Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, syn 15 let je dnes 8. den po Tonsilektomii a plastice patra a uvuly z důvodu spánkové apnoe. Operace i hojení jsou bez komplikací, ale dnes ráno vyplivl slinu lehce zabarvenou krví. Bolesti má jak říká celkem snesitelné, užívá Aulin ten mu výborně zabírá. Mam hrůzu z pozdního krvácení, které může být až 14 dni po operaci. Máte někdo zkušenost, zda je to u většiny lidí po tonsilektomii, že můžou mít krev ve slině a je to ok. Ve čtvrtek jedeme na kontrolu na ORL do Motola, kde ho operovali, ale potřebuju se uklidnit ![]()
Děkuji
A jak ta rána vypadá? Pamatuju si, že to bylo takové potažené šedobíle. Jestliže to vypadá dobře a nekrvácí to (jde jen o tu slinu), tak bych si třeba jen zavolala a sledovala. Hlavně, ať ještě pořád dodržuje všechna pravidla, tj. naprosto měkká strava (jedla jsem 14 dní jen studený míchaný vajíčka a pila Nutridrinky, nic jinýho ani nešlo pořádně jíst a strašně jsem zhubla, z nemocnice jsem šla v kalhotách, co jsem si musela oběma rukama držet, což bylo zase ale fajn), žádný horký, žádný ibalginy a tak (pamatuju si, že se neměly, snad kvůli zvýšení rizika krvácení). Ještě pořád je to důležitý dodržet.
@Všechnoznám rána je celá potažená bílým povlakem, užívá Aulin na bolest, v nemocnici nás poučili, jak postupovat při krvácení, i to ze je v pohodě když ve slině bude pár nitek krve, ale zajímá me jako jestli se to normálně děje a tudíž je to běžné, četla jsem, ze to muze byt způsobené odlučováním těch fibrinovych povlaků
stravu i klidový režim přísně dodržujeme. Tak doufám, ze nam řeknou ve čtvrtek v Motole že je vše ok. Mam nervy na pochodu, protoze o tom pozdním krvácení píši všude…. ![]()
Ja bych misto Aulinu dala Algifen kapky, ty jsem mela ja pri odstraneni mandli. jinak bych rekla, ze plasis zbytecne.. bude to dobry!
Lehké zabarvení slin krví může být normální po tonsilektomii, protože drobné krvácení se může objevit při hojení. Pokud syn nemá silné krvácení ani větší bolesti, je to obvykle v pořádku. Při výraznějším krvácení nebo zhoršení by bylo dobré raději hned kontaktovat ORL, ale ve většině případů lehce zabarvené sliny nejsou problémem.