Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu.
Mám 4tydenniho syna a již od druhého týdne řešíme bolístky. Bohužel nekojím a jsme na UM. Nejprve jsme zkoušeli Bebu, nesedla - zácpa, bolesti bříška, neutisitelny pláč. Poté jsme přešli na HIPP, stolice se upravila, ale bolesti přetrvávaly a začal při každé krmeni plakat. Lékařka naznala, ze by se mohlo jednat o alergii na kravske mleko. Predepsala nám hypoalergenni Neocate. Aktuálně jej malý pije 4.den. Přes noc spi o něco lépe, ale každé krmeni je boj.
Prisaje se, pije, pije, pije a v puli láhvi se naraz začne kroutit, svijet, propinat do luku a spustí řev. Zkouším dat odbrknout, bohužel často marně, protože kvůli pláči a propinani je to mnohdy nerealne. Když už si rihne, je to opravdu velmi hlasite. Opět mu prilozim láhev a začne zběsile sat. Vidím, ze má hlad, ale po par vteřinách začne mleko prskat, někdy se až zakucka a opět hystericky řev.
Takhle to pokračuje dal, až už to vzda a nechce pít dal. Jsem z toho zoufalá. Kazde krmeni je obrovský stres. Krmim každé tři hodiny, vypije cca 70ml. Víc bohužel nezvládne.
Občas si po jídle ublinkne (mleko odtece z pusinky) a bohužel často i po par minutách po krmeni propukne v pláč. Tedy spis řev. ![]()
Po cca 10minutach se zklidni a usne.
Všimla jsem si, ze mnohokrát ještě i před spaním polyká naprázdno (asi se mlecko vrací) a občas se z toho i zakucka a odkašlavá. Lékařka tvrdí, ze reflux to nebude. Ze by musel blinkat pořad a často. Sono zaludku, jícnu a střev je ok. Co ale takový skryty reflux?
Nebo se opravdu jedna jen o prdiky a bolestivé trávení? Už opravdu nevím, jak mu pomoct. Mate někdo podobnou zkušenost?
Zkušenost mám podobnou a pomohl jen čas. Trvalo to asi 4 měsíce téměř dennodenně. Občas se to i teď vrátí jako několikadenní období.
Pokud prospívá, je jinak v pohodě a vyšetření nic neprokázaly, tak snad to bude jako u naši malý a brzy to přejde.
U malý se to spravilo asi po zavedení příkrmů, změně savičky za větší průtok nebo probiotikách.
Přeji hodně sil, vím, jaký nervy to jsou. Pomohlo nenutit, dávat jen co vypije a prostě zkoušet, nabízet.