Přijímačky SŠ Praha - příprava

15024
26.8.26 07:49

Přijímačky SŠ Praha - příprava

Ahoj,

dítě jde do devítky, a tak nás čeká výběr střední školy. Zajímá mě vaše zkušenost s přijímačkami, jelikož je to v Praze masakr. Lidi okolo mě začínají pro děti hledat přípravné kurzy, ty ceny jsou astronomické.

Chci se zeptat, jaká je vaše zkušenost, zda jsou ty kurzy opravdu potřeba, aby dítě mělo vůbec šanci se někam dostat? Vsázeli jste někdo jen na domácí přípravu?

Díky za zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
26.8.26 08:06
@LadyTommy píše: Více

Co mám zkušenost, tak domácí příprava je možná spíše u vysoce motivovanych a samostatných děti. Protože vyhradit si ten čas je problém. Dcera chodila tento rok na přípravné kurzy to dáš. Jsou to spíše přijímačky na necisto. Co rikala, tak ji to pomohlo v tom, že je simulace prijimacek a pak naostro při prijimackach psala bez stresu jako každý jiný den.

• Citovat
  • Upravit
13169
26.8.26 08:38

Z mého pohledu je „samopříprava“ možná jen u dětí, které jednak dobře snáší stres a zvládnou to s někým z rodiny nebo samy, což je hodně vyjímečné.
U většiny dětí to nutné je.
Musí říct, že na tomhle celém mě štve zejména ten kšeft okolo a to, že přijímačky jsou nastavené tak, že jsou tyhle speciální drahé kurzy třeba. Nikdy jsem moc nepochopila, proč se zadávalo dělání těchto přijímaček, když někde v archivech leží jednotné přijímačky dělané odborníky ještě z dob mých rodičů(tenkrát se to četlo rozhlasem). Byly kvalitní a dostatečně rozřazující. Navíc se mnohem lépe shodovaly s učivem, které bylo možné získat ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 09:04

@Sany80s Dcera se dívala na ty testy a říkala, že se v matematice některé věci vůbec neučili. Má Hejného matematiku. Spolužačka říkala, že chodí na doučování už v osmičce, aby tu matematiku na přijímačkách zvládla (ze školy to prý nestačí). Jestli to tak je nebo není to nedokážu posoudit. Nevím, kdy se budou učit to, co ještě nebrali. Za mě to bylo tak, že jsme vše probrali normálně ve škole a testy se daly napsat bez problémů na plný počet bodů. Nepotřebovala jsem žádné doucovani. Měla jsem Belouna a ještě něco, ale to už nevím nazev. Doma jsem si to procvičila, ale nemusela jsem to nijak prehanet. Teď často nárazům na to, že jsou figle na vyplňování testu a nevím, jak moc je běžné, aby to někdo napsal na plný počet bodů. Doučování asi budeme řešit ve škole. Něco takového v nabidce je. Zmínili se nám o tom v osmičce. Nejsme Praha, ale body jsou potřeba vysoké.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.26 09:05

Ale teda co se týká stresu, tak moje dcera teda moc odolná není. To musíme teda ještě probrat.

• Citovat
  • Upravit
1343
26.8.26 09:16

Připravovala jsem na přijímačky z matiky dvě vnučky. Vytiskly jsme si Cermat testy z minulých let a prostě počítaly. Nic světoborného na tom není, něco jsme si dovysvětlily, a můžu říct, že je to i bavilo. Postupně se zlepšovaly, 50 bodů tedy nedaly nikdy, ani já, stačilo nám cca 47-48:))). Nemám VŠ, jen gympl před 50 lety, ale miluju matiku. A kdybych mohla, jako že nemůžu:))), přimlouvala bych se, aby ty testy byly těžké, protože lehké, jako někdy před 2-3 lety, nepamatuju se přesně, kdy má spoustu dětí 50 bodů a pak se losuje, je strašné. Testy musí děti rozřadit. O testech z češtiny nevím nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21889
26.8.26 09:46

Ano, u obou dětí jsme platili přípravné kurzy a k tomu soukromé lekce a zkoušky nanečisto. V Praze to je nutnost, pokud nemáš kapacitu toto vše s dítětem absolvovat sama. Syn teď nastupuje na střední, takže to máme čerstvě za sebou. Ale ty lepší kurzy už budou obsazené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 10:23

Záleží na tom, na jakou školu dítě míří… Pokud na gymnázium, tak je potřeba se opravdu připravit. Pokud na nějakou obyčejnější, tak stačí domácí příprava, pokud je dítě ochotná.

Můj syn školu nesnáší, téměř nic ve škole nedělá, takže jsme vybírali školy s nejmenším potřebným počtem bodů. Přípravu měl cca od října 1,5+1,5h týdně, aby aspoň něco dělal, protože sám nebo se mnou to odmítal (resp. neměla jsem nervy na pravidelné nucení do toho). Ovšem příprava probíhala stylem že lektoři vybírali náhodné (asi) příklady CERMAT a to spolu řešili.
Ohledně samotných testů - testy z ČJ podle mého názoru obsahují hodně málo nějaké mluvnické teorie, větší část tvoří prostě porozumění a vyhodnocení textu. Takže tam je potřeba jen a jen trénovat. Na to ani moc placená příprava nutná není, pokud je dítě schopné se připravovat samo.
U matematiky je asi příprava dobrá, pokud tomu dítě až tak dobře nerozumí.

Každopádně je nutné znát ten systém otázek a odpovědí, takže trénovat samotné testy.

Syn se nakonec na školu dostal, ani neměl úplně nejmenší počet bodů (cca okolo 45), nevím, jaký vliv na to měla příprava, možná by stačila jen třeba tři měsíce před a nějaký trochu propracovanější systém. Ale kdo to může vědět dopředu, že.

• Citovat
  • Upravit
31781
26.8.26 10:38

Ja verim, ze s kvalitni domaci pripravou ma dite klidne i lepsi sanci nez s kursem. Ale - pokud dite nepatri opravdu do toho 1% geniu - musi mit rodice, ktery umi nastavit jasne podminky - tj. zadne flakani a zadne, ze se ti dnes nechce, dale ten rodic musi umet vysvetlit vsechno nebo skoro vsechno, co to dite nezvladlo a musi zaroven umet pracovat s jeho chybami - tj. umet navrhnout postup, ktery povede k tomu, ze se ty chyby budou opakovat cim dal mene. Celkove to stoji hodne casu rodice i dite. Kurs stoji dite cas a rodice penize. Nicmene i k te domaci priprave je temer nutne v Praze zaplatit par terminu zkousek nanecisto, aby dite neskoncilo na stresu a panice. Mluvim tedy o situaci, kdy chytre dite miri na nekterou ze zadanejsich skol, kde je potreba mit rekneme 70+ bodu.

Nemam uplne predstavu, zda je mozna nejak dobre vytrenovat dite, kteremu mu to ve skole prilis nejde :think:. A tam myslim, ze prave situace 1 na 1 je asi jedina, kde muze dojit k nejakemu vetsimu posunu.

A jeste zalezi na diteti. Ja chystala zatim 2 deti na 8G, se dcerou ocistec (ale s dobrym koncem), se synem za odmenu - ten spolupracoval. Nejmladsiho ditete se zase trochu desim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15024
26.8.26 12:10

Díky za zkušenosti.

Gympl nezvažujeme, ale s domácí přípravou to vidím spíš bledě. Já na to nemám nervy a dítě se samo nevybičuje. Prospěch má dobrý, je hodně chytré, ale má poruchy učení, takže bude limitované i tímto.

Já jsem zvažovala právě soukromé doučování, ale kamarádka mě „vyděsila“, že to stačit nebude. Že je právě i dobré se připravit na tu formu testů, stres a tak. Což mi tu opakovaně potvrzujete :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31781
26.8.26 12:17

@LadyTommy https://zpravy.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/

Tady si muzes zjistit, kolik cca bodu bylo potreba k prijeti na stredni skoly loni. Koukej spis na prumer po rozkliknuti. Loni byly prijimacky dobre nastavene, primerene tezke. Muzete zacit tim, ze dite si cvicne napise lonske testy a uvidite, kolik cca bodu bude potreba vytahnout. Pozor na to, ze prijimacky 2024 byly abnormalne lehke, temi se neda moc ridit. Take myslim ne uplne vsechna latka je probrana, takze mozna neco ho jeste stihne naucit i skola. Porucha uceni muze limitovat dost, hlavne pokud ma treba poruchu soustredeni. Soukrome doucovani je urcite dobry napad, ale nekolik zkousek nanecisto bych objednala. Dcera byla 4krat, syn 5krat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21889
26.8.26 16:13

Pro dítě s poruchou učení je určitě potřeba trénovat testy v časovém presu. Syn má lehkou poruchu, na zkouškách nanečisto psal v běžném čase, při vlastních přijímačkách měl času více díky doporučení z poradny. Fakt to hodně pomohlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 19:38

Pokud má poruchy učení, tak je dobře získat papír z poradny. Bude mít při přijímacích více času, což je pro něj výhoda.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.26 19:41
@Anonymní píše: Více

Něco proberou, ale všechno ne. Třeba u nás na škole skoro nebrali geometrii. Je to docela problém, protože školy nestíhají látku probírat, protože je tam plno děti, kteří už nezvládají látku, nestíhají a jedou hodně pomalu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin