? Pokud nemáš vyložené problémy s prospěchem, tak je škoda školy zanechat. Pak by sis třeba v tomto oboru mohla přivydělat na studium toho dalšího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak dlouho to studujes? Není jednodušší to dodělat a pak případně jít dálkově na tu druhou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kfětoslava @Aspera Studuji to první rok, nicméně zjišťuju, že medicína není úplně to pravé pro mě… zubařina jako taková (vrtání, modelace atd) mi nevadí, ale ten všeobecný zbytek mi není vůbec blízký a nevidím v tom moc smysl. Mám spíš blíž k té přírodovědě. Nicméně je pravda že na zubech je ten plat rozhodně lepší než na učiteli, ale zatím se tu trápím, byť mám zatím prospěch v pohodě. Dálkové studium u přírodovědy jinak nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady máš stránky přímo tvoji fakulty a studijní řád - přerušit můžeš opakovaně a je jedno, z jakého důvodu, musíš si ale hlídat, abys splnila aspoň jeden semestr, pokud to chápu dobře a zároveň splnila všechny potřebné podmínky - více si přečti na tomto odkazu nebo volej na studijní oddělení
Btw - já studuji na přírodovědecké fakultě a mám známe, co studuji to, co ty chceš a jako co se třeba poté uplatnění tyce, tak bych to asi viděla spíše na ty zuby, ale jako biologie a chemie taky není špatná - uvidis sama, ale jako jinak fakulta je fajn a nemůžu si stěžovat, učitele super, máme super bistro na Albertově a je to taková pěkná cast Prahy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaika1234 tohle už jsem pročítala, ale právě nevím, zda to, že přemýšlím nad studiem jiné fakulty je relevantní důvod k přerušení
. Co jinak studuješ na přírodovědě a jak to tam jinak hodnotíš? Já jsem s tím výběrem celkem na vážkách, je mi jasný, že ze zubů bych měla lepší plat, ale bůh ví, zda bych to s tou svou “nechutí k medině” (nebaví mě to) dokázala dostudovat. Ta přírodověda mě teď láká víc a učitelství mi dává smysl, nicméně to platové ohodnocení není nejrůžovější…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem přerušovala, když jsem si našla práci v zahraničí. Normálně to šlo. Ale bylo to před 7 lety a jiná škola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přerušení je možné do dvojnásobek doby studia, myslím, že to bude všude stejné. Takže na 6 let. Ale být tebou, zkusit to studovat naráz, to taky jde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Coriel jeslti chceš přerušit, tak musíš stejně zvládnout zimní zkouškové. Jinak samozřejmě můžeš studium ukončit.
Jinak pokud jsi v prváku, tak ta změna oboru je dobrý nápad, pokud víš co chceš a co nechceš - nemá moc smysl čekat déle - bude to jen složitější a u stomatologie se nedá říct- dodělám bakaláře a pak půjdu jinam.
Máš dva měsíce na to abys zvládla zkouška a mohla přerušit a pak ještě měsíc na to, aby ses opravdu rozmyslela co chceš. Další změna školy po druhém pokusu je celkem idiottská - to si raději dej rok pauzu a zkus pracovat, nebo odjet do zahraničí - třeba v rámci evrospké dobrovolné služby, to jde i za covidu a srovnej si sama v sobě, co opravdu chceš dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Snowoman zuby se studují 5 let a studovat prezenčně v Plzni a v Praze by šlo obtížně, nehledě na to že už teďka jsem z té medicíny vyřízená a nemám čas pomalu na nic ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou s dokončeným zimákem počítám, ještě jsem přemýšlela, zda nedokončím celý rok, abych případně (kdyby mi zas přeplo jako teďka, protože zuby jsem “chtěla dělat” už od 8. třídy) šla rovnou do druháku… ale nevím zda bych to zvládla a vedle toho se i připravovala na přijímačky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Coriel jde to přerušit z jakéhokoliv důvodu - brácha taky takto přerušoval, protože mu jeden obor nevyhovoval a šel na jiný, pak přerušil ten jiný a dostudoval ten původní a teď dodelava ten druhy a bude mit dva tituly z obou těch oboru a na magistra chce jít na ten druhy
protože mu vyhovoval více
Jinak jako já studuji demografii, takže jsem na geografii, ale jako jinak fakulta okay - studijní proděkani jsou děsně hodní a vstřícní, šla jsem za nimi něco před rokem vyřizovat a opravdu se snaží co nejvíce vyjít vstříc, zároveň je fajn, že je to celkem v centru ta fakulta (ne úplně, ale třeba z vaclavaku tam jsi za 10 minut tramvaji a metro je 3-5 minut od te fakulty tramvaji), plus je tam botanická zahrada, což je občas fajn na provětrání se. Jinak teď tam chtějí stavět ten nový moderní kampus, takže to vypadá zajímavé a uvidíme, jak se to vyvine. Jinak ale jsem maximálně spokojená a co znám chemikáře a biology na fakultě, tak jsou taky moc spokojení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaika1234 a nějaké chemiky a biology ale na učitelským neznáš? Oni maj totiž fixní rozvrh oproti obecným biologům či chemikům, a tak přemýšlím, zda jít na bc na duhového bakaláře a pak NMgr na učitele, anebo jít už rovnou na učitele, ale s fixním rozvrhem. Nevím, co je lepší i z časového hlediska… Jinak mě ale těší, že si fakultu chválíte, taky mi přijde symptická. Na katedře botaniky jsem dělala seminárku na gymplu a bylo to fakt super.
S bráchou si mě taky jinak potěšila, zkusím se teda poptat na studijním, jen teď bude dilema, jestli přerušit už teďka po zimáku, nebo se pokusit prokousat celým prvákem 😬
- načítám...
- Citovat
- Zmínit