Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Omlouvam se za zalozeni noveho tematu…je toho uz dost, ale nikde jsem nenasla odpovedi na moje otazky nebo jen okrajove..
![]()
Mam 15 deni holcicku, jeste pred dvama dny jsem mela mleka hodne, nestihala jsem vymenovat vlozky v podprsence, porad jsem mela mokre tricko jak mi mleko teklo..snazila jsem se malou hodne prikladat…ale uz druhy den pije cca po hodine a porad ji to nestaci..neustale breci a prsa mam uplne meka, rekla bych ze nemam skoro zadne mleko…
mou otazkou je jestli zacit s prikrmy, koupila jsem si nutrilon, ale nevim jestli ji ho davat nebo ne ![]()
Tak jí zkus ještě přikládat i po té hodíně, namasíruj si před kojením prsa, přikládej teplou plenu… pij caro nebo meltu…zalez si s malou do postele, at ti pracují hormony.. tedy pokud chceš kojit… pokud ne, zašla bych třeba zítra za dr ohledně mléka, a jestli máš přikrmovat, měla by ti udělat kontrolní kojení, aby se zjistilo, jestli máš mléka málo, nebo je malá jen třeba líná tahat
Vůbec nic nekupuj… mléko se ti tvoří… pokud má málo tak za pár dní se to srovná…rozhodně nedávej UM
Tak musíš vědět, zda ji chceš dávat Nutrilon na který najedeš a budeš dávat jen ten. Případně ještě zkusíš ostříkávat a nebo zda se do toho vrhneš a zkusíš kojení zachránit a začneš pro to něco dělat ![]()
To si musíš rozhodnout sama…
Přikládej, malá má růstový spurt a chvilku trvá, než tvoje prso zaznamená. Buď trpělivá a hlavně - nestresuj. Vše je jak má být! Na UM se vyprdni, akorát si rozhodíš kojení.
@nininenka já bych kontaktovala laktační poradkyni, je to hrazené i pojišŤovnou. Tady je seznam: http://www.kojeni.cz/poradci.php
O záchraně kojení bych v tuto chvíli nemluvila, vždyť jsou na začátku. Občas se mi to stalo taky - trvalo to i dva dny, ale srovnalo se to a přestávám kojit až teď - malá má 14 měsíců. A svého doktora se neptej, mám poslední dobou pocit, že pediatři rozumějí kojení jako koza petrželi. kdybych dala na jeho rady, už půlroku nekojím. Zkus stránky kojeni.net.
Pamatuji si, ze jak mala mela rustovy spurt, tak taky pila co hodinu a mne prislo, ze zadne mleko nemuzu mit… a mela jsem.
Rozhodne, pokud chces kojit ( a to ja jen DOPORUCUJI - ta chvilka, kdy se k sobe pritulite a pusinka cucinkuje
), bych UM nedavala, naopak se obratila na laktacni poradkyni. Zvladnete to, u nekoho to chvilku trva, nez se mamka i mimco tak nejak v tom jidelnim servise sziji ![]()
Spurt…
Nepřikrmovat, splasklost prsou nevypovídá o množství mléka, dokud čurá, kaká a prospívá, tak k příkrmu není důvod, nutrilon strč hezky někam dozadu do poličky a vytahuj až ve chvíli, kdy dítě začne hubnout, tj. až po převážení u dr…
Je to u takhle malého miminka naprosto normální, zkrátka si s ní zalez do postele, strč jí prso, kdykoliv si řekne a odpočívej, pij, jez, za pár dnů se to srovná
Ahoj, malemu je devet mesicu a teprve vcera a dnes se poradne rozjedl. Ve dne uz vubec nechce prso. Mam je uplne nalite. Muj dotaz je ze pokud budu kojit jen v noci vydrzi mleko? Treba do roka a pul jen na nocni kojeni? A za jak dlouho si prsa zvyknou? A staci takove miminko kojit jen v noci a pred spananim? Pokryje to davku mleka? Diky mo
@Jarr To je asi dost individuální. já myslela, že vydržím kojit jen ráno a večer do roka. A vydrželo to asi jen 10 dní, pak bylo jednou mlíka na ranní kojení málo a kojení šlo do kopru.
Co se mléčné dávky týče, předpokládám, že asi budeš dávat i jogurt a nějaké mléčné kaše, takže kojení nebude jediné mléko, které sní.
@Svistice ma pravdu, je to dost individualni.
Mam 10msicniho syna, kojim jen rano a vecer a mleko normalne mam, laktace se upravila sama…jedno byl syn nemocny, chtel jednou mleko i v noci a do 24hodin jsem mela prsa bolestiva premirou mleka. takze odsat do ulevy, prsa promnout, chladit a vratit se pomalu do starych koleji…
@Jarr tak my jsme meli krizi kolem 8.mesice, prez den nechtela ani omylem a napila se jen pred spanim,1× v noci a rano..prez den jsem 2× odstrikavala aby mela aspon na snidani do kase a ja to udrzela.No a kolem 10.mesice se zase zacala strasne dozadovat prsa a stale krasne kojime
A myslim, ze jen tak ted neprestaneme.
Drzim palce