Těhotenství, časté střídání práce a smlouva na určito

21
19.7.16 08:37

Těhotenství časté střídání prace a smlouva na určito

Zdravím všechny. Těhotenství mám teprve v úplném začátku, ale trápí me jedna věc.
Jak to budu mit… asi 2 roky jsem předtím pracovala u jedné firmy, odešla jsem ke konci roku 2015. Od nového roku se to se mnou pěkně vezlo. Byla jsem 1,5mes. u jednoho zaměstnavatele, asi 3 týdny na pracaku. Pak asi 1 měs. u dalšího a asi 2 měsíce na pracaku. Ted jsem zaměstnána, ale mam to na určitou do konce tohoto roku.
Předpokládaný porod by byl v březnu.
Tudíž bych 3 měsíce nebyla u zaměstnavatele. NA praacak se mi jít nechce, protože vám dají automaticky mateřskou na 4 roky.
Jak jste to řešily vy? Budu mit nárok na nějaké příspěvky? Je lepší jít před koncem prac. smlouvy na nemocenskou? Nebo je ještě lepší jít na rizikove? Jde to se třeba s lékařem na rizikovem dohodnout?
Předem díky moc, jsem ted z toho docela vyplasena a moc tomu nerozumím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
19.7.16 08:42

@cookina na nemocenskou musí být důvod, to neurčuješ ty. Pokud není u Tebe rizikové těhotenství, těžko na něj půjdeš, že. Pokud jsi za poslední 2 roky nemocensky pojištěna aspoň 270 dní od konce prac. poměru do nástupu na mateřskou neuplyne doba delší než 180 dní (u prac poměru kratšího než 180 dní se to taky krátí), pak máš nárok na mateřskou a následně na volbu rodičáku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
19.7.16 09:05

Doktorka mi říkala abych neschopenku zvazila, protože úplně ideální zamestnani nemám, ale chci to zvládnout co nejdéle. Zajímá me, zda když budu na neschopence a oni mi smlouvu neprdlouzi, jestli se musím hlásit na pracak a pak budu muset povinné nastoupit na ty 4 roky? A jak se počítají peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-D
687
19.7.16 09:11

@cookina Stačí, aby měl tvůj chlap odpracované a můžeš si vzít rodičák přes něj.. tím pádem si i tedy navolit jak to chceš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
19.7.16 09:13

@8-D to jde? On ma porad strach, aby nebyl doma on :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
19.7.16 09:14

Na mateřskou můžeš jít 8 týdnů před termínem porodu. Na neschopenku půjdeš těsně před koncem smlouvy (neznám gynekoložku, která by ti nevypsala na vlastní žádost neschopenku v době těhotenství, kor ve 3. trimestru), pokud ti smlouvu neprodlouží v době tvé neschopnosti, na mateřskou stejně nárok máš, jelikož jsi za poslední 2 roky byla nemocensky pojištěna viz jak píše martina.se. Takže je to v pohodě. Zkus těhotenství v práci neprozrazovat, třeba koncem prosince ještě nebudeš mít velké břicho a smlouvu ti prodlouží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
19.7.16 09:15

A co je pak finančně lepší nemocenska? nebo byt na podpoře z pracaku? Absolutně nevim, jak to chodí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
19.7.16 09:17

@cookina Nemocenská = 60% tvého platu, takže se vyplatí nemocenská, navíc jsi stále ještě zaměstnaná a potom máš mateřskou ta je na 6 měsíců je to myslím 70% výše platu, na tu mají nárok pracující co mají odpracováno alespoň ten rok. Poté následuje Rodičovská a na tu mají nárok všichni to je těch 220 tisíc na 2, 3 nebo 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
19.7.16 09:18
@Kejmina90 píše:
Na mateřskou můžeš jít 8 týdnů před termínem porodu. Na neschopenku půjdeš těsně před koncem smlouvy (neznám gynekoložku, která by ti nevypsala na vlastní žádost neschopenku v době těhotenství, kor ve 3. trimestru), pokud ti smlouvu neprodlouží v době tvé neschopnosti, na mateřskou stejně nárok máš, jelikož jsi za poslední 2 roky byla nemocensky pojištěna viz jak píše martina.se. Takže je to v pohodě. Zkus těhotenství v práci neprozrazovat, třeba koncem prosince ještě nebudeš mít velké břicho a smlouvu ti prodlouží.

Neprozrazovat. Jsem v práci kde se ženský v satnach prevlikame, takže by si toho určité vsimly a dostalo by se to ven..a to by bylo asi ještě horší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
19.7.16 09:21
@Kejmina90 píše:
@cookina Nemocenská = 60% tvého platu, takže se vyplatí nemocenská, navíc jsi stále ještě zaměstnaná a potom máš mateřskou ta je na 6 měsíců je to myslím 70% výše platu, na tu mají nárok pracující co mají odpracováno alespoň ten rok. Poté následuje Rodičovská a na tu mají nárok všichni to je těch 220 tisíc na 2, 3 nebo 4 roky.

Děkuju moc. A ten rok musí byt v kuse? Půjde to i u me?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
19.7.16 09:24

@cookina Ano můžeš si ho vzít na něj. Pokud vydržíš v práci do té doby, šla bych pak na pracák a rodičák vzala přes otce dítěte. Pokud nevydržíš a byla by si na neschopence, zůstala bych do nástupu na mateřskou. Bohužel velká nevýhoda neschopenky jsou vycházky, na pracáku tě do hledání práce tlačit nebudou a máš volnost. Můžeš kamkoliv odjet a pod. A řekla bych, že v neschopence a podpoře není až tak velký rozdíl. To by mi za těch 10-20% nestálo..Ale hodně záleží na tvém stavu. A pokud je to náročná práce, nevhodná pro těhotnou, zkus žádat přeřazení, pokud není kam, tak zůstat doma za plný plat a pak se nahlásit na pracák..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
19.7.16 09:26

@Narovnako Já ale myslím, že zakladatelce jde o to, že chce MATEŘSKOU, o rodičovskou se tolik nebojí, tu dostane i kdyby byla nezaměstnaná, ale mateřskou ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
19.7.16 09:27
@cookina píše:
Doktorka mi říkala abych neschopenku zvazila, protože úplně ideální zamestnani nemám, ale chci to zvládnout co nejdéle. Zajímá me, zda když budu na neschopence a oni mi smlouvu neprdlouzi, jestli se musím hlásit na pracak a pak budu muset povinné nastoupit na ty 4 roky? A jak se počítají peníze?

pokud budeš na neschopence a oni ti smlouvu neprodlouží, tak se nic neděje, nikam se nechodíš hlásit, dál pokračuješ na neschopence, dál ti chodí nemocenská, jen už nemáš pracovní poměr, ale pro tebe z toho nic nevyplývá, vůbec nic( vyjma toho, že se ti doba na neschopence bez pracovního poměru nepočítá do odpracovaných let na důchod). Takže jsi doma, peníze ti běží jsi v ochranné lhůtě, takže i nárok na mateřskou.

Musíš mít za poslední dva roky ke dni nástupu na mateřskou odpracováno 270 dnů, počítá se do toho i doba na nemocenské, pokud ti k ní běží pracovní poměr. Takže to spočítej, zhruba datum porodu, od toho 8týdnů a víš zhruba den nástupu na mateřskou a k tomu musíš mít 270dnů, takže stávající zaměstnání, kolik dělá dnů do konce a k tomu připočti ta všechna minulá zaměstnání do těch dvou let od předpokládaného nástupu na mateřskou ( to znamená někdy leden 2017) taže všechna zaměstnání od ledna 2015, jestli máš odpracováno 270 dnů s tím současným zaměstnáním do konce prosince. Pak ano, bude pro tebe lepší před koncem zaměstnání jít na nemocenskou( s doktorem se určitě domluvíš) půjde o pár dnů. Ale i kdybys nešla na nemocenskou, v prosinci ti skončí smlouva, a nikam se hlásit nemusíš, za prosinec ještě platí zdravotní zaměstnavatel, a někdy v lednu bys nastupovala na mateřskou. Samozřejmě( pokud splníš těch 270dnů) máš nárok na mateřskou, i když tam bude kus ledna bez zaměstnání, jsi v ochranné lhůtě.

Jediné, čím si nejsme jistá, je to zdravotní za měsíc leden, měl by ho platit stát, pokud budeš alespoň část měsíce na mateřské, jako že budeš, ale na 100% to netvrdím, takže při nejhorším bys doplatila jen jeden měsíc zdravotního, bavíme se o cca 1200,–. Pokud by vyloženě nešla ta nemocenská, nicméně si nemyslím, že by tě na ni doktor neposlal, pokud ho požádáš, že potřebuješ překlenout pár dnů, i když ti nic nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738

@cookina Nemusí být v kuse, jak to psala výše martina.se. Nesmí uplynout 180 dní… Ale do detailu to nevím, třeba se tu mezi námi najde nějaká účetní, která to má zmáknuté víc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420

@cookina Tak ty budeš mít na pracáku první dva měsíce buď 60% nebo 65%(nejsem si jistá) a pak další dva 50% a pak 45%, ale vzhledem k tomu, že tam budeš dva měsíce a pak jdeš na mateřskou, tak to vyjde nastejno, ale nebudeš mít vycházky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat