Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, chci se zeptat. ![]()
Přestala nám jít pračka, která v bytě už byla a budeme muset zavolat technika.
Byt máme přes realitku. Mám to dát vědět majiteli nebo realitce? Případnou opravu by totiž měl zaplatit majitel, pokud už není v záruce. Díky ![]()
Jo a ja nikoho nevolam na opravu, volam realitce a oni vse vyridi. Nekdy teda ja nabidnu, ze si pracku, lednici koupim sama…ale to je proto, ze muj pronajimatel je fakt skvely. Tak ho nechci moc otravovat.
Volej tomu, koho máš v nájemní smlouvě. Taky se tam podívej, do jaké částky hradíš opravy na bytě.
Vždy, když mi odejde pračka, tak si na seznamu založím nový email, pak si založím nový fake účet na emiminu, tam založím novou diskuzi, abych se do ní už nikdy nepodíval.
A realitka ten byt má ve správě? Pokud ne, sloužila tam jenom jako mezičlánek při zprostředkování nájmu. Takže pokud je pračka ve smlouvě, volat majiteli bytu.
Jinak doporučuji nastudovat tohle nařízení vlády:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-308
Pračka tam uvedená není, takže se na ni vztahuje ta tisícovka za opravu. Ale může se stát, že existence pračky není zmíněna ani ve smlouvě, ani v předávacím protokolu, ani v příslušné fotodokumentaci. Pak k ní majitel nemá žádné povinnosti, ale zas po vás nemůže chtít hradit škody, kdyby se s ní něco stalo. Já tohle dělala, když jsem měla v bytě prastarou sušičku - berte ji jako bonus, ale když se porouchá, opravu vám platit nebudu.
A realitka to dál i spravuje nebo jen zprostředkovala pronájem? My jsme byt přes realitku pronajali, ale šlo jen o to, že nám realiťák vybral předvybral nájemníka a připravil smlouvu. Všechno další už samozřejmě řešíme napřímo.
Jak píše předřečník, vůbec není zřejmé, že za pračku je odpovědný vlastník bytu, závisí, jak je pojmuta nájemní smlouva, může to být brané i jako nenárokový bonus. Na druhou stranu, by si jí pak měl majitel odvézt, abyste si tam mohli dát svojí funkční.
Pokud je psána ve smlouvě, tak si myslím, že by měl kupovat majitel novou ![]()
Nám třeba pračka odešla snad po týdnu, co jsme se nastěhovali, ale ve smlouvě jsme jí psanou neměli, tak jsme jen zavolali majiteli (také hledal nájemce přes realitku), co máme s tou jeho starou dělat. Měli jsme jí hodit do sklepa a koupili jsme si novou, která se pak s námi stěhovala dál ![]()