Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zaira píše:
Ahojky, mne taky meri v podpazdi presne o pul stupne min nez rtutovy teplomer..jednu dobu jsem pak nevedela, jestli odecitat pri mereni v zadecku..
Ruzne teploty litaji, protoze je rozdil teplomer zapnout a strcit do zadku a udelat to opacne, rozdil je pak obvykle kolem 0,2 stupne a taky je dulezite zasunout teplomer spravne hluboko..Ja merim teda tak, ze zapinam az po par vterinach, co tam teplomer je..
Jojo, měřím stejně a přijde mi že takhle měří správně.
No já holky nevím, ale stěžovala jsem si v lékárně, že mě právě digitální teploměr pokaždé naměří jinou teplotu, jestli by mě mohli nějaký doporučit a oni mě řekli, že sami doma používají rtuťový… Naštěstí se mě podařilo klasickou rychloběžku sehnat ![]()
Tak jsem zkoušela dle vašich rad teploměr zapnout až v zadečku a až potom měřit a asi je to opravdu lepší.Odchylka byla jen 0,2 což už tak nevadí.takže díky,zatím ho nebudu vyhazovat
Ale myslím,že pokud je toto správný způsob měření,mělo by to být v návodu…
Jelikož má zrovna dcera teplotu, vyzkoušela jsem všechny tři teploměry co doma máme( 2× digital-hartmann, omron a jeden rtuťový) a naměřily všechny stejně ![]()
TAK,MAM DÍTĚ S TEPLOTAMA.Má teplotu docela velkou.Proto bych se rada zeptala,jak je to s měřením.Mam digitální teploměr a tam je napsáno přidat 0.5 stupně.To si myslim,že je špatný překlad a u teplot kolem 39 st,ktere mame je to docela důležitý.
Jani, pokud to není nějaká rarita, tak je to opravdu chyba překladu. Běžně se při měření v zadečku 0,5 stupně odečítá, protože je tam teplota o něco vyšší než měříme v podpaží.
Takže má-li mimi 39 v zadečku, je to přibližně jako 38,5 dospělého. Jenže malým dětem teplota snáze vyskočí a lépe ji snášejí. Ale i tak je to dost a mělo by se to nějak srážet. (Jsem ale laik, ne doktorka.)
Ivi píše:
Jani, pokud to není nějaká rarita, tak je to opravdu chyba překladu. Běžně se při měření v zadečku 0,5 stupně odečítá, protože je tam teplota o něco vyšší než měříme v podpaží.Takže má-li mimi 39 v zadečku, je to přibližně jako 38,5 dospělého. Jenže malým dětem teplota snáze vyskočí a lépe ji snášejí. Ale i tak je to dost a mělo by se to nějak srážet. (Jsem ale laik, ne doktorka.)
rARITA TO URČITĚ NENI,JE SICE ČÍNSKEJ(ČOŽ JSEM PŘI KOUPI NEVĚDĚLA),ALE Z LEKARNY.
Ja,co jsem četla starší diskuze,tak tam měří digitální mín než rtutový,to jsem nezkoušela.
TAké jsem koupila od hartmanna tenhle digitál a přesně jak píšete. 3× za sebou jinak změřená teplota ![]()
U těchhle digitálů doporučují mezi jednotlivýma měřeníma rozestup aspoň 10 minut, při měření těsně za sebou mohou být další měření zkreslená. Taky mám zkušenost sama se sebou, že i po zapípání během deseti sekund teplota někdy i další minutu „dobíhá“ a poskočí ještě o 1-3 desetinky.
ugluk píše:
U těchhle digitálů doporučují mezi jednotlivýma měřeníma rozestup aspoň 10 minut, při měření těsně za sebou mohou být další měření zkreslená. Taky mám zkušenost sama se sebou, že i po zapípání během deseti sekund teplota někdy i další minutu „dobíhá“ a poskočí ještě o 1-3 desetinky.
a to ti poskočí i když se ti na displeji zastaví číslo?
Mě u digitálu funguje dát nejdříve do zadečku pár vteřin vyčkat a pak zapnout, měří pak přesněji ![]()
j.a.n.i1 píše:
Mě u digitálu funguje dát nejdříve do zadečku pár vteřin vyčkat a pak zapnout, měří pak přesněji
Koukám, že se toto už více lidem osvědčilo tak až bude potřeba tak vyzkouším. Díky za tip.
Je mi líto že mi tu leží a jsem na něj naštvaná ![]()
Ano (teda ne u dětí, ale u mě
) - měřím, zapípá to, na displeji svítí třeba 36,4, no a když minutu počkám, tak to naskáče třeba na 36,6. Někdy to tam zůstane, ale prostě se mi osvědčilo tu minutu ještě počkat, což nevím, jak je u dětí realizovatelné…
GILOTEK píše:j.a.n.i1 píše:Koukám, že se toto už více lidem osvědčilo tak až bude potřeba tak vyzkouším. Díky za tip.
Mě u digitálu funguje dát nejdříve do zadečku pár vteřin vyčkat a pak zapnout, měří pak přesněji
Je mi líto že mi tu leží a jsem na něj naštvaná
Jsem to vyzkoušela.Naměřeno v zadečku 36,6,TEPLOTU DNES NEMĚL CELÝ DEN
![]()
jani09 píše:GILOTEK píše:Jsem to vyzkoušela.Naměřeno v zadečku 36,6,TEPLOTU DNES NEMĚL CELÝ DENj.a.n.i1 píše:Koukám, že se toto už více lidem osvědčilo tak až bude potřeba tak vyzkouším. Díky za tip.
Je mi líto že mi tu leží a jsem na něj naštvaná![]()
![]()
36,6 po odečtu nebo před? ![]()
Jestli před odečtem, tak to je nějak málo ne?
![]()