Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer,ráda bych si porovnala vaše zkušnosti s mými ohledně měření teploty.Mám digitální teploměr do konečníku s ohebnou špičkou od Hartmannu a zjistila jsem,že když dceru změřím několikrát po sobě,vždy je hodnota jiná a to až o 1 stupen,což je dost velký rozdíl.Proto se chci zeptat jestli máte podobnou zkušenost?Nevím jestli je to vadný kus a mám reklamovat,nebo to dělají všechny a mám si vybrat jiný typ?
Mám ten samý a přijde mi, že měří slušně, jako rtuťák to teda není, ale rozdíl 1° určitě nemá.
Dnes jsem ho koupila, vyšel v nějakém testování prý dobře. Ale jsem z něj rozpačitá. Zatím jsem si měřila teplotu jen já sama v podpaží. Ale - měla jsem 35,8, pak 35,4.......
trochu divný. Nepřipadám si podchlazená. Malé jsem v zadečku ještě neměřila.
A nechala si ho tam déle nebo si ho vyndala hned jak zapípal?
Když měřím sebe v podpaží,vycházejí mi taky takhle nízké hodnoty,přikládala jsem to tomu,že je určený na měření v zadečku…přeměřila jsem celou rodinu,měli to všichni.Proto jsem dceru zkusila měřit opakovaně a vždy jiná hodnota…
Petrusche píše:
hned, jak zapípal. pak už tam zůstala výsledná teplota
Tak to bude ono, někde jsem četla, že pípá moc brzo, že to (hlavně v podpaží) nestihne změřit, měl se nechávat déle. Jen si nepamatuju, zda to bylo nejdříve strčit, nechat zahřát a pak teprve zapnout… ale myslím, že takhle.
Podle instrukcí by měl měřit kdekoli, je to tento první - „vítěz testu“.
http://ekonomika.idnes.cz/…priloha.aspx?…
Ale fakt se mi to nezdá. Držela jsem ho v podpaží pořádně a takhle nízké teploty. Se rtuťákem jsem zatím nesrovnávala, ale určitě to nebude stejné.
No, taky by mě zajímaly zkušenosti s měřením v zadečku.
j.a.n.i1 píše:Petrusche píše:Tak to bude ono, někde jsem četla, že pípá moc brzo, že to (hlavně v podpaží) nestihne změřit, měl se nechávat déle. Jen si nepamatuju, zda to bylo nejdříve strčit, nechat zahřát a pak teprve zapnout… ale myslím, že takhle.
hned, jak zapípal. pak už tam zůstala výsledná teplota
díky, zkusíme to ![]()
Stejně by to ale mělo jít snadno a ne nad tím takhle „špekulovat“ ![]()
Ahojky, mne taky meri v podpazdi presne o pul stupne min nez rtutovy teplomer..jednu dobu jsem pak nevedela, jestli odecitat pri mereni v zadecku..
Ruzne teploty litaji, protoze je rozdil teplomer zapnout a strcit do zadku a udelat to opacne, rozdil je pak obvykle kolem 0,2 stupne a taky je dulezite zasunout teplomer spravne hluboko..Ja merim teda tak, ze zapinam az po par vterinach, co tam teplomer je..
To bude tím, že digitální teploměr měří skutečně „bodově“, no a při každém měření se nahmátne jiný „bod“ na těle. Rtuťový teploměr měřil z objemu, i když malého - ale přece jenom to byla ustálenější hodnota. proto nejde brát výsledky digitálu úplně doslova.
A nebo to může být taky tím že v zadečku je teplota o 0,4 stupně nižší, tak to možná ty teploměry hned odečítají
…ale takovou „maličkost“ by asi mohli napsat v návodu ![]()
My mame ten samy a taky mi to pri vice mereni za sebou nameri jine hodnoty, i o ten 1 stupen.
Kdyz jsme byly v nemocnici, tak se sestry ptaly, jestli nemame doma starou rychlobezku, ze tyhle digitaly jsou nespolehlive. Meli tam tez tenhle Hartmann.
Kdyby měřil automaticky už správnou hodnotu o odečtení,určitě by to tam mělo být napsáno.A znamenalo by to,že má dcera neustále zvýšenou teplotu.
A to se mi nezdá.Už i 0,5 stupně je velký rozdíl,hlavně by na tyhle odchylky měl být zákazník upozorněn.Zlaté rtutové rychloběžky…