Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem. Chci se poradit. Pretahovala jsem synovi (skoro 2,5) ve vaně penis.
Z jedné strany kůžička povolila a praskla a vylezlo z toho kousek takového bílého(strukturou bych řekla jako hmota) nic nezapachalo žádná krev nic. nastesti něco tak Samozdrejme zůstalo. Viz foto.Je to první kousek kde se kůžička oddělila. Jinak zatím všude se srostlá.
Chci se zeptat nějaká rada jak to odstranit? Nebo to nechat být a samo se to vyplaví? Udělám heřmánek a po vychladnutí mu to pokapu…Předem děkuji za odpověď.
Hezký večer… ![]()
Příspěvek upraven 14.11.24 v 19:43
Je to smegma, je to normální. Je to takový mázek, který se tvoří mezi predkožkou a penisem.
@AnastazieB Takže to tam nechám a ono to samo vyjde ano? A pokapat tím heřmánkem mu to mohu ne? Samozdrejme jak ten kousek praskl tak mu to kolem zčervenala což je logické že to je
Dejte si na to bacha. Ne nadarmo urologové upozorňují na to, že se přetahovat dětem předkožka nemá. Když se neuvolní sama, lepší jeden zákrok, než prasklinky, srůsty a další problémy. Dnes se doporučuje do 3 let nedělat nic (dítě zkouší samo), a když se to doktorce nezdá, tak stav konzultovat přímo na urologii. Doporučuji.
@Anonym2216 píše: Více
Ano, klidně mu to oplachni hermankem, ale už mu do toho nezasahuj, ať neuděláš víc škody než užitku.
@Anonymní píše: Více
Ono je to asi urolog od urologa.Me zase na urologii řekli že mám opatrně zkoušet přetahovat při koupání… ![]()
@AnastazieB píše: Více
Jo já mu to bílé dolovat nebudu. Pretahla jsem mu to před chvílí a zakapla heřmánkem (studeným)a zase vrátila zpět. A pěkně s emu teda roztáhla ta dírka…To má jak vstup do tunelu…
Jak se uvolnila kousek ta kůžička asi…
Zítra mu to zase zakapnu. Děkuji
Přetahovat se nemá takhle nikdy. V pubertě se předkožka uvolní vlivem hormonů a chlapci si s tím poradí sami. Řešit jen, pokud má syn problém s močením, zarudnutím apod.
Tohle násilné přetahování vede akorát k mikrotrhlinám, jizvičķám a může vyústit až ke zúžení a obřízce.
Fakt chudáci někteří kluci.
Jako když se na to podíváte logicky, dělo se tohle v přírodě? Ne. A vymřeli chlapci? Ne.
Dívkám se taky nic neroztahuje násilně, ale kluci jsou takhle týráni po generace. Je smutné, že i v dnešní době, kdy je dostupných tolik informací. ![]()
@Lil Kitkatt píše: Více
Já nepřesahují nic násilně. Pretahuji nenásilně kam to jde.Ten kousek se uvolnil úplně bez násilí…
@Lil Kitkatt Souhlasím. Ale u menších holčiček to bývá zase oddělování malých stydkých pysků. Takže ani u holčiček to někteří lékaři nenechávají na přírodě a zbytečně zasahují a násilně oddělují.
@Paní.Norrisová píše: Více??
Synovi nepřetahuji, on si někdy hraje sám s pinďou a pediatr mu na prevenci vždy jen opatrně zkontroluje, zda není předkožka zúžená, a radil, může se občas zacvičit, ale nemusí. No a dceři zase v 8 měsících srostly malé stydké pysky. Byla jsem vyděšená, jak budu za šmudlu u dětské gynekoložky - a ono naopak větší hygienou a hlavně jednorázovými plenami se likviduje přirozené zvlhčení genitálu a může se to stát. Stačil několikavteřinový zákrok, dcera si snad ani nevšimla, pak tedy důsledně mazat Infadolanem a dlouho hlídat, aby se znovu neslepily.
@Lojzísek píše: Více
Pokud není problém při čůrání, bolesti a vyloženě srůsty k sobě, tak by se do toho taky zasahovat nemělo. Pak přijde puberta a vlivem hormonů se pysky oddělí samy.