Přetrhané šlachy v koleni

Anonymní
19.1.15 11:36

Přetrhané šlachy v koleni

Dobrý den,
o víkendu jsem si na lyžích přetrhla dvě šlachy v koleni, ve středu jdu na kontrolu a uvidí se, jestli je pryč i meniskus a podle toho se naplánuje buď operace nebo ne. Kdo jste měl podobné zranění, jak probíhala rehabilitace a rekonvalescence? Vím, že to bude běh na dlouhou trať, ale odkdy cca jste mohli nohu pomalu zatěžovat a zbavili se berlí? Francouzské hole ještě zvládnu, ale ty berle mě šíleně točí. Noha mě nebolí, mám jí v ortéze od zadku ke kotníku :roll: a krom toho, že se o berlích pajdám jako blbec, tak mi nic není. Do práce jsem dnes normálně šla (manžel mě dovezl a zase pro mě přijede), mám sedavé kancelářské zaměstnání, takže aspoň že tak.

Prosím, kdo jste na tom byl podobně, jak dlouho to vše +/- trvá? A ještě prosím o tip na nějakou lepší ortézu, mám tu základní, kterou mi dali na pohotovosti a nevyhovuje mi. Na netu je jich plno, ale nerozumím tomu, která je vhodná a která ne.

Prosím o zachování anonymu, nerada bych své zdravotní potíže řešila veřejně, děkuji :)

Laura

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
494
19.1.15 11:40

Ahoj, tak já jsem měla přetrhlou jen jednu šlachu. Po operaci jsem chodila 5 týdnů o berlích a pak jsem chodila 2 měsíce na rehabilitaci. Přitom jsem chodila už normálně do práce, asi po těch 6 týdnech od operace jsem si troufla i sama řídit. Ale trvalo možná 2-3 roky než jsem si mohla říct, že mám koleno ve stejné formě jako předtím, strašně dlouho trvalo než jsem mohla bezbolestně klečet a tak…Snad dopadneš líp. Měj se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.1.15 11:43

Já si urvala křížovej vaz a mezi náma, bolelo to jak… hodně… a chodit, tak vo tom žádná, to prostě nešlo. Minimálně první týden. Měla jsem doma marodit šest týdnů, aby se to zahojilo. Bohužel ale právěže jsem doma bejt nechtěla (ikdyž jsem nechodila do práce, ale jen sedět na gauči prostě taky nešlo), noha pajdavá, takže jsem zakopla… a znova. Nakonec i s operací a následnou rhb skoro půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.15 11:56

Děkuji @Emilie A @šárkajak

On dr. na pohotovosti jen usuzoval, říkal, že podle něj mám urvané dva vazy a možná meniskus, že se uvidí na kontrole tento týden. Přijde mi opravdu divné, že mě to nebolí, na nohu tedy ale vůbec nedošlapuji, to by určitě bolelo. Tak třeba to u mě nebude tak žhavé, to by bylo prima. :)

Takže pět-šest týdnu berle, to snad přežiju :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.15 11:59

Tak manžel si urval jen jeden vaz v koleni, celkově byl doma asi 6 týdnů, nejdřív se 2 týdny čekalo až mu to odpuchlo a pak šup na operaci - odstranili poškozené vazy a další 3 týdny rehabka. Ale byly to jen vazy…

P.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.15 12:00
@Anonymní píše:
Tak manžel si urval jen jeden vaz v koleni, celkově byl doma asi 6 týdnů, nejdřív se 2 týdny čekalo až mu to odpuchlo a pak šup na operaci - odstranili poškozené vazy a další 3 týdny rehabka. Ale byly to jen vazy…P.

a ještě pokračování:

cca druhý den po artroskopii začal muž na nohu došlapovat a třetí den už zahodil berle.

Ho to tedy před operací bolelo, ale měl v koleni i vodu a krev, takže to bylo trošku asi jiné. Ortézu nosil do operace taky a bez berlí neudělal ani krok…

P.

• Citovat
  • Upravit
4465
19.1.15 12:00

Trpěla jsem asi měsíc, ale na operaci jsem díky bohu nemusela. Každopádně je to už pár let a i tak mě koleno občas bolí. Za to, že tebe nebolí, můžeš být opravdu vděčná, ale rozhodně to není důvod k tomu to podcenit. Já si do dneška pamatuju jak jsem se v noci nemohla v posteli ani otočit na druhý bok, protože sebemenší pohyb s nohou mi způsoboval muka :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.15 12:07

Všem moc děkuji.

Takže počítám cca měsíc a pak by se to postupně mohlo zlepšovat. S rehabilitací počítám, pokud budu nosit už jen tu malou ortézu na koleno a budu si moct připajdávat a na nohu aspoň trochu došlapovat, tak to bude v pohodě :-)

Jsem také ráda, že mě to nebolí. V noci se i normálně otáčím, neříkám, že je to megapříjemné :), ale nenazvala bych to úplně bolest, spíš tlak a pak už dobrý.

Laura

• Citovat
  • Upravit
494
19.1.15 12:39

Mě to taky nejdřív úplně nebolelo, na operaci jsem šla třičtvrtě roku po úrazu, bolest se postupně zvyšovala. Nebylo to, že bych bolestí nevydržela, ale začínalo mě to omezovat a až koleno otevřeli zjistili, že mám urvaný přední křížový vaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.1.15 12:48

Ještě asi dodám, taky záleží na fyzičce. Manžel kamarádky si zhuntoval koleno loni v létě, ale protože je to sportovec tělem i duší, tak neměl významnější problémy než ty, že holt na tom kole vyjel po tom úrazu asi až třetí týden :roll: :mrgreen: Brácha vlastně loni, taky meniskus, jinak tanečník a hokejista, chodil nomrálně, s berlí snad jen krátce po operaci, jen vynechal holt tréninky. A vzhledem k tomu, že já byla doslova na ty lyže ukecána (že se to musí naučit každý dřevo)… tak to tak dopadlo. První jízda, mimochodem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí