Přestávky v práci 12 hodin

644
19.7.16 13:55

Přestávky v práci 12 hodin

Holky prosím o radu jak je to s přestávkou když děláte 12 hodinovku? Já mám směnu od 10:30 - 23:00 měla bych mít nárok na jednu půlhodinovou pauzu nebo dvě půlhodinové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5919
19.7.16 13:57

@MSM20 Měla by jsi mít nárok na 2 půlhodinové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5919
19.7.16 13:58

@MSM20 Měla by jsi mít nárok na 2 půlhodinové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92

Na dve pulhodinové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315

Přítel dělá od 6:00 do 18:00 a myslím že má 2× 30 minutové :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
19.7.16 14:01

Děkuji do ted nám zamestnavatel tvrdil ze máme narok jen na jednu a že si jí máme rozdělovat jeste na dvě 15 minutové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
19.7.16 14:04

Nárok na přestávku máš po 4 hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
19.7.16 14:08

Po 4 hodinách máš nárok na přestávku, ale nevím jak je to s těma 12tkama. Taky jsme to v práci řešili když nám mistrová vzala jednu přestávku. Ono když máš šichtu 8 hodin tak ti napíšou 7,5h. a když 12h tak píšou 11,5h a tím se ohrazovala, že když máme víc přestávek tak z její dobré vůle :nevim: :think: nakonec nám ji vrátila, ale jiná mistrová druhé směně ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
19.7.16 14:09

Když jsem byla v Albertu, tak jsme měli nárok při 12hod směně (třeba od 8,00 - 20,00),jen na jednu půl hodinovou přestávku. Pokud se dělali 13ky, tak na dvě pulhodinove přestávky. A bylo to tak i v docházkovém listu, který jsme podepisovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
19.7.16 14:29

Přestávky jsou po čtyřech hodinách, nejdéle však po šesti hodinách práce. Nesmí být na začátku a ani na konci směny. Tudíž čistě logicky.
Pokud zaměstnavatel rozhodne, že Ti dá přestávku po 6 hodinách, tak mu vyjde jedna přestávka i u provozu, kde jde o dvanáctky.
Osobně jsem pracovala ve firmě, kde jsme měli dvě 30ti minutové přestávky a odpracováno tudíž 11 hodin.
Teď mám právě domluven zkrácený úvazek na 5,5 hodiny, abych nemusela absolvovat neplacenou přestávku - jedu bez přestávky.
Zákoník práce :
 https://portal.pohoda.cz/…i-prestavka/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.16 14:35

Nárok je jen na jednu přestávku, pokud není v pracovní smlouvě jinak uvedeno - viz tady https://www.novinky.cz/…e-smeny.html. A ano, platí i to, že celkem musí být vyčerpáno v kuse jen 15 min, zbytek se může čerpat postupně, klidně po 5 minutách. A ze zákona první přestávka může být nejpozději až po 6 odpracovaných hodinách (tudíž proto vychází jen 1 30 min, která navíc může být na přání zaměstnavatele zkrácena na 15 min + postupné dočerpání dalších 15 min).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.16 14:42

Můžu dotaz? Radši anonym, přeci jenom pro mě citlivé téma. Pracuju občas (tak 1×-2× týdně) na jedné recepci (administrativní budova pro asi 30 zaměstnanců) a dělám od 7 do 19. Nemám žádnou přestávku ofiko (např. si nemůžu jít něco nakoupit nebo tak), jíst mám prý na té recepci (což je opravdu super obědvat, když kolem chodí zaměstnanci a návštěvy :roll: ). Prostě ta recepce nemůže zůstat prázdná. Jinak tu mám docela volno, není tu až tak narváno, takže můžu být třeba na PC a tak. Přesto by mě zajímalo, jestli mám nějaké právo na onu přestávku, kdy můžu opustit místo pracoviště (třeba právě kvůli tomu nákupu, nebo se jít najíst do kuchyňky).

• Citovat
  • Upravit
andreaandrejka
19.7.16 14:48

U nás v práci je 2× půlhodinová a 3× pětiminutová.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.16 15:20
@Anonymní píše:
Můžu dotaz? Radši anonym, přeci jenom pro mě citlivé téma. Pracuju občas (tak 1×-2× týdně) na jedné recepci (administrativní budova pro asi 30 zaměstnanců) a dělám od 7 do 19. Nemám žádnou přestávku ofiko (např. si nemůžu jít něco nakoupit nebo tak), jíst mám prý na té recepci (což je opravdu super obědvat, když kolem chodí zaměstnanci a návštěvy :roll: ). Prostě ta recepce nemůže zůstat prázdná. Jinak tu mám docela volno, není tu až tak narváno, takže můžu být třeba na PC a tak. Přesto by mě zajímalo, jestli mám nějaké právo na onu přestávku, kdy můžu opustit místo pracoviště (třeba právě kvůli tomu nákupu, nebo se jít najíst do kuchyňky).

Máme to v práci stejně, oficiálně nesmíme opustit pracoviště. Jíme za pochodu, za regálem, na stojáka (taky po je proti předpisům, smíme jíst jen v denní místnosti - do ní se ale s tímhle provozem nedostanu), aby to zákazníci neviděli, protože oficiálně máme pauzu těch 15 min, ale když přijde zákazník, musíme ho obsloužit hned, zavřít se nesmí ani na minutu. Na oplátku nám zaměstnavatel nestrhává tu půlhodinovou pauzu z odpracovaného času - tj. za pracovní dobu 8-20 hod nám proplatí celých 12 odpracovaných hodin (protože de facto žádnou přestávku v kuse nečerpáme - viz výše)

• Citovat
  • Upravit
360
19.7.16 15:28

Ja delam dvanactky a mame hodinu pauzu, jak si to rozdelime, to uz je nase vec, odpracovano mam tedy 11 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat