Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a jakou, že diskuzi jsem si to měla přečíst??? Že je tam spousta infa, o kterých nevím… ráda se poučím!!!
A pro tebe jeden tip - přečti si diskuzi - očkování - úskalí očkování ![]()
ahoj holky…pošlete si kdyžtak linky na zmiňované diskuse
já se v tom také pořád babrám… prevenar, meningokok, mmr vakcína…pořád dokola… teď je tu sezona klíšťat.....
ale proti pneumokoku jsme očkovat nechali… a nešlo o kampaň…starší syn měl otitidu strašně mockrát a také několik zápalů plic… nechci do dalšího dítěte rvát neustále atb…
Jo, bylo by třeba fajn poslat odkaz na ty „fakt hezký stránky“… Pokud myslíš Rozálio, tak to my fakt hezký nepřijde, spíš fakt manipulativní…
Úskalí očkování jsem četla. Čekala jsem, že se dozvím něco, co ještě nevím… To jediné nové bylo, že jsem se dozvěděla, že většina diskutujících je pro plošné očkování. Jako já. Rizika znám, řekla bych, podstatně lépe než průměrný rodič.
Odkaz na zprávu, o kterém jsem psala:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Další Prevenarovské diskuze:
Jinak já nepíšu, že můžeš onemocnět i mimo rizikovou skupinu. Troufám si tvrdit, že SPÍŠ onemocněníš IPO tehdy, když nejsi v rizikové skupině. To je dost velký rozdíl, tak prosím nepřekrucuj to, co píšu.
Jinak Tvoje zmínka o větší pravděpodobnosti hep. B než pneumokoka je fakt směšná (nechci tedy zpochybňovat Tvé zdroje, ale evidentně jsou dost radikální…). Nevím, jestli je tohle zrovna téma, kde je humor na místě, ti nemocní si to určitě nemyslí…
Táňulka píše:
Maliko, přečti si tady taky ty starší diskuze, je tam hodně info, o kterých evidentně nevíš… Mám pocit, že to vidíš až příliš jednoduše.Ad Prevenar - pneumokokovou meningitidou a jinými závažnými chorobami netrpí jen děti z rizikových skupin, bohužel jsou to většinou právě děti, které byly předtím zdravé. A to je evidentně statisticky dokazatelné, protože např. Německo dost dlouho očkovalo jen rizikové skupiny (a daleko šířeji definované), ale pak přesto zavedlo plošné očkování. To samé teď na Slovensku…
Tak to možná jinak formuluj, protože mě osočuješ, že něco píšeš a že to nepíšeš, tak si to po sobě přečti. V tom co jsi napsala, mě upozorňuješ, že pm netrpí jen děti z rizikových skupin… tak fakt nevím, jak jsem to měla pochopit????
No já si nemyslím, že většina lidí je pro plošné očkování proti pneumokokovi, nevím, kde bereš ty zdroje.
Nechápu co je na Rozálio manipulativního, jsou tam fakta a odkazy třeba na věděcké poznatky nebo články v novinách, které nemají s těmito stránkami nic společného.Ta žloutenka - možná si to myslím proto, že znám někoho, kdo se nakazil. A neznám nikoho, kdo má pneumokoka.
Ty diskuze, co posíláš jsem už kdysi četla, nevím, proč mi sem dáváš odkazy, možná protože tam diskutuješ ty. Jenže mě argumenty, jedna paní měla známou a ta… nebo prý… nějak nepřesvědčí.
Jen si naper do svých dětí co chceš, to je tvoje svobodné rozhodnutí. S každým očkováním mu oslabuješ imunitní systém a to je prostě pravda a jednou v dospělosti to třeba pozná. Je to tvoje věc.
Stejně jako je moje věc, že svoje děti proti pneumokokovi nenaočkuji.Netuším, proč jsi tak ukrutný zastánce tohoto očkování.
Já se velmi ráda nechám poučit, ještě nedávno jsem nebyla rozhodnutá, nevěděla jsem jestli ano nebo ne, ale prostě nenašla jsem nic, co by mě přesvědčilo, že ano.
A proč se tedy Ty nezmíníš, co Tebe přesvědčilo neočkovat?????????
Já své karty už vyložila - tady a v předešlých diskuzích.
Ad Rozálio - zkus si někdy přečíst zdroje, na které odkazují. Dokáží neuvěřitelně vytrhávat věci z kontextu. Pro mě byl největší šok, když v nějaké svojí zprávě psali, jak pneumokokové očkování nepomáhá proti zánětům středního ucha a odkazovali na studii, která se anglicky jmenovala „Pokles akutních zánětů středního ucha po zavedení očkování PCV7“ (tj. Prevenar) ![]()
Já totiž některé ty zdroje četla, dají se obvykle snadno vygooglovat.
Ale nepopírám - na každém šprochu pravdy trochu. Nic není zadarmo, ani imunizace. Záleží ale, kterým směrem se váhy naklání. Podle mých informací dostupných v současné době podstatně převažují pozitiva, takže já své děti naočkovala a souhlasím s plošným očkováním této vakcíny.
Musím říct, že si nevybavuju, že by na pneumokoka někdo zemřel, jelikož je každé úmrtí dítěte ve zprávách. Tím myslím třeba úmrtí na meningokoka. Pak riziková skupina - časté záněty středního ucha, do toho díky bohu moje dcera nespadá. A pak si myslím, že včasné zjištění většiny infekce vyřeší antibiotika. Toť asi tak vše proč jsem se rozhodla neočkovat!
Samozřejmě o ní mám neskutečný strach a bojím se o ní. Ale před 3 měsíci jsem byla před rozhodnutím, aby během tří měsíců prodělala troje očkování (2× prevenar a jednou klasické očk.) - vše se mělo stihnout do 15měsíců, dokonce mám recept v kabelce na prevenar. Tak jen, abys nemyslela, že jsem s tím tak raz dva hotová.
Prostě nemám k očkování tak pozitivní přístup, jako ty, hlavně u tak malých dětí, ale vím, že některá jsou nutná. A od toho je tady lékař, aby řekl, jestli je to vhodné. Před pěti lety nikdo neočkoval a teď reklamní kampaň na Prevenar a všichni jsou naočkovaný, jak kdyby to byl mor. Neznám nikoho ze své rodiny, ani kamarádky, co mají malé děti, že by se s pneumokokem setkaly. Takže beru procentuelně, jaká je pravděpodobnost infekce. To čistě můj názor. Neříkám, že se nemůže objevit a ani to nikomu nepřeju …ťuk ťuk na dřevo
Nechci se tady hádat, jen je dobře, že se o tom tady tak vášnivě diskutuje, třeba to pomůže jiným maminkám, při rozhodování…
Není to tak dávno, kdy o tom byla reportáž, ale to je jedno…
Je zvláštní, že ve svém okolí nemáš info o pneumokocích, ale žloutenku jo, s tím jsem se fakt ještě nesetkala…
Každopádně nechápu, proč jste museli ty očkování stihnout do 15 měsíců. Taky jich nerada cpu hodně za sebou. Sice to možné je, ale člověk nikdy neví… Dokážu si představit, že tenhle tlak sám o sobě Tě mohl odradit, sama to nesnáším, když mě někdo postaví do takové pozice.
Co se týče té reklamní kampaně - napadlo by Tě vůbec se o to očkování zajímat, kdyby nebyla? Myslím, že je to dobrý impuls pro rodiče, aby se zajímat začali. Věda postupuje mílovými kroky, na nemoci, na které se umíralo, se díky očkování neumírá, proto je snaha dál eliminovat jiná rizika, tedy nemoci, na které se umírá méně, ale které zkrátka dokáží i jinak nadělat pěknou paseku (dlouhodobé nemoci, kdy nezaberou ATB, trvalé následky (nejčastější je postižení sluchu), atd…). No a proto to pneumokokové očkování.
Všude se mluví o pandemii chřipky. Očkuje se, ale nikdo neví, jestli je to ten správný vir. Nikdo se ale nezmíní, že v období tzv. španělské chřipky nezemřela většina lidí na chřipku, ale na pneumokoka - nosičů je hodně, chřipka tělo oslabila, a pak už to šlo rychle… I tohle je potenciální přínos očkování Prevenarem.
to je pravda......a pamatujme na to, že pandemie chřipky tu už nebyla desetiletí!!!! a nedej bože aby přišla… pak všechny „zlé zákěřné bakterie“ budou slavit velké vítězství… teď ta nadsázka vyzní dosti černě, ale je to tak…