Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@yummymummy Díky za příspěvek. Já jsem zkusila asi před dvěma týdny jet bez dokrmování, ale večer už malá řvala pološílená hlady, brečela několik hodin v kuse a řvala tak, že u toho přestávala dýchat a pak už jen s rudým obličejíčkem sípala, to by u pártýdenního miminka nevydržel nikdo, to přece ani nemá smysl. Nevím, jak dloho by to muselo být, aby se mlíko dotvořilo. To mám nechat dítě 20 hodin řvát, než se navýší laktace???!!!
Sháněla jsem novorozeneckou cévku na dokrmování, ta by to možná zachránila, ale nesehnala jsem, ani na internetu.
Můžeš zkusit koupit suplementor a dokrmovat přes něj, pak bude malá tahat a stimulovat tvorbu mléka i tak. Homeopatika Ricinus Communis 5CH 3× denně pár dní. Pak ještě stimuluje tvorbu mlíka odsávání odsávačkou (nejlépe elektrickou po každém kojení). Já to dělala několik měsíců, bylo to hodně náročný, ale jakžtakž jsem udržela kojení. Ovšem jakmile jsme přestala odsávat, zase bylo mléka méně. Tím odsátým jsme i dokrmovala. Taky jsem přikládala jak vzteklá, pila, jedla nevím co, stejně mlíka málo. Měla jsem to tak u onou dětí a prostě kojila jsem jen s vypětím všech sil. Někdy to prostě nejde, přes sebevětší snahu
.
@Markéta Fe
Budem oponovat, ohladne kazenia kojenia dokemenim..jedine co kazi kojenie je stres-a ty si podla toho co pises z toho kojenia spatna..
![]()
Maleho doktmovali v porodnici cez lahev, doma takisto cez lahev a s kojenim problem neni..kojim stale, uz 10m..skorej sa jod do klidu a neres to z kazdej strany, ono vzdy je to najjednoduchsie hodit na dokrm..
Skus tie honeo, caje atd si skusala, odsavacku takisto radili..
Bude to dobre a keby ne, tak je atastie ze je vyber UM velky.. ![]()
Tuhle zkusenost nemam, kdyz bylo potreba syna stacilo prikladat casteji k prsu a za dva dny jsem mela mleka na rozdavani. Ale kdyz ctu tvuj problem… Je nutny kojit za kazdou cenu? Za tohle nemuze dokrm, kdyz si to zkousela i bez nej. Ale rozhodne bych nenechala takhle male miminko rvat hlady az do zajikani. To ho radsi budu dokrmovat. Dle meho nazoru je dulezitejsi klidnejsi mama a spokojene miminko.
Tak ja budu taky oponovat, ne kaudy se rozkoji a netrapila bych malou hlady a sebe nenervovala ![]()
Ja jsem prvni dceru vyhradne kojila do peti mesicu, dite uz posledni mesice melo malo, rvalo hlady, ja jsem pila a jedla vsemozne veci pro rozkojeni, prolivala se hektolitry caje, masirovala, odstrikavala, prikladala… No dcera se propadla pod treti percentil a pak se horkotezko rozjidala na prikrmech. Do roka byla nejedlik a ja si dodnes vycitam, ze jsem nedala dokrm.
U druhatka to same, a kdyz ve trech mesicich zacalo dochazet mliko, tak jsem zacala dokrmpvat sunarem a svoje odstrikavat - bohuzel se mi pak uz neprisala. Ale castecne odstrikavani jsem udrzela do 5m a pak skoncila na um, ale je baculate spokojene miminko, fakt rozdil oproti prvni dceri
takze za sebe bych rozhodne netrapila mimco hlady, ne kazdy ma mlika na rozdavani ![]()
@miisenka Souhlasím s tebou, každému miminku dokrm neuškodí. Syn se narodil v 35.tt, 2420 g, měla jsem málo mléka a on na to neměl sílu.. Z porodnice jsme odcházeli s nutrilonem, krmila jsem stříkačkou po prstu a téměř nekojila.. Doma to bylo střídavé, někdy víc mléka, někdy dokrmu, od 6 týdnů dostával nutrilon z lahve. Od 4 měsíců jedeme v příkrmech a paradoxně od půl roku nedostává nutrilon vůbec, jen kojím.. Takže za mě doporučuju určitě klid a homeopatika, jak tu někdo radil, odsávat, ale pokud to nepůjde, nelámat přes koleno, spokojená maminka a napapané miminko je důležitější, než kojení ![]()
Také si myslím že za to může dokrm. Já rodila normálně a řekněme že i krátce. Žádný stres, a z porodnice jsme odcházeli pomalu na reverz. Třetí den jsem nakolika jen 10. A při prohlídce na mě ještě sestřička plakala proč nekojím víc?!. Doma mě zachránila až kamarádka. Plně jsem kolika dohromady 2 týdny. První týden a jeden týden když dceři byli 3 měsíce
Děkuju vám za vaše příspěvky, podpořilo mě to' Já vím, nemá cenu se nervovat… když já jsem ten strašlivý perfekcionista…
Ale když se podívám na naši spokojenou holčičku, jak mi ted chrupká v náruči (píšu jednou rukou), tak je to od ní jasný vzkaz, co je pro ní důležité…
Mně přijde, že se zbytečně stresuješ tím, kolik malá pije…Všechno to vážení, odstříkávání, měření…
podle mě je lepší to neřešit, zalézt s mrnětem do postele a nedělat nic… Jen kojit a přebalovat… Pokud jseš ale fakt perfekcionista a jde ti i o ty čisla, asi bych dala spíš to UM… ![]()
@mmarkki My jsme to měly velmi podobné. Malá v porodnici zhubla na 2400 g a bylo řečeno, že pokud nepřibere do druhého dne, půjde na patologické novorozence na infuzi. Takže jsem s dokrmem ráda souhlasila. Malinká pořád jen spala a spala, klidně 10 hod v kuse a nebylo možné ji vzbudit jinak, než ji vysvléknout, nic ji neprobudilo. U každého kojení usínala, tahala málo. Možná proto se mlíka moc nevytvořilo, že nebyla poptávka. Nevím. Po třech týdnech, když nabrala, začala tahat víc a stejně to nepomohlo. Dala jsem na rady a strávila s ní celý den v posteli, bez dokrmu, ale výsledkem (asi v deset večer) bylo hladové dítě křičící do bezvědomí, že se partner musel sebrat a jet do pohotovostní lékárny pro Bebu. Chudák ji jedním dechem vyžahla a okamžitě omdlela do spánku, jak byla vyřízená.
A já mám teď výčitky, že nejenže jsem nedokázala porodit normálně, ale nedokážu ani normálně kojit. Musím se na to vyprdnout, protože jediný, kdo mi to vyčítá, jsem já sama!!!
@CokeLady píše:
Já věděla, že se diskuse nemůže obejít bez jedné „zalez s dítětem do postele“![]()
Tak to je věc, která funguje a pokud to jde…
Tak je to jedna z možností… ![]()
Edit: ale teď koukám, že to zakladatelka už zkoušela… ![]()
Vyzkoušela jsi vše
![]()
Ještě teď když si vzpomenu na problémy s první dcerou tak je mi zle ![]()
Spavá, málo tahala a doma mi zhubla! ještě, že jsem neskončily v nemocnici - tenkrát jsem neměla váhu…syna jsem dokrmovala od začátku.
@Markéta Fe odkaz na cevku http://www.nejbaby.cz/…lni/d-87959/
Jako co na tohle říct - porodní váha 3150 g, odchod z porodnice 2940 g, ve třech týdnech 2700 g…jak dostala umělko, jak byla spokojená a vždy vyžahla celou dávku…ještě teď po letech mám z toho slzy v očích ![]()
Ahoj ženy, musím říct, že už jsem fakt zoufalá i plačtivá. Našla jsem sice starší diskuze na podobné téma, ale nikde tak „záhadný“ případ, jako ten můj. Já to prostě nechápu. Dneska končíme šestinedělí, mám šestitýdenní holčičku narozenou akutním SC, ztratila jsem hodně krve. V porodnici jsem se dobře a bez potíží rozkojila, bohužel po 14ti dnech se tvorba mléka nezvyšovala (zůstávala stále na 60 ml z obou prsů - ověřeno vážením a odsáváním), a to i když jsem dělala všechno, co mi poradila laktační poradkyně - zahodila jsem UM na přikrmování, přikládala jsem často, klidně každou hodinu, odstříkávala, pila a jedla jsem všechno možné, co se doporučuje, včetně přípravku More Milk plus a EmuLips. A nic. Vždycky to skončí tak, že malá tahá za prso a řve u něho hlady; když ji přikládám častěji, mlíko se v prsu prostě stejně nestihne udělat, takže to k ničemu nevede.
, kdyby to pomohlo…
Myslela jsem, že když už se laktace nezvyšuje, že alespoň současný stav udržím a zbytek budu dokrmovat, ale i když stále malou často přikládám, někdy i á 2 hodiny, mléka je čím dál tím méně (teď tak s bídou 40 ml á 3 hod). Navíc v jednom prsu už nemám mléko skoro vůbec. Máte nějaké zkušenosti? Teď to dělám tak, že malou nechám vypít, co vypije, a když už řve hlady, tak ji podle váhy dokrmím. Čím to může být, proč to nejde? Mohou za to hormony nebo ten SC či chudokrevnost? Už fakt nevím, je mi to strašně líto, bohužel myslím, že teď už se asi nerozkojím… PS: Jediné, co jsem nevyzkoušela, jsou homeopatika, která jsem zavrhla, protože při porodu mě naprosto nechala ve štychu. Ale ze zoufalství jsem ochotná vyzkoušet i je, už je mi to jedno, vypila bych i žabí hlen