Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám příjmení bez koncovky -ová a stejné bychom to chtěli i pro dceru která se má narodit v září.
Dostane automaticky příjmení bez koncovky nebo musím nějak žádat u matriky?
@Apollenka25 automaticky, pokud ho máš i ty. Pokud bys ho neměla, tak má smůlu
To, jak se budou jmenovat vaše děti příjmením máš napsané na oddacím listu, který si pak bereš do porodnice.
@Apollenka25 ja pujdu proti proudu, je to teda uz hodne let zpatky a museli jsme zazadat o prijmeni bez -ova stejne u dcery, jako predtim u me. Ale zijeme v zahranici a vse jsme rovnou vyplnovali na urade, nez jsme dostali cesky rodny list. V oddacim liste myslim stoji prijmeni ditete s -ova, ale nemam ho ted u sebe. Tak mrkni.
Super, no to jste mi moc nepomohly
jsem ještě zmatenější než předtím.
Přítelovi je to jedno, syn už včera z toho vymyslel, že se bude jmenovat Csomorová „manžel“ a já budu Csomor, babička (stará škola) je jaky pro Csomorová, moje ségra, která má americké příjmení je pro Csomor, mojí mamce je to fuk. A já jsem víte kde
![]()
@gabriellllla ahoj, mám celkem čerstvou informací. V oddacim listě je pro dceru příjmení s ová, pokud bychom chtěli bez musíme žádat. Do oddaciho listu nešlo (nevím jestli to je matrikou) dát rovnou příjmení bez ová.
Nevím proč je to tak blbě a jestli se za dva měsíce něco změnilo, každopádně to je moje zkušenost
Já jsem vdaná v cizině za cizince, mám příjmení bez - ová a u dcery, která je narozená v cizině a na rodném listě má bez - ová, jsme museli do českého rodného listu vyplňovat žádost. Koukni se v oddacím listě, je tam psáno, jak se společné dítě bude jmenovat. Pokud je to jiná varianta, musíte zažádat. Je to ale jen jeden list papíru na matrice
@Thrisha píše:
@gabriellllla ahoj, mám celkem čerstvou informací. V oddacim listě je pro dceru příjmení s ová, pokud bychom chtěli bez musíme žádat. Do oddaciho listu nešlo (nevím jestli to je matrikou) dát rovnou příjmení bez ová.
Nevím proč je to tak blbě a jestli se za dva měsíce něco změnilo, každopádně to je moje zkušenost
Máme stejnou zkušenost.