Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
dávali jste někdo Prevenar po 4. roce věku?
Prý to v tomhle věku už doktoři nedoporučují, zajímalo by mě, jestli to není blbost, protože podle mých info je to do 5 let nejvhodnější alternativa…
Pardon, to mělo patřit do předškoláka, jdu to tam zkopírovat… ![]()
TÁŇULKO- zrovna se na to chystám. Ale ne kvůli tomu 4leťákovi ale kvůli budoucímu sourozenci.
Vysvětlím ![]()
4leťák sice občas na zánět středního ucha trpí, jinak moc nemocný nebyl a určitě jsem u něj o tom očkování ani neuvažovala.
Ale k Prevenaru jsem se nakonec odhodlala poté, co mojí máti našli Pneumokoka ve výtěru z krku a dle jejího ORL to má právě od vnuka ze školky, a prý je velká pravděpodobnost, že ho má v krku i on.
Zároveň ten ORL i naše pediatryně si myslí, že u takhle velkého dítěte, které není nijak více nemocné by přesto očkování jako nutné asi nedoporučili.
Jenže s ohledem na budoucí mimino je tu ale velká šance, že pokud ho má v krku, nebo ho zase přinese ze školky, takže se od něj nakazí mimino… A mimina se mohou naočkovat až od 3 měsíců, to za prvé, za druhé potřebují 3 dávky (4letý jen jednu).
A já obecně se snažím žádná další očkování nedávat, ale nakonec jsem se rozhodla, že to dám na radu dvou Dr. a oočkuju ho.
Takže vlastně budu očkovat 4letého jako hlavně jako prevenci pro mimino.
Koukám že jsem se dost rozepsala, ale dost to te´d řeším ![]()
J.
Díky!
Ale ohledně nosičství, psali to tuším na Rodině - nejdřív si zjisti, jestli ho má. Pak to chce přeléčit, a pak naočkovat. Pokud je někdo už nosič, tak ho to proti danému typu nemusí ochránit, nebo je třeba přeočkovávat. Tak si to radši ještě ověř.
V té reklamě na Prevenar včera říkali, že se to dává už od 2 měsíců, tak nevím… My to dávali v 8 měs. jednomu a ve 3,5 dceři ![]()
TAŇULKO- tak koukám, že moje t.č. oblíbené téma řeším fakt ráda
![]()
Ještě k tomu nosičství.
Ono se stejně účinnost očkování nedá odhadnout ani dle toho výtěru a kultivace, takže obvyklý postup je u dospělých atb přeléčení, u dětí do 5 let pokud jsou s příznaky tak atb a očkování, bez příznaků očkování a pak u všech výtěr.
Vzhledem k tomu, že je vlastně jedno jestli ho teď v krku má nebo nemá, protože i kdyby ho neměl tak pravděpodobnost, že ho ze školky zase přinese je velká a zvlášť na podzim
tak rovnou naočkuju.
Navíc si myslím, že očkování je mnohem menší „zlo“ u většího dítěte než u miminka.
Nehledě na to, že v tom prvním roce je očkování víc než dost i toho povinného ![]()
J.
Ahoj,tak mi dáváme Prevenar ve 3 letech.Bohužel jsem to nestihla před školkou,kvůli nemoci u starší dceři.A té mladší to dám z finančních důvodů až ve 2 letech,protože se mi nechtějí platit 4 dávky.
A pak se vrhneme na meningokoka!Viděla jsem nedávno reportáž,jak zemřelo právě na něj 3leté dítě.A to bylopouhý den ve školce!
R. ![]()
Ahojky. Nas nejstarsi syn mel otititu sned kazdej mesic. Prevenar mu supli ve 4 letech a 2 mesicich a … je jak na novym svete. Od te doby zadna otitida, celkove je odolnejsi. Takze u nas smysl mel. Ale dr. rikala, ze je to tak padesat na padesat. Pry v jeji praxi nefungoval kyzeny efekt zhruba u pulky deti. (ale jedno v jakem veku byli naockovane). Tak preju hodne zdaru. Jana
oskaria: na meningokoka, na kterýho zemřel ten chlapeček, tak na ten typ meningokoka typu B, očkování není. Jen mě děsí tady Vaše příspěvky, jak perete do dětí očkování, jako by nic, jen protože jsi viděla ve zprávách, že na to zemřel chlapeček..... Řešila jsem teď jestli mám dát Prevenar… Ta šílená reklamní kampaň a tak… nakonec jsem to všechno nastudovala a řekla jsem si, že ne.
Nejenže je to zátěž pro organismus, ale každé další očkování oslabuje imunitní systém. A to že ho někomu našli v krku, je docela normální, možná by jste si měly fakt o tom něco přečíst…
cituji část článku z LN: Pneumokoky má skoro polovina lidí běžně v nosohltanu, aniž by způsobily nemoc. Při oslabení hostitele se ale infekce může vyvinout. Mezi závažná onemocnění patří zápal plic, zánět mozkových blan a pneumokoková otrava krve. Většině vážných problémů se ale dá zabránit včasným nasazením antibiotik.
.....
Já tedy také pořád váhám. Zdá se mi, že povinných očkování mají i takhle dost. Neštovice jsem neřešila, teď je prodělaly obě. Žádná sláva to tedy není, měly docela těžký průběh, ale zvládly jsme to. Jinak moc nemocné nejsou, takže Prevenar u mladší vynechám. Hodně jsem zvažovala toho meningokoka, ale očkuje se jen C a většina dětí v ČR umřela na B. Tak nevím, jestli to nakonec také není zbytečné.
Halka
Ten Prevenar jsem taky pořád zvažovala, dr. chtěla, aby malá byla naočkovaná (tedy když si to budu přát) do 15. měsíce, kvůli další dávce základního očkování. Takže jsem nějaký 3 měsíce pořád někde hledala nějaké informace, taky jsem váhala, ale pak jsem si přečetla takový pěkný článek a řekla jsem si, že ne. Čekala jsem od doktorky nějaký rozumný názor a jediné, co mi dala byl reklamní létáček na Prevenar a ať se rozhodnu. Jinak přikládám ten článek, pro další, kteří se rozhodují.
Nikoho neodsuzuju, že svoje děti očkuje, ale trochu s rozumem..
)
V americkém časopisu Pediatrics, oficiálním časopisu americké akademie pediatrů, byla v březnovém čísle v roce 1999 publikována odborná studie s kontrolní skupinou věnovaná rizikovým faktorům pneumokokových infekcí. Vědci zkoumali děti ve věku 2 až 59 měsíců. Studie ukázala, že v nejrizikovější skupině jsou děti nekojené, často nemocné a ty, které jsou přes den v jeslích. U dětí mezi 2 a 11 měsícibylo prokázáno, že kojení výrazně snižuje incidenci akutní pneumokokové infekce. Časté užívání antibiotik také zvyšuje riziko onemocnění pneumokokem.
malika píše:
oskaria: na meningokoka, na kterýho zemřel ten chlapeček, tak na ten typ meningokoka typu B, očkování není. Jen mě děsí tady Vaše příspěvky, jak perete do dětí očkování, jako by nic, jen protože jsi viděla ve zprávách, že na to zemřel chlapeček..... Řešila jsem teď jestli mám dát Prevenar… Ta šílená reklamní kampaň a tak… nakonec jsem to všechno nastudovala a řekla jsem si, že ne.Nejenže je to zátěž pro organismus, ale každé další očkování oslabuje imunitní systém. A to že ho někomu našli v krku, je docela normální, možná by jste si měly fakt o tom něco přečíst…
.....
cituji část článku z LN: Pneumokoky má skoro polovina lidí běžně v nosohltanu, aniž by způsobily nemoc. Při oslabení hostitele se ale infekce může vyvinout. Mezi závažná onemocnění patří zápal plic, zánět mozkových blan a pneumokoková otrava krve. Většině vážných problémů se ale dá zabránit včasným nasazením antibiotik.
MALIKO- já jsem sama Dr., takže věř, že jsem si o tom opravdu něco přečetla
![]()
Zaprvé nosičů pneumokoka není polovina lidí, ale mnohem méně a za druhé to nemusí být tak neškodné jak píšeš, a to ani pro dospělého a už vůbc ne pro děti.
Nicméně já nechci očkovat syna staršího, protože ho má v krku, ale protože by tím mohl nakazit novorozence a kojence (i vzhledem k tomu, že už nakazil mou matku).
Tento postup mi doporučil jak ORL, tak pediatr.
A jestli váhám, tak právě protože nechci očkovat zbytečně ![]()
J.
tak snad jako doktor víš, že pneumokoků je asi 90 typů a očkování je jen proti 7 typům, tak jak víš, že ten typ co má tvůj starší, je ten který se očkuje. Ne každý pneumokok, způsobuje nemoc a možná mnoho lidí by se divilo, že ho v tom nosohltanu má, aniž by o tom věděl..... ![]()
malika píše:
tak snad jako doktor víš, že pneumokoků je asi 90 typů a očkování je jen proti 7 typům, tak jak víš, že ten typ co má tvůj starší, je ten který se očkuje. Ne každý pneumokok, způsobuje nemoc a možná mnoho lidí by se divilo, že ho v tom nosohltanu má, aniž by o tom věděl.....
Vím
neboj já fakt nejsem pitomá ![]()
Ale taky vím, že existuje i něco jako zkřížená imunita a ono to očkovnání nemusí „zabrat“ jen na těch 7 typů ![]()
MMCH když už je o tom řeč tak něco podobného se předpokládá i u těch meningokoků, že sice nebude mít stoprocentní účinnost ve smyslu ochranné hladiny protilátek na ty ostatní typy, ale jistý efekt (v podobě mírnějšího průběhu onemocnění) by mít očkování proti jednomu typu mohlo/mělo.
A navíc já vím, co za typ měla v krku ta máma, takže je to v tomto případě vůbec vcelku bezpředmětné o tom diskutovat ![]()
Nic ve zlém ![]()
Jo ještě jsem si vzpomněla, že to nosičtví opravdu může být problém i pro nosiče, přestože je fakt, že spousta lidí o tom nosičtví ani nemusí vědět (nicméně polovina populace to fakt není)
J.
Maliko, přečti si tady taky ty starší diskuze, je tam hodně info, o kterých evidentně nevíš… Mám pocit, že to vidíš až příliš jednoduše.
Kdyby to bylo tak snadné, tak proč by se pro očkování postupně rozhodovaly všechny okolní země? Je to hodně drahé, tak věřím, že není snadné to schválit… (Snad nemyslíš, že ČR je jediná země s rozpočtovými problémy
)
Shodnu se s Tebou akorát v tom, že toho očkování je fakt hodně. Na druhou stranu je naštěstí stále šetrnější a díky němu se zminimalizovalo velké množství vážných chorob.
Ad Prevenar - pneumokokovou meningitidou a jinými závažnými chorobami netrpí jen děti z rizikových skupin, bohužel jsou to většinou právě děti, které byly předtím zdravé. A to je evidentně statisticky dokazatelné, protože např. Německo dost dlouho očkovalo jen rizikové skupiny (a daleko šířeji definované), ale pak přesto zavedlo plošné očkování. To samé teď na Slovensku…
A co se meningokoka týče - taky pořád nevím, jestli naočkovat, ale koukněte na diskuzi pneumokok vs. meningokok. Našla jsem zprávu, na kterou jsem tam umístila link. Z té vyplývá, že těch pneumokokových invazivních onemocněních je asi 3-4× víc než meningokokových. Když navíc vezmete v úvahu smutný fakt, že proti nejagresivnějšímu, ale zároveň nejčastějšímu typu B očkovat nelze, tak statisticky je to jasně zbytečná zatěž dítěte. No jo, jenže pocity jsou věc jiná, že jo… ![]()
Určitě tě to nevidím jednoduše… taky jsem se rozmýšlela, ale hlášky typu, teď jsme byli na pneumokokovy a hup co nejdřív na meningoka, to je prostě děsný. Když budu chtít další očkování, tak se budu rozmýšlet, jaká pravděpodobnost onemocnění, např. klíšť. encef.
Samozřejmě vím, že můžeš onemocnět i ty, aniž jsi v rizikové skupině, to mi fakt nemusíš psát ![]()
O plošném očkování si myslím, že jsou to zbytečně vyhozené peníze a rozhodně nejsem jediná, která si to myslí…
Našla jsem fakt hezký stránky o očkování, kde se dozvíš spoustu informací, např. co všechno způsobí ročně očkování, lékařsky podložené. Takže by se rozhodně mělo očkovat s rozvahou a ne celoplošně. Myslím, že větší riziko je žloutenka typu B než pneumokok!